Начало - Статии и новини - Дегустационни репортажи - За 9-и пореден път обявихме нашата класация DiVino TOP 50
Дегустационни репортажи
   

За 9-и пореден път обявихме нашата класация DiVino TOP 50

28 март 2020, DiVino

Скъпи приятели, производители, винолюбители,

На новия ни сайт top50.divino.bg ще намерите всички вина от DiVino TOP 50 за 2019, специалните награди, Best Buy и TOP 10 на вината в лимитирани серии. Класацията може да видите и на divino.bg

 

Класация в извънредно положение

От първото издание на DiVino TOP 50 през 2011 до днес изминаха цели девет години, в които българското вино следваше няколко посоки. За радост посоката качество, която ни интересува най-много, когато говорим за най-добри вина, вървеше и продължава да върви нагоре. Ако погледнем на виното като поминък за доста хора, като бизнес за същите тях и за инвеститорите, не сме сигурни, че тази посока винаги е била възходяща - обратни примери има доста. 
По-лошото е, че в момента сме изправени пред невиждана заплаха. Да, човечеството е преживявало и други пандемии. Но за нас, поколенията, които сме активни в момента, подобна парализа на ежедневието и нормалния живот е напълно непозната - поне в мащабите, в които ни се случва. Ситуацията може да се окаже пагубна за всички в света на виното: за лозарите, за винарите, за търговците, за ресторантьорите, за нас... Но нека да не очакваме най-лошото. Силно вярваме, че ще продължим с нашите класации Divino TOP 50. Вярваме, че ще се появяват още по-добри и заслужаващи признание вина. А още по-силно вярваме, че съвсем скоро отново ще можем да се радваме на виното заедно. Поне 90% от удоволствието вино е в споделянето му и най-пагубна за него е социалната изолация. 
В тази ситуация не можем да направим много. Но и не трябва да се примиряваме, не бива да следваме сляпо каквото ни се предлага. Трябва да отстояваме правата  си, важно е да се борим виноиндустрията да не бъде пренебрегната отново, както често става у нас през последните години. Българският винен бранш никога не е бил обединен и може би точно сега е времето за това. Когато е най-трудно, когато всеки се бори за оцеляване, точно тогава има най-голяма нужда да проявяваме солидарност и да се почувстваме като общност.  
Нашата работа е медийната и ние не спираме да пишем и да говорим за виното, най-вече за българското вино. Част от мисията ни е популяризирането на виното - а един добър и вече доказал се начин за това е класацията DiVino TOP 50. Работата по класацията ни е целогодишна. Подготовката за следващата започва от утре, а за сегашната я започнахме точно преди година. 

 


Какво видяхме и опитахме през последната година?


Както винаги DiVino TOP 50 очерта някои тенденции. На първо място НЕчервените вина продължават да насищат качествения сегмент. Не бихме казали, че това е за сметка на червените, но тенденцията да има все повече качествени бели, розета, пенливи, десертни е ясно оформена. Българските винари търсят изява в нови стилове и постигат високо качество не само в традиционно силното червено производство. Да, сред топ 20 преобладават червените, но сред тях, в съзвучие със световните процеси, все повече са вината в по-елегантен стил, които изразяват духа на мястото, откъдето произхождат. Отново в унисон с тенденциите по света, в TOP 50 е нараснал броят на вината, създадени с натурален подход и от биологични или природосъобразно отглеждани лозя. И още едно обнадеждаващо наблюдение: все повече са високо оценяваните вина от местни български сортове – сред най-добрите 50 и специалните награди виждаме повече мавруд, рубин и мелник, но освен това и гъмза, димят, гергана, тамянка… 
За втора поредна година вино #1 в класацията НЕ е червено. За първи път победителят е пенливо вино. 
 

Кое е новото в класацията и какво остава непроменено?


В тазгодишното издание на DiVino TOP 50 разширихме обхвата на специалните награди. Нови категории са двете награди на MasterCard за най-добро българско вино от местен сорт – за червено вино, и за бяло (преди наградата за местен сорт беше една). За първи път се присъждат и отделни награди за най-добро пенливо и за най-добро десертно вино. Нова е и наградата на Българска винена академия (БВА) за натурално вино.

стикерите за различните награди
Друга новост при класация DiVino TOP 50 тази година e, че вината от 21 до 50 не са класирани, а са подредени по азбучен ред. Екипът на DiVino твърдо застава зад качествата и достойнствата на всяко от вината в петдесетицата – всяко от тях препоръчва с гордост и с голямо уважение към създателите им. Според критериите на DiVino това е селекцията от най-добрите български вина за 2019 и точната им подредба не е от чак толкова голямо значение. Все пак остава йерархията при първите 20, не само за да се запазят интересът и интригата в класацията, но и защото винаги е добре да има поощрени и насърчени - това дава допълнителна мотивация на всички. 
Запазихме и границата от 2000 бутилки между основната класация и тази на вината от лимитираните серии. Ние, както всички винолюбители, обичаме вината от малките серии. Всяко такова вино е вдъхновяващо и ценно, не защото е рядко и трудно намираемо, а просто защото е изключително. Те са вината на сърцата ни, но си даваме сметка, че ако искаме да оценим комплексно едно вино, трябва да имаме предвид и други фактори. Несъмнено е по-трудно да направиш вино с изключително качество в серия от 5000 бутилки. Още по-трудно е да направиш 30 000, а пък да ги и продадеш, колкото и да е добро виното - е истинско предизвикателство. 

Най-новото

Най-новото е нашият нов сайт top50.divino.bg, който вече е на ваше разположение с подробна информация за всяко от вината от DiVino TOP 50, от Best Buy, TOP 10 на вината от лимитирани серии, както и специалните награди в различните категории. Идеята е там да пренесем цялата инфомация за вината от Divino TOP 50, а и анонсите за следващата класация да публикуваме отново на този сайт.
Посететете го още сега, за да видите всички наградени! 

 

Ще има ли събитие DiVino TOP 50?


За първи път тази година планирахме класацията DiVino TOP 50 да намери продължение в специално събитие с открита за посетители дегустация на вината от DiVino TOP 50. Събитието би било единствена и ценна възможност за вино любителите и  професионалистите да опитат най-високо оценените и наградени от DiVino български вина за 2019, събрани заедно и представени от техните производители.
Дегустацията DiVino Top 50 е предвидена за 21 май, четвъртък – в зала 6 на НДК. Това е най-новата ни дата, след първоначалната, 27 март, и втората, 23 април, които се наложи да променим. Дано ситуацията да позволи провеждането на събитието и заедно да дегустираме най-добрите вина на България за последната година! По време на събитието ще бъдат обявени други три специални награди, които дотогава остават в тайна.


DiVino изказва своята огромна благодарност към спонсорите и партньорите на DiVino TOP 50, които продължават да ни подкрепят дори в този труден момент:

Спонсори:

Acqua Panna & S.Pellegrino, двете марки вода, които са високо ценени заради безспорния им афинитет да се съчетават съвършено с качествените вина и изисканите ястия; 

BNP Paribas, най-голямата финансова група в еврозоната - отговорен кредитор и специалист в кредитирането;

Mastercarde иновативна технологична компания, лидер в дигиталните плащания и безценните преживявания. Тази година Mastercard застава зад всички локални производители, изби, шеф-готвачи, ресторанти и любители на вкуса, които търсят нова интерпретация на българските вкусове и възкресяване на най-доброто от традициите за бъдещето, с помощта на модерните технологии.

Партньори:

myPOS, които предоставят иновативни и достъпни платежни решения, изцяло променящи начина, по който бизнесите приемат картови плащания през различни канали - на място, онлайн и в движение;

Gourmet Houseпартньор за България на топ чашите Riedel, най-добрият инструмент за всеки влюбен във виното.

 

Спонсори:

 

Партньори: