Начало - Статии и новини - Advertorial - Всичко, което трябва да знаете за българските вина
Advertorial
   

Всичко, което трябва да знаете за българските вина

20 август 2021

Отглеждането на грозде и производството на вино имат дълга история в България, датираща от времето на траките. Има данни за българско винопроизводство от 4000 г. пр. н.е. Виното е, заедно с бирата и гроздовата ракия, сред най-популярните алкохолни напитки в страната.

България е четвъртият по големина износител на вино през 80-те години на миналия век. По-голямата част от производството е в наливно състояние и е предназначена за СССР, но индустрията започва да намалява, когато през 1985–87 г. Михаил Горбачов провежда антиалкохолна кампания с частична забрана, в разговорния език известна като „сухият закон“. Цените на водката, виното и бирата са повишени и продажбите им – ограничени като количество и време на деня.

Това, както и поради по-късното разпадане на СССР направиха така, че в България земята, засадена с грозде, да бъде драстично намалена. Но през последните години производството на вино отново e в подем - засадени са нови лозя и се повишават стандартите за качество.

Българските вина в историята

В своята 25-вековна история град Поморие (който до 1934 г. се нарича Анхиало) има традиции във винопроизводството още от първото хилядолетие преди Христа, като Анхиало е включен в т.нар. Понтийски лозарски регион. Легендите разказват, че вина от Поморие се поднасят на царските трапези в древна Троя.

Модерна винарна в България

След освобождението на България Плевен е първият център на лозаро-винарската индустрия. През 1890 г. тук е открито първото и единствено професионално лозарско училище. През 1903 г. тук е създадена първата модерна изба, а година по-рано е основан петият национален институт по лозарство и винарство.

Както можете да видите, винената традиция в България е много силна, дори има официален презник на лозарите и винарите – преди се празнуваше на 14 февруари, но сега се празнува на 1 февруари (в новия календар, както казват българите). Това не означава, че някои хора празнуват два пъти! А онези любители на виното, които предпочитат да го празнуват по-редовно, могат да разгледат Lidl брошура и да открият любимото си българско вино на най-добрата цена. 

Червени вина

Червените вина доминират в България. Това, което ще ви изненада, е големият брой разпознаваеми винени сортове, включително каберне совиньон, мерло...

Тези международни сортове всъщност са масово засадени по време на социалистическия режим и сега съставляват около 70% от насажденията.

За щастие няколко местни сорта се въвеждат отново от страстни производители, водени от спомена за исторически период след Първата световна война, когато независими винарни подкрепят местното грозде в страната.

Мавруд

Отглежда се предимно в Южна България, в района на Пазарджик, Асеновград, Пловдив, по хълмовете на Родопите. Вината от този сорт се развиват перфектно, когато отлежават в дъбови бъчви. Те са сочни, с дълбок, плътен тъмен цвят, с акцент на черни горски плодове – предимно къпини и боровинки.

Думата Mavrud идва от гръцката дума за черно, която символизира дълбокия, тъмен цвят на виното. Виното, произведено от него, има наситен рубинено-лилав цвят с отличен вкус и подчертана плътност. Гроздето мавруд обикновено е с малки размери, с нисък добив и узрява късно – реколтата е в края на октомври.

Мелник

Мелник е местен червен сорт, който расте в югозападния и най-топлия ъгъл на България, близо до река Струма. Вината от този сорт са отлични, с аромат на зряла череша и билки и когато се наливат в дъбови съдове, той развива нюанси на тютюн и кожа. Вкусът на новото вино е свеж, с подчертани танини. С узряването вкусът омеква, но в крайна сметка остават пикантни следи.

Типичното мелнишко вино се счита за привилегия в добавка към ястията на аристократите още през ранното Средновековие.

Рубин

Това е местен български сорт червено грозде. Създаден е през 1940 г. в Института по лозарство и винарство в град Плевен чрез кръстосване на френския клонинг сира и местния италианец небиоло. Тези вина са с дълбок цвят и вкусът е плътен, с меко покритие. Ароматът е интензивен, плодов, с преобладаващи зрели къпини и при контакт с дъб развива сладки нюанси. Зрее в средата на септември.

Гъмза

Гъмзата е сорт червено грозде, характерен за българските територии в непосредствена близост до река Дунав. Този сорт узрява по-късно и се използва за производството на червени десертни и трапезни вина с ярък малинов прозрачен цвят и плодов аромат на малина. Вкусът е свеж, с лека структура. Това грозде обикновено се консумира в първия растеж. Основните характеристики на гъмзата са голям, но компактен грозд от малки, почти сферични зърна, тъмносин до черен на цвят.

Отглежда се от древни времена в северозападната част на страната: Сухиндол, Плевен, Видин. Доказателство за това са останките от древни съдове за вино, каменни преси за бране на грозде и оброчни плочки, изобразяващи Дионисий.

Препоръчително е вината да се пият млади, защото не могат да стареят в бъчви. В Унгария и Румъния този сорт се отглежда под името кадарка.

Памид

Това е един от най-старите сортове, които растат на българска земя, което го прави антична българска класика на червеното вино. Виното има яркочервен цвят. Вкусът е свеж с плодови нотки, елегантна плътност и меко покритие. Памидните вина обикновено се консумират млади поради ниското им съдържание на фенолни вещества. Гроздовете на памида са средно големи и сочни. Има отлична плодовитост, а реколтата му е около средата на септември.

Бели вина

Черноморският регион е мястото, където се намират 30% от всички лозя. Районът се характеризира с дълги и меки есени, които са благоприятно условие за натрупване на захари и получаване на фино бяло вино (53% от всички сортове за бяло вино са концентрирани в региона). 

Червен мискет

Това е стар български сорт, широко разпространен в Подбалканския регион, отглежда се предимно на хълмисти терени в Розовата долина. Смята се, че сортът е създаден чрез кръстосване на ризлинг и димят. Ароматът на произведените вина е приятен, със свежи билкови нюанси, дюля и мед. Гроздето му е чудесно за консумация и прясно.

Гроздето от този сорт се счита за бяло, но има интересен цвят с розови нюанси. Зърната са малки и имат розово-червен до виолетов цвят. Виното, приготвено от червен мискет, обикновено е сухо. То е сламеножълто на цвят и често има лек зелен нюанс.

Димят

Димят е стар местен български винен сорт, който се отглежда и в Сърбия, Македония, Румъния, Гърция, Турция и Русия. В България е разпространен по Черноморието, както и в районите на Шумен, Стара Загора и Евксиноград.

Димят се използва за производство на ароматни сухи бели вина и ракия. Виното развива плодов аромат с акценти на зряла праскова. Вкусът е мек, с приятна свежест. Димят се отглежда от векове в източната част на страната близо до Черно море, но има насаждения и в други части на страната. Вината димят обикновено не отлежават. Те имат сладък вкус, със силен аромат и леко тяло и са подходящи като ежедневни десертни вина.

 

Надяваме се тази статия да ви хареса, да научите нещо ново за българските вина и при следващи поводи наздравиците ви да бъдат с вино от традиционните български сортове!