Начало - Статии и новини - Новини - Винените съкровища на Балканите: Толкова близо, така непознати...
Новини
   

Винените съкровища на Балканите: Толкова близо, така непознати...

02 юли 2021

Замисляли ли сте се колко е лесно да открием вино от Испания, Чили или Нова Зеландия, а колко трудно (нерядко и невъзможно) e да опитаме вино от съседните ни страни? Да, понятия като маркетинг и реклама, винени нации, големи производители, силни дистрибутори, желания на клиента, са ни известни. Но също така знаем и колко винени тайни и съкровища крият Балканите! И то на един хвърлей разстояние!

Именно затова Via Vino създават серия от винено-кулинарни преживявания, наречена Винените съкровища на Балканите. Идеята е да ги открием заедно, да ги опитаме, да им се насладим. Пътешествията включват препоръчани, доказани и известни с качествените си вина изби, както и съчетания на вината им с традиционни местни ястия и специалитети. Включени са и културни забележителности, които дори и понякога да не са свързани с виното, си заслужават отбивките. Не се съмнявайте, че ще бъде и забавно, и познавателно!

Първият тур е в Румъния, а акцентът е Букурещ и неговата винена сцена – най-вече зоната, наречена Деалу Маре. Разположен на около час от столицата в северна посока, този винен район очарова с компактно разположените си изби и е сравняван с Бордо и Тоскана – но не само по географски причини! Тук властва фетеаска негра, заедно с популярните международните сортове. На връщане е предвидена и отбивка в две чудесни български изби в Северна България като бонус!

През септември пък виненото пътешествие е на запад към Сърбия. Ще се запознаете с някои от най-добрите изби в близост до България (около Шумадия), а е предвидено и двудневно прекарване край река Дунав, прекрасния Нови Сад и района на Фрушка гора. Едно магическо място, съчетаващо природа, духовност, иновативен туризъм и хубаво вино! Пътуването ще съчетае по-големи винарни с бутикови и семейни изби, за да се усети цялостния винен дух на Сърбия.

Ето как започва резюмето на задната корица на книгата си The Wines of Bulgaria, Romania and Moldova Карълайн Гилби MW – най-добрият винен експерт за Балканите:

Eastern Europe is the last undiscovered gem of the wine world.
Източна Европа е последното неоткрито съкровище в света на виното.

Открийте винените съкровища на Балканите!

 

Дати на винените турове:
Румъния: 29 юли – 1 август 2021 г.
Сърбия: 3 септември – 6 септември 2021 г.
За повече подробности и резервации:
usitcolours.bg