Начало - Статии и новини - Новини - Yeni Raki гостува на Mastercard® TasteBox
Новини
   

Yeni Raki гостува на Mastercard® TasteBox

07 октомври 2020

Yeni Raki гостува на Mastercard® TasteBox

Майсторските анасонови напитки YENI RAKI на нашите съседи от Турция гостуват през предстоящия уикенд (9, 10 и 11 октомври) на Mastercard® TasteBox by Andre & DiVino в столичния кулинарен парк Quartal. 

Raki е южняшко удоволствие за дълги приказки и веселби, съчетаващо се чудесно с какви ли не храни – това е единствената анасонова напитка в света, за която са създадени хиляди мезета. А ние ще акцентираме върху културата и ритуалите, свързани с консумирането на ракъ и ще представим напитките в съчетание с авторските предложения на шеф Андре Токев. 

Raki е резултат от двойна дестилация на алкохола, получен от ферментацията на грозде, а анасоновите зрънца са добавени в процеса на дестилация, заедно с ферментиралата гроздова мъст. При тази технология се получава алкохол, разбира се, но заедно с него от анасона се извлича безценното анатолово (анасоново) масло, съдържащо се в зрънцата на традиционната за Турция подправка. Така вкусът на анасоновата спиртна напитка става в пъти по-мек. Отново анасоновото масло е причина турската ракъ да става млечнобяла, щом се смеси с вода – получава се реакция между маслото, извлечено от анасона и водата.

Напитката предполага едно спокойно отдаване - на аромата и вкуса й, на бавните разговори в приятна компания и в уютна обстановка, на мезетата… Едно безценно изживяване.

Ако решите да опитате едно от изброените ястия ще получите 40 мл от съответния вид Raki.

В комбинация с някои от авторските предложения на шеф Андре Токев може да дегустирате 4 вида ракъ. 

  • Салата от печено цвекло с мус от козе сирене и ядки + Tekirdağ Raki
  • Яйца Бенедикт в наш стил със скариди и авокадо + Yeni Raki
  • Патешко бутче в стил Конфи с пюре от тиква + Yeni Raki Âlâ
  • Дърпано свинско в козунак + Tekirdağ Raki
  • ​Печена тиква с ванилов сладолед + Tekirdağ Gold Raki 

И още, всеки посетител, представил на Mastercard TasteBox бележка на стойност над 20 лева, платени същия ден в Quartal, ще получи 40 мл RAKI.

А ето и кратка информация за всяка от напитките:

Yeni Raki е произведена от най-фините сортове грозде в Анадола, с добавка на зрънца от най-качествения анасон на Турция, тази магическа напитка има 69 годишна история и е най-продаваната анасонова напитка в света (според Impact Databank).

При Yeni Raki Âlâ години традиция срещат експертния опит. Внимателно подбраните гроздови зърна са изсушени на слънце и смесени с висококачествените семена на най-добрия анасон, след това ракъ е тройно дестилирана - за мекота. Отлежава в дъбови бъчви, за да придобие уникалния си вкус, заради който е толкова разпознаваема.

Tekirdağ Raki е произведена с най-добрия анасон на Турция и мъст от прясно грозде. Притежава свеж плодов аромат, плътно тяло и подчертана мекота. С нейния богат и добре балансиран вкус на небцето, тя е любимка на всички почитатели на ракъ.

Tekirdağ Gold Raki е рожба на съчетанието от най-доброто тракийско грозде и висококачествените анасонови зрънца, които Западна Анадола предлага. Мекотата и сладкият й вкус са се развили в процеса на отлежаването й в дъбови бъчви, благодарение на което тя придобива и привлекателния си златист оттенък в цвета.

Най-добре елате и опитайте!

 

Къде: Mastercard TasteBox by André & DiVino, Quartal Food Park, бул. Черни връх 69, на 600 м от метро-станция Витоша в посока планината, от лявата страна на булеварда.

Кога:
9 октомври, петък – от 18:00 до 21:00 часа
10 октомври, събота – от 12:00 до 15:00 часа и от 18:00 до 21:00 часа
11 октомври, неделя, от 12:00 до 15:00 часа и от 18:00 до 21 часа