Начало - Статии и новини - Акценти - За микро и макро Космоса на Тиквеш
Акценти
   

За микро и макро Космоса на Тиквеш

23 март 2022

Искрено се радваме, че на предстоящото изложение Wine & Spirits Show, което ще се проведе на 7, 8 и 9 април, може да се насладим на впечатляващите вина на Tikves! Елате на щанда им в зала 6 на ИЕЦ, за да се убедите в тяхната класа. А може и да се регистрирате за участие във вертикалната дегустация на Barovo и Château de Gourdon, Южна Рона.
Скоро ще обявим съпътстващата програма!

Wine & Spirits Show 2022: Вашият гид в света на добрите напитки! 

А сега ви предлагаме повече...

За микро и макро Космоса на Тиквеш

Веселина Маринова

Тиквеш в малката Северна Македония е много голяма винарна, най-голяма е не само на Балканите, а и в цяла Югоизточна Европа, с капацитет за винификация на 30 млн. литра, годишни продажби около 18 млн. бутилки вино и оборот от 30 млн. евро. Но балканският винен гигант е явление и в никакъв случай не бива да мислим за него като за индустриален комбинат, производител на евтини масови вина, защото Тиквеш е друга песен – сложна и всеобхватна. Компанията днес е здрава сплав от богата история, уважение и отговорност към традициите и природата, умно модерно управление, щедри инвестиции, смелост и широта на мисълта и, разбира се, всеотдайна любов към виното и неговия свят. И целеустременост към най-доброто възможно качество – и то не само за тероарните звезди със световни награди, а и за вината от базовия клас.

Tikveš Chateau & Domaines

Да, в Тиквеш произвеждат солидни количества вино от базовия клас – трапезно вино (може би сте опитвали някога T'ga za jug например), което е коректно и добро за своята категория. А в частта микровинификации създават качествени вина от по-висока категория в по-ограничени серии, например едносортовите Special Selection или Alexandria Cuvee. На върха на пирамидата са тероарните Lepovo, Bela Voda и Barovo. Това са бутикови микролокации или domaines, част от структурата на цялата компания, която обединява винарните и която днес се нарича Tikveš Chateau & Domaines. Ако се интересувате къде е шатото в цялата схема, то е в Южна Рона, нарича се Château de Gourdon, и също е собственост на компанията. Имението е от XIX век и се намира на 10-12 км от Шатоньоф дьо пап. Достатъчно красноречив е фактът, че виното Château de Gourdon Terasse a l’Ombre 2018 е най-доброто от Код дьо Рон (Best of Show) на Mundus Vini 2021!

Винарна Тиквеш днес продава вино в 40 страни от цял свят, като най-голям дял имат Балканите начело със Сърбия, но е силен и износът за Щатите, Канада, Германия, Скандинавия и дори Австралия.

В страните от бивша Югославия Tikveš се оказва една от трите най-разпознаваеми соб-
ствени марки заедно с Gorenje и Podravka, а Wine Innovation Forum я обявява за един от 30-те най-иновативни винени бранда в света.

Те са и единственият производител в Югоизточна Европа с цели осем вина, оценени от Робърт Паркер и неговия Wine Advocate екип с 93, 94 и 95 точки. Червеното Bela Voda (бленд от вранец и плавац мали) получава 95 т. през 2013. А Barovo 2015 (кратошия и вранец) е удостоено с престижния платинен медал от Decanter. Отличията наистина са впечатляващи – закономерен резултат от мъдрата политика на компанията, ориентирана към съвършенство в качеството и акцент върху местните сортове, особено при вината от по-висок клас.

Хората тук са ценност

Собственик на Тиквеш от 2003 г. е инвестиционната компания M6, а президент на борда на директорите е Светозар Яневски – известен в Северна Македония и целия ни регион като широкомащабен и опитен предприемач. За последните 17 години инвестициите в хора, лозя, реновации, оборудване и технологии надхвърлят 40 милиона евро.

Светозар Яневски

През 2003 г. направихме трансформация в нашия професионален живот, споделя г-н Яневски. Бях решен да се стремим към постоянни подобрения. От този момент се посветих на идеята, че багрите на тази земя, нейните хора, пейзаж, музика и аромати трябва да бъдат отразени и предадени в нашия македонски продукт. В Тиквеш се опитваме да предадем във виното всичко, което нашите художници и музиканти изразяват чрез своето изкуство.

И още: Изпитваме страст към съвършенството, искахме да променим пазарните стандарти и дори по-евтините ни вина са най-доброто, което могат да бъдат.

Главният изпълнителен директор Радош Вукичевич – широкомислещ и непосредствен човек, казва: Зад всеки от нашите успехи стоят постоянните инвестиции в знания и технологии, но и нашите хора, страстно отдадени на приключението по създаване на виното.

Радош Вукичевич

През 2010 г. г-н Яневски довежда в Тиквеш като консултант един от прочутите френски енолози, Филип Камби, чиито корени са именно в долината на Рона.
За жалост неотдавна изгубихме мосьо Камби, той си отиде от този свят в самия край на 2021!

Главен енолог на Тиквеш е Марко Стоякович, млад и талантлив професионалист, също възпитаник на френската школа. Той е начело на екип от 16-17 технолози, За вината на  Домейн Лепово пряко отговоря вторият енолог, Никола Кузмановски, който е завършил УХТ в Пловдив и има опит в Братанов и в Пещера, а също и в Нова Зеландия и Южна Африка.

Вложенията във винарското образование тук са сериозни. Всяка година двама или трима от енолозите практикуват и се обучават в Нова Зеландия най-вече, като е имало групи и в Южна Африка и Чили. Не случайно совиньон бланът Special Selection е в новозеландски стил… Също така трима македонски технолози работят в  Шато Гордон в Рона.

Енолозите са разделени на 4 групи: отделно за бели и за червени вина - за микровинификация и макровинификацията. Работниците също са специализирани в определени процеси. Само в Кавадарци са заети 200 души заедно с висшия мениджмънт в Скопие. Отделно в цяла Северна Македония над 30 са хората, които обслужват и развиват продажбите. За регионалните пазари по света, където Тиквеш са силни, също имат свои екипи.

Политика на компанията е и да задържа след пенсиониране възрастните хора като консултанти. Веднъж Тиквеш, завинаги Тиквеш – такъв е стремежът.

В прегръдката на континенталния и средиземноморския климат

Винената апелация Tikveš Wine District е част от регион Повардарие, който се протяга покрай река Вардар – от Скопие чак до Гевгелия – на границата с Гърция. Тук са 90% от лозята на Северна Македония, а в Тиквешкия регион са около 65% от всички тях.

Тиквешкият винен подрегион е леко западно от Вардар, а по реката от Егейско море нахлуват средиземноморските ветрове. Тези южни земи, щедро огрени от слънцето, са безспорно благодат за лозарство и вино. Тиквешията се намира на същата географска дължина като Тоскана, Рона, Бордо и Напа в Калифорния. В южната част на района преобладава средиземноморският климат с дълги и горещи лета. А по- на север надмощие взима континенталният климат с мека и дъждовна зима. Целият район е защитен от три страни от планини, които спират северните ветрове.

Александър Ристовски, мениджър винен туризъм и гостоприемство; Златко Ивановски, търговски директор на компанията

Обиколката започва в Домейн Лепово

Лепово (или хубаво) е наистина хубаво място по няколко линии и причини, но всички те водят до един резултат – великолепно вино! Стигаме в избата в ранен обяд, в разгара на лятото и температурата прехвърля 40° С. Там това се случва, по думите на домакините, но за не повече от 2-3 дни и въпреки горещината, постоянният вятър прави животът – и на хората, и на лозята – поносим. Всъщност, ако съдим по вината, животът на лозята е не просто поносим, а повече от щастлив!

Това е малката бутикова изба на Тиквеш, която е олицетворение на добрия семпъл вкус – с комфортна дегустационна и няколко чаровни хотелски стаи над производствените помещения. Лозята и избата са много близо до Вардар, на десния бряг на реката, на 250 м надморска височина, обградени от планини. Всичко това има определящо значение за тероара. Масивите са на хълм с лек наклон, така че и при най-проливните дъждове водата се оттича към реката. Почвите са бедни с много песъкливи и каменисти структури и малко глинени примеси, благодарение на които влагата все пак се задържа малко по-дълго.

Именно тук се срещат и прегръщат континенталният и средиземноморският климат, а от прегръдката им се ражда температурен дисбаланс и като резултат – вече споменатият пос-тоянен вятър, осигуряващ завидно здраве на лозята. 

Условията позволяват гроздето да е здраво и без пръскане, така че лозята се отглеждат биологично, а вече приключва и процедурата по сертифициране за био лозя. Единственият употребяван препарат е бордолезова чорба, както македонците наричат известния разтвор.

Леденото розе от гренаш и мерло, което опитваме за добре дошли, е изненадващо свежо и изящно за местния климат с изобилие от слънце. Домейн Лепово има собствени 9 ха с каберне совиньон, мерло, шардоне, пино ноар и вранец. И още 10 ха нови насаждения, на 2-3 км от винарната, засадени с вионие, марсан, русан, сира, гренаш и каринян – главният енолог-консултант Филип Камби е убеден, че средиземноморските сортове са идеални за този тероар. Климатът на това място от Повардарието е подобен на този в Южна Рона, макар и с по-студена зима.

Засега етикетите на Domaine Lepovo са едва четири, но вината, които дегустираме в прохладата на избата са повече: опитваме един от експериментите им – вълшебно вионие по оранжева технология в амфора, красиво, сложно, запомнящо се вино! В амфората гроздето е смачкано с чепките, а има и 5% цели зърна. Опити с вионие с процент зърна има и в барик, и в инокс. От 2020 всички вина на Лепово ферментират само с диви дрожди от собствените им биолозя. (По-късно научаваме, че енологът Никола Кузмановски, който пряко отговаря за тукашното производство, прави докторантура по темата за изолиране на диви дрожди.) В Лепово винарната е малка, модерно оборудвана и подходяща за провеждане на различни експерименти с вина в къси серии.

Все така в прохладните производствени помещения на Домейн Лепово за пръв път се сблъскваме и с високата гастрономическа класа на преживяванията из именията на Тиквеш. Всяка хапка от лекия обяд на крак в избата е не само изключително вкусна и приготвена с най-качествени съставки, а и хармонира перфектно с конкретните вина. Между другото Тиквеш са основали неотдавна готварско училище, за да развиват активно гастрономическата култура в страната.

Пищното барикирано шардоне в калифорнийски стил на Lepovo, ферментирало и отлежало в дъб, е вино за сериозни кулинарни удоволствия. И всяко от последвалите в дегустацията червени: млад и буен плодов гренаш 2020, зрял и отлежал пино ноар 2018, а накрая и Lepovo Cuvee – от вранец, каберне совиньон и мерло, ни убеждава, че тук се следва мантрата качество, качество, качество, като смелите опити и интересните концепции са на висока почит.

В Кавадарци

Всъщност капацитетът на голямата изба позволява в нея да се използва много много грозде! 30% е от собствените им лозя – около 1000 ха, а преработват грозде от още 3500 ха контролирани частни лозя на земеделски производители, които в зависимост от годината варират от 1000 до 1500 на брой.

Над винарския комплекс в Кавадарци се издига кулата на дестилационната колона, където годишно се правят 1 милион литра ракия, изнасяна, подобно на виното, в десетки страни.

В началото на соц периода се засаждат масиви с ркацители, защото виното от този сорт е любимо на Сталин… Сортовото ркацители обаче никога не става популярно в Югославия и по-късно, а и до днес, този сорт се ползва най-вече за ракия, за което пък е идеален. Но ракията на Тиквеш е бленд на винени дестилати от 8 до 10 сорта, сред които свен рикат са смедеревка (димят), хамбургски мискет, Италия и други. Производството на високия алкохол ще оставим за друг разказ, но ракиената дегустация ни убеждава, че и тук качеството е религия. Не случайно и у нас лозовите на Тиквеш имат сериозен пазарен успех въпреки немалкото родно производство.

Километричната обиколка из външните и вътрешни производствени, избени, складови и представителни помещения на голямата винарна би убедила всекиго, че въпреки мащабите, всичко е премислено и измислено оптимално до последната дреболия, оборудването е най-скъпото и възможно най-доброто, а цялостното производство е един добре смазан механизъм.

В края на 40-те години на миналия век Тиквеш е създадена по модел на френските кооперативни изби, също като много от големите винарни в България – с бетонни цистерни. През 2010 Филип Камби настоява да се почистят и обновят старите цистерни за червено вино с отворена ферментация, защото вярва, че ферментацията в бетон в подземия със стабилна температура дава по-хубави резултати за червените вина и по-добра танинова структура. Така че сега тези бетонни танкове са с контрол на температурата и цялостно компютърно управление. Всяка такава цистерна събира 8 000 кг грозде. Всъщност тук се правят и червените Barovo и Bela Voda – засега, тъй като на Барово се изгражда нова бутикова винарна, която ще заработи от реколта 2022. Но истината е, че резултатите и при сегашния метод са забележителни.

Барово е дивно място в планината

Преди пътуването в Тиквеш от премиумните и тероарните вина бях опитвала единствено червеното Barovo 2015 и то истински ме порази – рядко друго вино ми е доставяло толкова неподправено удоволствие и е оставяло толкова траен спомен. Това вино е благородно, красиво и елегантно като расов кон и е хармонично и страстно – като танго на влюбени. В него има и прохлада, и минералност, и дълбочина. Ярко усещане за мястото, за земята… Затова и изкачването до Барово беше особено вълнуващо.

Местността Барово е в Кожух планина, близо до границата с Гърция, на около 700 м средна надморска височина и лозята са по плавните склонове на една просторна котловина – това е северната страна на планината, но релефът е такъв, че повечето лозя са с южно изложение. Температурната разлика между деня и нощта е огромна заради надморската височина, което допринася за поддържане на значително по-високи нива на киселините в сравнение със същите сортове в долината. Заради южното изложение слънцето огрява лозята през целия ден, а нощта ги охлажда, стресира, и киселините се запазват високи. А и духа постоянно, което също е чудесно за здравословното състояние на лозята. Насажденията са дълговечни, казват домакините, много дълбоко вкоренени и черпят влага и хранителни вещества от дълбоките слоеве на почвата. А в почвата има остатъци от вулканични изригвания, което обяснява специфичната минералност на вината от Барово.

Повечето лозя са стари, около 50-годишни. Навремето това е било опитно поле за Тиквеш – целта е била да видят как виреят различни сортове в планината и да произведат здрав посадъчен материал за лозята долу край Вардар. Затова и тук сортовете са много: местните червени вранец, кратошия, станушина, също така каберне совиньон и доста бели: ркацители, гренаш блан, совиньон блан, мускат отонел, смедеревка, тамянка, траминер. От 2005-2006 започват да берат част от лозята целенасочено за тукашно вино, а от 2010 постигат първите суперрезултати с Barovo червено и Vranec Special Selection. 

Вече е в ход сериозна реконструкция и разширение на малката изба, която Тиквеш притежават в Барово и това ще позволи там да се произвеждат местните вина. Местността е красива, планинска, с запазена природа и богата история – така че плановете на компанията за изграждане на хотелски апартаменти и изобщо за развитие на винен туризъм тук, са напълно логични и дори бих казала, обречени на успех. Скоро Барово ще бъде едно баровско място в най-добрия смисъл.

Нашите топ 5 от македонските вина на Tikveš:
Barovo червено (кратошия & вранец)
Vranec Special Selection
Lepovo Viognier Orange амфора (експериментално)
Grenache Blanc Special Selection
Lepovo Rose (гренаш & мерло)

Продуктите на Tikveš се внасят в България от Делион.

А Вие може да се запознаете с тях на Wine & Spirits Show.
7-9 април 2022, Интер Експо Център София, зали 5 и 6

КУПИ БИЛЕТ