Начало - Статии и новини - Акценти - За предимствата на американско говеждо в Метро
Акценти
   

За предимствата на американско говеждо в Метро

13 февруари 2020

За предимствата на американско говеждо в Метро

Макар че по едни или други причини у нас не е традиционно силно развита културата за консумация и приготвяне на говеждо, през последните години определено нарасна търсенето – особено от страна на по-добрите и амбициозни ресторанти с международна кухня. Предлагането обаче все изоставаше…

На официално събитие в началото на миналата седмица Метро България представиха качествата и предимствата на американското говеждо месо, което редовно ще предлагат. Специален гост бе посланичката на САЩ в България, Херо Мустафа, която, заедно с Атила Йенисен, главен изпълнителен директор на МЕТРО, даде старт и на Американските седмици на веригата. Сред гостите на събитието бе и доц. д-р Янко Иванов, заместник-министър на МЗХГ с ресор животновъдство, здравеопазване на животните и политики в агро-хранителната верига.

Организатори на презентацията и кулинарната демонстрация бяха Метро, U.S. Department of Agriculture, U.S. Meat Export Federation и National Cattlemen’s Beef Association (NCBA).

Чрез изключително обстойна и задълбочена презентация американският шеф-готвач Джон Кадю, който е глобален посланик на американското говеждо и бе долетял специално за събитието, представи това месо с автентичен произход и цялата наука и политика на САЩ за производство на качествено и вкусно говеждо.

Съединените щати са най-големият производител на говеждо месо в света. Те осигуряват 20% от глобалното говеждо с едва 10% от животните, което означава много висока ефективност в говедовъдството и месната индустрия. 90% от американските стопанства имат под 100 животни, т.е. са малки ферми. От пасището до чинията, цялата хранителна верига работи заедно, за да осигури висококачествено и здравословно говеждо месо за потребителите. Доставяните в Метро България разфасовки са от млади животни на възраст под 30 месеца, хранили се основно с фураж и зърно. Произходът им на този етап е от Айова, Небраска и Дакота. Месото е чисто и безопасно, казват експертите по качество на Метро, защото животните не са третирани с хормони за стимулиране на растежа.

В презентацията си шеф Джон Кадю успя да обхване целия процес: от генетичната история на съвременните породи, през отглеждането, начина на живот и храненето, ролята на четирикамерния стомах на животните и на преживянето, хуманните практики в кланиците, до транжирането, нулевия отпадък, категоризирането на месото, зреенето, и накрая, разбира се, добрите техники за приготвяне на различните резени. Той постави акцент на три тип, бол тип, фланк стек и чък рол, подходящи за стекове, но от различни части на говедото.

Стана ясно нещо много важно, а именно че правилните грижи за животните,  осигуряването на най-добрия за тях начин на живот, най-подходящата храна и най-хуманните практики в кланицата, са не само морален ангажимент на фермерите, а са и чисто икономически стимул, защото се отразяват пряко върху качеството и вкуса на месото, а оттам и върху пазарната му цена.

Ето само някои от многото предимства на американското говеждо, които изтъкна шеф Джон Кадю:

  • Здравето и хуманното отношение към животните са на първо място
  • Непрекъснато подобряване и оценяване на фуражите за здравословност
  • Екологично чисти фуражни програми с многосекторни ползи
  • Ниско ниво на стрес и хуманна обработка
  • Най-съвременни здравословни и безопасни условия
  • Контрол от трети страни буквално на всеки етап
  • Акцентът върху качеството на говеждото означава качество на живот
  • Чиста обработка и адекватни техники на съхранение
  • Екологично чиста обработка

 

Освен асортимента от САЩ, в Метро се предлагат и други много добри говежди меса – от Ирландия, Холандия, Уругвай, Аржентина и Бразилия, както и качествен Black Angus, отгледан в България.