Начало - Статии и новини - Новини - Vinexpo измества фокуса от Бордо към Париж
Новини
   

Vinexpo измества фокуса от Бордо към Париж

20 май 2019, Никола Стойнов

Vinexpo измества фокуса от Бордо към Париж

Бордо вероятно ще остане винената емблема на Франция, но Париж направи солидна заявка още през 2020 г. да организира най-голямото събитие за вино и спиртни напитки.

Бомбата гръмна в началото на 20-ото изложението за професионалисти Vinexpo Bordeaux миналата седмица. Vinexpo и Wine Paris се съюзяват и ще направят общ салон във френската столица през февруари догодина. Беше подчертано, че „експото“ в Бордо ще продължи съществуването си, но със значителни промени.

Създаването на новия салон в Париж е опит за бърз отговор на рязко нарастващата конкуренция, най-вече в лицето на ProWine в Дюселдорф. Сред главните му инициатори е Родолф Ламез, който преди точно месец зае поста генерален директор на Vinexpo.

“От 10-и до 12-и февруари Vinexpo Paris и Wine Paris ще направят заедно своите изложения. Вярваме, че този безпрецедентен ход ще консолидира френската винена експертиза и ще засили нейната международна репутация. Макар и заедно, двете събития ще имат своите собствени характеристики. С това партньорство изпращаме ясно съобщение до винената индустрия и всички наши клиенти, че развиваме Vinexpo към още по-ефикасен бизнес. Колкото до Бордо, ще направим промени, които да са в хармония с тези в Париж. Ще се опрем на три ключови неща – бизнес, съдържание и опит”, коментира Ламез.

Бордо събра от 13 до 16 май 1600 изложители от 30 страни от целия свят. Около 40 процента бяха винените професионалисти от четирите краища на света, като в Топ 5 извън Франция влязоха Китай, САЩ, Великобритания, Германия и Испания. Имаше и дебютанти като Турция и Виетнам. Освен трациционно големите (Франция, Италия, Испания, Чили и т.н.), свои вина и/или спиртни напитки представиха и традиционни, и не дотам популярни производители като Грузия, Румъния, Молдова, Уругвай, Хърватия, Ливан, Украйна.

Салонът премина при много добра организация и ще бъде запомнен включително с някои новости, като например симпозиума Act for change. Той беше посветен на влиянието на климатичните промени върху виното и в него участваха 650 души. Значителен успех отбеляза и второто за Vinexpo Bordeaux издание на WOW! (World of Organic Wines). В него, в една от най-големите зони на изложението, бяха дегустирани и договаряни качествените продукти на 150 производители на био- и биодинамични вина от 10 страни (с 25 процента повече, отколкото през 2017 година). Бяха проведени общо 12 конференции, 24 специализирани дегустации, мастъркласове, състезания...Спадът с 30 процента на броя както на изложителите, така и на посетителите, обаче потвърди необходимостта от промени. Изглежда, само така салонът в Бордо ще може да запази реномето си на един от водещите в света и да подобри бизнес резултатите си.

Почти сигурно е, че изложението в Бордо през 2021 година ще бъде максимално доближено във времето до седмицата на Primeurs, която се провежда от 1970 г. и най-често е през април. В плановете на Родолф Ламез и другите шефове на Vinexpo влизат също привличането на още по-голям брой производители и търговци от района на Бордо, както и организирането на събития за широката публика в дните на изложението.

Останалите салони на Vinexpo през тази година ще са в Божоле (29 септември – 1 октомври) и Шанхай (23-25 октомври), а през следващата – в Париж (10-12 февруари), Ню Йорк (2-3 март) и Хонконг (26-28 май).

В деня на закриването на салона почина Андре Люртон. Една от големите фигури във винопроизводството на Бордо, включително собственик на шатата Bonnet, Couhins-Lurton и La Louvière, си отиде на 94 години. Погребението му ще е на 20 май в Грезияк, където Люртон, известен с десните си политически възгледи, е бил кмет 45 години.

Попитан в интервю през 2015 г. какво вино ще се пие в деня на неговото погребение, славният мосю Люртон отговаря: „Вероятно Château Margaux 1900. Ще отделя настрана няколко добри бутилки. В избата ми вкъщи има доста. След мен ще има какво да се прави там...“