Начало - Статии и новини - Акценти - Време е за искрящи удоволствия. Потърсете българските пенливи вина!
Акценти
   

Време е за искрящи удоволствия. Потърсете българските пенливи вина!

28 декември 2019

Време е за искрящи удоволствия. Потърсете българските пенливи вина!

Интересно проучване на един от най-авторитетните наблюдатели на пазара – Nielsen, обяви, че за периода август 2018 – юли 2019 г. пазарът на вино не само не се е разраснал, каквито бяха всенародните очаквания, а даже напротив, леко се е свил, за сметка на твърдия алкохол. Изследването е цитирано от Капитал в публикация от 23 ноември 2019 и се фокусира върху потребителската кошница с напитки. Интересно е, че от 5 години насам във винените среди непрекъснато се говореше, че пенливите вина в световен и национален план отбелязват ръст. Но какъв ръст и доколко стабилно се движи тази тенденция? 

Оказва се, че за последната година има и увеличение на средната цена на пенливите вина (с 12,8%). И въпреки това българите ПИЯТ пенливи вина, при това вече не само за Нова година. Може би напук на изследванията, може би тъкмо защото и бездруго повечето ни неща са наопаки. Но фактите са красноречиви…

А за нас, влюбените в мехурчетата, последните 5 години са... е, just like heaven (като в рая), както пеят великите The Cure.

За онези от вас, които следят нашата медия и събитията, които организираме, не е тайна, че най-големият автор в света на пенливите вина – Том Стивънсън, дойде по време на DiVino.Taste 2018, за да води един незабравим майсторски клас с шампанско розе пред българската публика. И въпреки безспорно високата цена това бе лекцията, чиито места се разпродадоха за рекордно кратко време! За мистър Стивънсън се знае, че все по-рядко проявява професионално любопитство към нови производители и неизследвани пенливи територии, но тъкмо то го доведе у нас, където съвместно с екипа ни той дегустира множество пенливи български вина. Някои от тях по-късно през годината заслужено получиха световно признание, за което множество шампански къщи само могат да мечтаят... Но така е със световните авторитети, а за нас това не беше просто шанс, то бе просто доказателство, че в България мехурчетата стават сериозни! Така стигнахме и до логичното продължение – в края на 2019 да посветим и ние своя дегустация на тях и, доставяйки си удоволствие, да преценим къде сме ние. 

Толкова пространна и интересна дегустация на пенливи вина от България и света в цялата история на DiVino не бяхме правили – ето още един необорим аргумент в полза на пенливата вълна. Дегустирахме божествени шампански, изящни кави, стилни просеко, екзотики (все още) като зект или британско пенливо вино, но короната на тази дегустация за нас все пак си остават българските пенливи вина. Те определено са във възход и неслучайно близо 10 са оценени с 90 и над 90 точки! Всяко от тези пенливи вина проправя пътека по един особено трънлив път – пътят на новата винена култура в България. И, да, по някакъв начин те са апостолите на българското пенливо вино, за които се надяваме бъдещето да е така искрящо, каквото е виното в нашите чаши.

Определено няма да сбъркате, ако опитате някое от тези пенливи вина:

Edoardo Miroglio Zero Brut

Midalidare Estate Blanc de Blancs Magnum

Midalidare Estate Brut Magnum

Edoardo Miroglio Brut Metodo Classico 2013

Edoardo Miroglio Brut Blanc de Blancs Metodo Classico 2014

Midalidare Estate Blanc de Blancs

Tsarev Brod Pet–Nat Extra Brut 2018

Yalovo Brut Blanc de Noir 2009

Midalidare Estate Brut

Logodaj Satin Grande Cuvee Brut Blanc de Noir 2015

Edoardo Miroglio Brut Rose Metodo Classico 2014

Edoardo Miroglio Brut Zero 2011

Logodaj Satin Brut Rose Millesime 2015

Domaine Boyar Boutique Collection Premier Brut

Neragora Daphne Brut

Domaine Boyar Rue Romance Brut

Domaine Boyar Supreme Rose Brut 2012

Katarzyna Brut Chardonnay 2018