Начало - Статии и новини - Новини - Винопроизводството вече е част от нематериалното културно наследство на България
Новини
   

Винопроизводството вече е част от нематериалното културно наследство на България

17 декември 2022

Винопроизводството беше официално вписано като елемент на нематериалното културно наследство на България! 

Добрата новина е от 15 декември и е свързана с проект за промяна, започнал в началото на годината. За успешния резултат важен принос имат министерствата на туризма, земеделието, културата и регионалното развитие с активната си съвместна работа. Трябва да посочим и ролята на Любомир Попйорданов*, който в качеството си на съветник на премиера Кирил Петков по въпросите на туризма, беше главен инициатор на срещите между администрациите. Съществена роля изигра и активното участие на Българската асоциация на винените професионалисти в процеса.    

Инициативата е пример за възможното и ефективно сътрудничество между министерства, институции, експерти и бизнес. Вписването е поредна стъпка за утвърждаването на България като качествена винена дестинация. Сред конкретните очаквания например е, че ще се ускори поставянето на табели за винени пътища в страната.

Да се надяваме също така, че обявяването на винопроизводството за част от нематериалното ни културно наследство ще доведе и до повече внимание и подкрепа от страна на държавата изобщо към важния и перспективен лозаро-винарски бранш.

 

*Любомир Попйорданов e председател на Планини и хора, асоциация на планинските водачи в България, съучредител и член на УС на Българската асоциация за алтернативен туризъм, основател на туроператорските агенции Одисея-ин и Зиг Заг Холидейз.