Начало - Статии и новини - Статии и новини - За XXI път Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles
Статии и новини
   

За XXI път Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles

09 ноември 2020

За XXI път Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles

Невероятно, но факт, събитието за селекция на най-добрите спиртни напитки в света успя да се проведе и през тази година, завръщайки се в своя роден град - Брюксел. Между 30 октомври и 1 ноември, с изрично разрешение на белгийските власти и при безкомпромисен здравен протокол, се проведе дългоочакваният конкурс. На фона на почти липсващи състезания и изложения през цялата 2020 година не беше чудно, че организаторите на Spirits Selection се радваха на засилен интерес от страна на производителите и успяха да съберат 1400 проби от 54 държави по света. Те се бориха за трите отличия: Сребърен, Златен и Двоен златен медал и бяха оценявани от 50 професионални съдии, сред които и четирима българи. 

Съдейки по това, което дегустирахме, а и според тенденциите, които отчитат световните анализатори, определено има ръст, макар и от ниска база, на категорията джин и джинивър (особено в частта розов джин и овкусени джинове), агаве-базираните дестилати, агрикол ромовете и кашаса, смята Юлия Костадинова от DiVino - жури и президент на комисия в Spirits Selection. 

Организаторите също потвърждават тези наблюдения със статистиката от състезанието, според която най-много проби са пристигнали в категорията китайско байджиу, следвани от ром и кашаса (21% от общо подадените проби). Следват ракиите и брендитата (14%) и джинът (9%). Както се потвърждава и от анализите на различните пазари, в уиски категорията няма спад, но няма и голям ръст, запазвайки твърд интереса у верните си почитатели.

Радостната новина за България е, че пет от най-харесваните ракии у нас завоюваха медали. Ето какво сподели с нас Светлин Мирчев, жури и председател на комисия в Spirits Selection, както и основател на онлайн магазина rakiashop.eu:

Тенденциите при брендитата и ракиите в световен мащаб са основно в 5 посоки:
- Повишаване на качеството - процес, който имайки предвид дългогодишните ни традиции в България, отнема вече доста дълго време;
- Професионално сервиране и правилен начин на консумация на ракията като напитка - подходяща температура и комбинация с храни;
- Разработване на все повече стилове;
- Експерименти с масерация или редестилация на различни видове билки;
- И накрая, но не на последно място, навлизане на ракията в бар културата.

А нашите отличници тази година на Spirits Selection са:
Бургас 63, Черноморско злато - Златен медал
Бургаска мускатова ракия 7-годишна, Черноморско злато - Златен медал
Кайсиева ракия, Исперих - Златен медал
Гроздова ракия, Исперих - Златен медал
Магурска теменуга мискетова ракия, Магура - Сребърен медал

Честито на всички отличени дестилерии!