23 януари 2025
Via Vino ви кани да опознаете вината на Тоскана!
От 15 до 20 май 2025
Има винени райони, които неотменно фигурират в учебниците и историите за вино. Такъв е Тоскана. Емблема на една от най-винените нации в света, това е може би най-популярното място и в самата Италия. Живописните пейзажи радват не само окото, но и лозите - ключов фактор за успеха на Тоскана е тероарът и природните дадености.
Умерено топлите крайбрежни райони контрастират на хълмистите терени в дълбините на полуострова, с което този регион е особено известен. Температурните амплитуди позволяват на гроздето да поддържа баланс на киселинност, съдържание на захар и аромати. Иначе историята на винарството тук започва преди 2500 години. Разбира се царят е санджовезе, но има и други, по-малко известни сортове грозде, предимно червени. Най-добрите вина в региона са официално защитени с наименованията DOC и DOCG.
Заповядайте да се потопим в този винен рай, посещавайки известни райони, изби и винени места из Тоскана... Създаден от професионалисти, нашият тур е не просто пътуване, а възможност за всеки винен ценител, каквато рядко се открива.
АКЦЕНТИ:
Среща на летището в Пиза и пешеходен тур с местен гид до Piazza dei Miracoli и Кулата на Пиза.
От Пиза, по пътя към хотела, ще спрем във Caiarossa Winery за дегустация с лек обяд с кростини, брускети, шунка, салам и т.н.
Следобед пристигаме на крайбрежието на Тоскана и се настаняваме за две нощувки в хотел Castello di Bonaria****
Следва трансфер до Suvereto
Suvereto, смятано за едно от най-красивите средновековни селища в Италия, се появява между хълмовете и блестящото море на етруския бряг. Сгушено в естествената среда на Val di Cornia, селото наистина е низ със съкровища. Стените му защитават характерните средновековни улички, каменни къщи, исторически сгради и очарователни църкви. Накъдето и да погледнете, виждате безкрайни гори от кестени, дъбови дървета и, разбира се, коркови дървета, откъдето районът е получил името си.
Вечеря в Petra Winery в Suvereto
Petra е нещо като природен резерват, потопен в уникалната и разнообразна област Val di Cornia. Швейцарският архитект Mario Botta, ангажиран от Vittorio Moretti, е проектирал място за срещи и дегустации, което е перфектната комбинация между форма и функция. Резултатът е архитектурен шедьовър - спокоен, респектиращ и с минимално въздействие, какъвто е и целият път на гроздето до чашата.
След вечерята - трансфер и нощувка в хотела.
Преди обяд - дегустация в Tenuta Argentiera в района на Bolgheri - една от емблематичните винарни, позната по цял свят, която е част от престижния DOC Bolgheri
Посещение и лек обяд в най-старата енотека и винен магазин в Bolgheri – Tognoni.
Bolgheri е сравнително млада, но престижна италианска апелация, разположена в Maremma на тосканското крайбрежие, южно от Ливорно, и кръстено на град в северната част на региона. Намираме се в Супертоскана, известна главно с интензивно обагрени, меки и обли, но годни и за отлежаване червени вина, обикновено базирани на сортовете от Бордо: каберне совиньон, мерло, каберне фран.
Трансфер обратно до хотела и свободно време.
Сутринта се отправяме към Сиена (приблизително 1,5 часа трансфер).
По пътя към Сиена посещаваме винарския регион Brunello di Montalcino.
Brunello di Montalcino DOCG е едно от най-известните, скъпи и престижни вина в Италия. В Тоскана, родината му, то може би се нарежда до Chianti Classico. На световните пазари като че ли привлича още по-голямо внимание и се смята за „черешката на тортата“ от Тоскана.
Виното обикновено е гранатово на цвят с аромати на червени и черни плодове, с ванилия и подправки, както и землисти нотки, плътнo, с алкохолни нива около 14 - 15 % ABV. Добрата танинова структура и подчертаната киселинност осигуряват забележителен баланс.
Посещение и дегустация в Col d’Orcia в Brunello di Montalcino към обяд – една от най-старите и уважавани изби! Историята ѝ започва в края на XIX век, а днес е био сертифицирана и разполага с 144 ха лозя (10 различни сорта) и маслинови дръвчета.
Посещение и лек обяд в Podere Le Ripi
Изминаха 12 години от деня, в който започнахме да си мислим за нашата изба и да си я представяме. Чакането си заслужаваше: тези, които влизат в тази винена катедрала, несъмнено усещат интензивната хармония, която тя излъчва. И знаем, че нашите вина също го оценяват.
След обяд отпътуваме към Сиена и се настаняване за три нощувки в хотел Athena.
Градът е исторически свързан с търговски и банкови дейности, като е бил основен банков център до XIII-XIV век. Сиена е дом и на най-старата банка в света, която работи непрекъснато от 1472 г. насам. Няколко значими ренесансови художници са работили в Сиена, сред които Duccio, Ambrogio Lorenzetti, Simone Martini и Sassetta. Университетът в Сиена е основан през 1240 г.
Историческият център на Сиена е обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Сиена е известна със своята кухня, изкуство, музеи, средновековен градски пейзаж и конно надбягване, което се провежда два пъти годишно.
Свободно време в Сиена (ще бъде предоставен списък с препоръчани ресторанти).
Сутринта отпътуване и шофиране до винарския регион Chianti Classico (приблизително на 1 час от Сиена).
Апелацията Chianti Classico обхваща общините Castellina, Gaiole, Greve и Radda в Chianti, както и части от други подрегиони. Границите на района за производство на вино Chianti Classico остават непроменени от тези, установени с министерски указ през юли 1932 г. Това е един от първите винарски регион в света, получил наименование за произход.
Още през Средновековието Chianti е известен с отличното си вино и както Сиена, така и Флоренция искат да се възползват от страхотните вина, които районът произвежда. И се намира именно между двата съперничещи си града. Защо територията на флорентинския регион Chianti е много по-голяма от тази на Сиена и каква е връзката с петела в емблемата, ще разберем на място.
Посещение и дегустация в Badia a Coldibuono
Историята на това култово за Chianti място започва през 1051 г.! В продължение на много поколения семейство Stucchi Prinetti работи за запазване и предаване на ценности, натрупани през вековете, обработвайки тези земи, които предлагат отлични зехтини и вина. Отправна точка за изживяване на типични ястия и оценяване на културата, изкуството и красотата на Chianti!
Следва кратък трансфер до Felsina - дегустация и късен обяд.
От 1966 г. семейство Poggiali създава модерна компания с уважение към традицията, достигаща най-високо международно ниво. Акцентът, разбира се, е върху сорта санджовезе. Това не е само от идеологическа или търговска гледна точка. Става дума за дългогодишни научни изследвания, експерименти на лозята и в избата, даващи както качество в бутилка, така и поводи за гордост на този класен производител от световно известната апелация Chianti Classico.
Отправяме се обратно към Сиена следобед (приблизително 30 минути шофиране).
Свободна вечер (ще бъде предоставен списък с препоръчани ресторанти).
Трансфер до Montepulciano DOСG
Vino Nobile di Montepulciano е едно от класическите червени вина на Италия, произведено от санджовезе и безспорно помогнало на Тоскана да запази привилегированото си място на световната винена карта. Лозарството тук датира от много векове, чак до етруски времена. През XV век местното вино е любимо сред местната сиенска аристокрация, а през XVI век е почитано от самия папа Павел III, който говори за отличните му качества. За Vino Nobile di Montepulciano е написано в стихотворението Bacco in Toscana (Бакхус в Тоскана) от Francesco Redi, който го описва като кралят на всички вина, а виното е споменато и от известния френски писател Волтер в книгата му Кандид.
За кратко през ХIX век червените вина на Montepulciano преминават през по-слаб период и често са етикетирани като Chianti (този град се намира в подзоната Chianti Colli Senesi). За щастие, с приемането на класификацията DOC през 60-те години на миналия век, то възвръща статута си на хубаво и благородно вино. А през 1980 г. му е присъдена най-високата категория - DOCG.
Посещение и дегустация в първата винарна близо до Montepulciano - Boscarelli
Бутиковата семейна изба е основана през миналия век благодарение на страстта на Egidio Corradi към виното. Случва се като във филмите - животът на зaвършилия икономика и търговия брокер между Генуа и Милано придобива съвсем различно изражение след покупката на две изоставени ферми в Червоняно ди Монтепулчано през 1962 г. Днес избата произвежда около 100 000 бутилки с фокус върху наименованието Vino Nobile di Montepulciano.
Посещение на втора винарна в сърцето на селцето Montepulciano - Palazzo Contucci
Семейство Contucci отглежда лозя от XI век. Всъщност те са и едни от бащите-основатели на Vino Nobile, както е документирано през 1773 г.! Имат важна роля в превръщането му в световна звезда под мотото: "благородно вино, предназначено за трапезата на благородниците". Пригответе се и за изненада...
Ще обядваме в семеен ресторант в сърцето на Монтепулчано с вина на местен производител.
Крепостта гледа надолу към стария град на Монтепулчано, където на красивия площад Пиаца Гранде можете да се полюбувате на кметството, построено през XIV век и катедралата от XVII век, известна като Санта Мария Асунта.
Трансфер обратно до Сиена, свободно време.
Напускане преди обяд и отпътуване за Пиза.
На път за летището ще посетим Сан Джиминиано (трансферът е около 1 час) - малък средновековен град в провинция Сиена, Тоскана, Централна Италия.
Известен като Градът на изящните кули, San Gimignano впечатлява със своята средновековна архитектура, уникална със запазването на около дузина от характерните къщи-кули, които заедно с хълмовете наоколо и обграждащите стени образуват незабравим силует, достоен за картичка!
Свободно време в градчето и отпътуване в ранния следобед за летището в Пиза (около 1,5 часа).
Край на програмата.
Забележка: Избите и хотелите могат да бъдат заменени от подобни или от по-висока категория.
Карта на винения тур
Основни спирки и региони/апелации от винения тур:
ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ
Цена на човек в двойна стая при 15-17 участници: € 3.150,00
*Доплащане на човек в двойна стая при група от 10 до 14 участници: € 440,00
*Доплащане за единична стая: € 700,00
Включено в цената:
Храна и вино:
Не е включено в цената:
Празничната церемония&дегустация DiVino TOP 50 ще се състои на 22 март, събота, в Event Space 2020, София, Малкото НДК, бул. България 1.