Начало - Статии и новини - Advertorial - Винено-кулинарен тур в Тоскана през май
Advertorial
   

Винено-кулинарен тур в Тоскана през май

23 януари 2025

Via Vino ви кани да опознаете вината на Тоскана!

От 15 до 20 май 2025

Има винени райони, които неотменно фигурират в учебниците и историите за вино. Такъв е Тоскана. Емблема на една от най-винените нации в света, това е може би най-популярното място и в самата Италия. Живописните пейзажи радват не само окото, но и лозите - ключов фактор за успеха на Тоскана е тероарът и природните дадености.

Умерено топлите крайбрежни райони контрастират на хълмистите терени в дълбините на полуострова, с което този регион е особено известен. Температурните амплитуди позволяват на гроздето да поддържа баланс на киселинност, съдържание на захар и аромати. Иначе историята на винарството тук започва преди 2500 години. Разбира се царят е санджовезе, но има и други, по-малко известни сортове грозде, предимно червени. Най-добрите вина в региона са официално защитени с наименованията DOC и DOCG.

Заповядайте да се потопим в този винен рай, посещавайки известни райони, изби и винени места из Тоскана... Създаден от професионалисти, нашият тур е не просто пътуване, а възможност за всеки винен ценител, каквато рядко се открива.

АКЦЕНТИ:

  • Посещение с дегустации в ТОП изби на Тоскана
  • Висок клас хотели
  • Ексклузивни ресторанти
  • Лични срещи с известни енолози и винени хора
Ден 1, 15 май, четвъртък | Пристигане на Тосканското крайбрежие

Среща на летището в Пиза и пешеходен тур с местен гид до Piazza dei Miracoli и Кулата на Пиза.

От Пиза, по пътя към хотела, ще спрем във Caiarossa Winery за дегустация с лек обяд с кростини, брускети, шунка, салам и т.н.

Следобед пристигаме на крайбрежието на Тоскана и се настаняваме за две нощувки в хотел Castello di Bonaria****

Следва трансфер до Suvereto
Suvereto, смятано за едно от най-красивите средновековни селища в Италия, се появява между хълмовете и блестящото море на етруския бряг. Сгушено в естествената среда на Val di Cornia, селото наистина е низ със съкровища. Стените му защитават характерните средновековни улички, каменни къщи, исторически сгради и очарователни църкви. Накъдето и да погледнете, виждате безкрайни гори от кестени, дъбови дървета и, разбира се, коркови дървета, откъдето районът е получил името си.

Вечеря в Petra Winery в Suvereto

Petra е нещо като природен резерват, потопен в уникалната и разнообразна област Val di Cornia. Швейцарският архитект Mario Botta, ангажиран от Vittorio Moretti, е проектирал място за срещи и дегустации, което е перфектната комбинация между форма и функция. Резултатът е архитектурен шедьовър - спокоен, респектиращ и с минимално въздействие, какъвто е и целият път на гроздето до чашата.

След вечерята - трансфер и нощувка в хотела.

Ден 2, 16 май, петък | Suvereto & Bolgheri

Преди обяд - дегустация в Tenuta Argentiera в района на Bolgheri - една от емблематичните винарни, позната по цял свят, която е част от престижния DOC Bolgheri

Посещение и лек обяд в най-старата енотека и винен магазин в Bolgheri – Tognoni.

Bolgheri е сравнително млада, но престижна италианска апелация, разположена в Maremma на тосканското крайбрежие, южно от Ливорно, и кръстено на град в северната част на региона. Намираме се в Супертоскана, известна главно с интензивно обагрени, меки и обли, но годни и за отлежаване червени вина, обикновено базирани на сортовете от Бордо: каберне совиньон, мерло, каберне фран.

След обяд посещение на местен производител на зехтин.

Трансфер обратно до хотела и свободно време.

Ден 3, 17 май, събота | Brunello di Montalcino & Siena

Сутринта се отправяме към Сиена (приблизително 1,5 часа трансфер).
По пътя към Сиена посещаваме винарския регион Brunello di Montalcino.
Brunello di Montalcino DOCG е едно от най-известните, скъпи и престижни вина в Италия. В Тоскана, родината му, то може би се нарежда до Chianti Classico. На световните пазари като че ли привлича още по-голямо внимание и се смята за „черешката на тортата“ от Тоскана.
Виното обикновено е гранатово на цвят с аромати на червени и черни плодове, с ванилия и подправки, както и землисти нотки, плътнo, с алкохолни нива около 14 - 15 % ABV. Добрата танинова структура и подчертаната киселинност осигуряват забележителен баланс.

Посещение и дегустация в Col d’Orcia в Brunello di Montalcino  към обяд – една от най-старите и уважавани изби! Историята ѝ започва в края на XIX век, а днес е био сертифицирана и разполага с 144 ха лозя (10 различни сорта) и маслинови дръвчета. 

Посещение и лек обяд в Podere Le Ripi
Изминаха 12 години от деня, в който започнахме да си мислим за нашата изба и да си я представяме. Чакането си заслужаваше: тези, които влизат в тази винена катедрала, несъмнено усещат интензивната хармония, която тя излъчва. И знаем, че нашите вина също го оценяват.

След обяд отпътуваме към Сиена и се настаняване за три нощувки в хотел Athena.
Градът е исторически свързан с търговски и банкови дейности, като е бил основен банков център до XIII-XIV век. Сиена е дом и на най-старата банка в света, която работи непрекъснато от 1472 г. насам. Няколко значими ренесансови художници са работили в Сиена, сред които Duccio, Ambrogio Lorenzetti, Simone Martini и Sassetta. Университетът в Сиена е основан през 1240 г.
Историческият център на Сиена е обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Сиена е известна със своята кухня, изкуство, музеи, средновековен градски пейзаж и конно надбягване, което се провежда два пъти годишно.
Свободно време в Сиена (ще бъде предоставен списък с препоръчани ресторанти).
 

Ден 4, 18 май, неделя | Chianti Classico

Сутринта отпътуване и шофиране до винарския регион Chianti Classico (приблизително на 1 час от Сиена).
Апелацията Chianti Classico обхваща общините Castellina, Gaiole, Greve и Radda в Chianti, както и части от други подрегиони. Границите на района за производство на вино Chianti Classico остават непроменени от тези, установени с министерски указ през юли 1932 г. Това е един от първите винарски регион в света, получил наименование за произход.
Още през Средновековието Chianti е известен с отличното си вино и както Сиена, така и Флоренция искат да се възползват от страхотните вина, които районът произвежда. И се намира именно между  двата съперничещи си града. Защо територията на флорентинския регион Chianti е много по-голяма от тази на Сиена и каква е връзката с петела в емблемата, ще разберем на място.

Посещение и дегустация в Badia a Coldibuono
Историята на това култово за Chianti място започва през 1051 г.! В продължение на много поколения семейство Stucchi Prinetti работи за запазване и предаване на ценности, натрупани през вековете, обработвайки тези земи, които предлагат отлични зехтини и вина. Отправна точка за изживяване на типични ястия и оценяване на културата, изкуството и красотата на Chianti!

Следва кратък трансфер до Felsina - дегустация и късен обяд.
От 1966 г. семейство Poggiali създава модерна компания с уважение към традицията, достигаща най-високо международно ниво. Акцентът, разбира се, е върху сорта санджовезе. Това не е само от идеологическа или търговска гледна точка. Става дума за дългогодишни научни изследвания, експерименти на лозята и в избата, даващи както качество в бутилка, така и поводи за гордост на този класен производител от световно известната апелация Chianti Classico.

Отправяме се обратно към Сиена следобед (приблизително 30 минути шофиране).
Свободна вечер (ще бъде предоставен списък с препоръчани ресторанти).

Ден 5, 19 май, понеделник | Montepulciano

Трансфер до Montepulciano DOСG
Vino Nobile di Montepulciano е едно от класическите червени вина на Италия, произведено от санджовезе и безспорно помогнало на Тоскана да запази привилегированото си място на световната винена карта. Лозарството тук датира от много векове, чак до етруски времена. През XV век местното вино е любимо сред местната сиенска аристокрация, а през XVI век е почитано от самия папа Павел III, който говори за отличните му качества. За Vino Nobile di Montepulciano е написано в стихотворението Bacco in Toscana (Бакхус в Тоскана) от Francesco Redi, който го описва като кралят на всички вина, а виното е споменато и от известния френски писател Волтер в книгата му Кандид.
За кратко през ХIX век червените вина на Montepulciano преминават през по-слаб период и често са етикетирани като Chianti (този град се намира в подзоната Chianti Colli Senesi). За щастие, с приемането на класификацията DOC през 60-те години на миналия век, то възвръща статута си на хубаво и благородно вино. А през 1980 г. му е присъдена най-високата категория - DOCG.

Посещение и дегустация в първата винарна близо до Montepulciano - Boscarelli
Бутиковата семейна изба е основана през миналия век благодарение на страстта на Egidio Corradi към виното. Случва се като във филмите - животът на зaвършилия икономика и търговия брокер между Генуа и Милано придобива съвсем различно изражение след покупката на две изоставени ферми в Червоняно ди Монтепулчано през 1962 г. Днес избата произвежда около 100 000 бутилки с фокус върху наименованието Vino Nobile di Montepulciano.

Посещение на втора винарна в сърцето на селцето Montepulciano - Palazzo Contucci
Семейство Contucci отглежда лозя от XI век. Всъщност те са и едни от бащите-основатели на Vino Nobile, както е документирано през 1773 г.! Имат важна роля в превръщането му в световна звезда под мотото: "благородно вино, предназначено за трапезата на благородниците". Пригответе се и за изненада...
Ще обядваме в семеен ресторант в сърцето на Монтепулчано с вина на местен производител.

Крепостта гледа надолу към стария град на Монтепулчано, където на красивия площад Пиаца Гранде можете да се полюбувате на кметството, построено през XIV век и катедралата от XVII век, известна като Санта Мария Асунта.

Трансфер обратно до Сиена, свободно време.

Ден 6, 20 май, вторник | Отпътуване

Напускане преди обяд и отпътуване за Пиза.
На път за летището ще посетим Сан Джиминиано (трансферът е около 1 час) - малък средновековен град в провинция Сиена, Тоскана, Централна Италия.

Известен като Градът на изящните кули, San Gimignano впечатлява със своята средновековна архитектура, уникална със запазването на около дузина от характерните къщи-кули, които заедно с хълмовете наоколо и обграждащите стени образуват незабравим силует, достоен за картичка!

Свободно време в градчето и отпътуване в ранния следобед за летището в Пиза (около 1,5 часа).

Край на програмата.

Забележка: Избите и хотелите могат да бъдат заменени от подобни или от по-висока категория.

Карта на винения тур

 

Основни спирки и региони/апелации от винения тур:

  • Suvereto и Bolgheri - на крайбрежието на Тоскана
  • Brunello di Montalcino
  • Siena
  • Nobile Montepulciano
  • Chianti Classico

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

   Цена на човек в двойна стая при 15-17 участници: € 3.150,00

*Доплащане на човек в двойна стая при група от 10 до 14 участници:  € 440,00
*Доплащане за единична стая:   € 700,00

Включено в цената:

  • Две нощувки в хотел 4* на брега на Тоскана, с включена закуска (Castello di Bonaria или подобен)
  • Три нощувки в хотел 4* в Сиена, с включена закуска (Athena или подобен)
  • Пешеходен тур на Пиза с местен екскурзовод
  • Посещение на производител с дегустация на зехтин в Bolgheri
  • Всички трансфери с автобус по време на тура съгласно програмата
  • Български гид (Ивайло Катерски / Via Vino, WSET Level 3)

           Храна и вино:

  • Ден 1: лек обяд с дегустация във винарна; вечеря, съчетана с вино в семеен ресторант в Suvereto
  • Ден 2: посещение и дегустация в първа винарна в Suvereto; посещение и лек обяд, съчетан с вино в енотека в Bolgheri
  • Ден 3: посещение и дегустация в първа винарна в Brunello di Montalcino; посещение и обяд, съчетан с вино във втора винарна в Brunello di Montalcino
  • Ден 4: посещение и дегустация в първа винарна в Chianti Класико; посещение и лек обяд, съчетан с вино във втора винарна в Chianti Класико
  • Ден 5: посещение и дегустация в първа винарна в Montepulciano; посещение на втора винарна в Montepulciano; обяд в съчетание с вино в ресторант в Montepulciano

Не е включено в цената:

  • Полетите не са включени! Има директен полет София - Пиза на Ryanair, с който е съобразена програмата: 15 май (05:50 – 07:00) – 20 май (19:10 – 22:10)
  • Екстри в хотелите (минибар, пералня и др.)
  • Бакшиши
  • Всичко, което не е упоменато във "Включено в цената".
Турът се реализира при минимум 10 и максимум 17 участника в партньорство между VIA VINO (Ивайло Катерски) и лицензиран италиански туроператор, специализиран във винения туризъм, с 25-годишен опит.
Контакти за допълнителна информация: тел.: 088 731 8546 / info@via-vino.com