Начало - Статии и новини - Новини - Паралелната програма на DiVino.Taste 2024: важни теми, интересни лектори
Новини
   

Паралелната програма на DiVino.Taste 2024: важни теми, интересни лектори

27 октомври 2024

Остава едва месец до 13-ото издание на DiVino.Taste – най-мащабния и значим форум на българското вино, който ще се проведе от 29 ноември до 1 декември 2024 в зали 5 и 6 на Интер Експо Център София. Около 85 български винопроизводители ще представят близо 600 разнообразни и качествени вина пред многобройна публика от професионалисти, ценители и винолюбители.

Вече е известна цялата съпътстваща програма от майсторски класове плюс лекция и специална дегустация. Желаещите да обогатят и задълбочат знанията си по различни теми от света на виното могат да се запознаят с програмата и да закупят билети.

Голяма чест за нас е, че ще посрещнем като гост на DiVino.Taste лично Оз Кларк – всепризната легенда в света на виното! Според престижното издание Harpers Оз Кларк е най-близкото до гений в света на писането за вино. Той е един от водещите винени експерти в света, известен с феноменалния си вкус, непринудения си стил, точните си прогнози и ентусиазма си за виното и изобщо за живота. Автор на десетки награждавани книги за вино. Преди виното да завладее живота му през 1984 г., Оз е професионален актьор и певец, участва в хитови представления в Уест Енд и пътува с Кралската шекспирова трупа. Наред със забавните си телевизионни и радиопредавания, той представя поредица от концерти Drink to Music! През 2020 г. е удостоен с Ордена на Британската империя.

Горещи благодарности на Mastercard®, чиято подкрепа за това гостуване е безценна!

Предстои ни вдъхновяваща среща с Оз Кларк, на която ще чуем личната му история – житейската, актьорската и, разбира се, винената. Лекцията Оз Кларк – актьорът, виненият автор, дегустаторът… е на 1 декември, неделя, от 12:00 часа.

Не по-малко силни и интересни са и майсторските класове, както и една специална дегустация, с която започва СЪПЪТСТВАЩАТА ПРОГРАМА на DiVino.Taste 2024:

Специална дегустация
Братанов: Истории във вино – от скритите богатства на избата/Водещи: Екипът на Винарна Братанов
30 ноември, събота, 12:00 часа

Винарна Братанов е известна като симпатично семейно начинание – година след година те ни радват с все по-добри вина. Тяхното вино 3-Blend Red 2018 дори стана #1 в класацията DiVino Top 50 за 2022 г. Братанови и техният енолог с френско образование Мария Стоева са известни с верността си към изявата на тероара и дързостта да експериментират. Лозята им в Южен Сакар се отглеждат устойчиво от създаването им, а от 2022 са в преход към биологично земеделие. От 2016 те са първата изба, която ферментира всички свои вина с дивите дрожди – естествената микрофлора върху гроздето. 
Винарна Братанов грижливо са съхранили най-впечатляващите си вина от първата 2010 реколта досега и за първи път ще представят своите скрити богатства. Вина-експерименти, вина-изненади, дори вина-грешки, но най-вече вина-история! Ще опитате над 25 енотечни вина...

Майсторски клас
Успешни истории от Бордо – тенденции в най-известния и класически винен регион/Лектор: Кармен Жерарди
30 ноември, събота, 14:30 часа

Този майсторски клас е най-подходящ за винени професионалисти. Ще се обсъди кризата, в която се намира Бордо от няколко години и какви са стратегиите за оцеляване, които изглежда вършат работа. Фокусът ще падне върху 3 успешни винени истории от Бордо, с три различни тероара, подходи и стратегии. Всички те обаче, са фокусирани върху минимална намеса в производството, върху биологични или биодинамични и тероарни вина. Ще бъдат представени Chateau Beynat, Chateau Couhins, Domaine de l'A. Вината им имат много високи оценки от Suckling, Parker, Decanter, твърде интересни са техниките за винификация, както и тероарите, от които произхождат.
Ще бъдат дегустирани по две топ вина от всяка винарна.
Кармен Жерарди от 15 години живее и работи между Бордо и Букурещ. През последните 5 години разработва център за обучение и технически ресурси за професионалисти в областта на виното от Румъния, България и други източноевропейски страни. Тъй като прекарва немалка част от времето си в Бордо, познава добре апелациите там и някои успешни истории, които могат да послужат за вдъхновение на други винени професионалисти.

Майсторски клас
Мелнишки превъплъщения през погледа на един италиански енолог и агроном/Лектор: Федерико Ричи
30 ноември, събота, 17:00 часа

Италианският агроном и уайнмейкър Федерико Ричи, който добре познава Долината на Струма, ще ни сподели вижданията си за тероара в региона, за широката мелнишка лоза и нейното семейство, както и за подходите, които най-успешно отговарят на местните дадености.
Мелник има невероятен потенциaл, уникален почерк и това трябва да се показва из цяла Европа, вярва Федерико Ричи.
Ще дегустираме няколко вина на различни производители, които показват разнообразните лица на Мелник.
Федерико Ричи е завършил е аграрни науки и магистратура по лозарство и винарство. Има дългогодишен опит, както в научноизследователската дейност, така и като консултант агроном и енолог. Работил е в цяла Италия и в чужбина, включително в България. Бил е преподавател по лозарство, винопроизводство и дегустация. От близо 5 години е консултант в Долината на Струма – влюбен е в този регион и вярва, че има дадености за топ вина в световен мащаб.


Лекция
Оз Кларк – актьорът, виненият автор, дегустаторът… /Лектор: Оз Кларк
1 декември, неделя, от 12:00 часа

Предстои ни вдъхновяваща среща с Оз Кларк, на която ще чуем личната му история – житейската, актьорската и, разбира се, винената. Оз е от онези личности, които си заслужава да видиш и чуеш на живо.

 

Майсторски клас
Преоткритите български сирена/Лектор: Цветан Димитров
1 декември, неделя, 14:30 часа

На майсторския клас ще имате неповторимата възможност да опитате и опознаете преоткрити и възродени български сирена. За да повдигне завесата към едно неподозирано до неотдавна богатство в сиренарските ни традиции, Цветан Димитров ще разкаже любопитни истории за сирената и за своите целенасочени усилия да открива, описва и възражда български сирена с традиционен и отличим характер из цялата ни страна.
Ще дегустираме 6 отлежали сирена с отличителен характер. Сирената ще бъдат съчетани с подходящи вина от български сортове, представени от Българската асоциация на винените професионалисти.
Цветан Димитров е познат с усилията му да се проучат традиционните български сирена. Успял е да опише над 45 сирена и да възстанови някои от тях. Превърнал е зеленото сирене от Черни Вит в разпознаваем и търсен продукт. Цветан е инициатор на Празника на домашните сирена – форум за популяризиране на домашните сирена, научните изследвания в областта на сиренарството и устойчивото развитие на регионите.

Майсторски клас
Тайните винени съкровища на Италия/Лектор: Иво Върбанов
1 декември, неделя, 17:00 часа

Иво Върбанов ще ви отведе на пътешествие сред изключителни вина, които представят по-малко известни, но забележителни винени региони и сортове грозде от Италия. Майсторският клас е ценна възможност за запознанство отблизо с някои от най-недооценените, но завладяващи италиански вина. От живите бели вина на север до структурираните червени на юг, селекцията разкрива някои от най-добре пазените тайни на италианското винопроизводство.
Ще се дегустират 8 вина: 4 бели и 4 червени, от различни региони. Всяко вино разказва историята на своя регион, тероар и винар, и предлага дегустационно преживяване, което дава едновременно познание и наслада.
Иво Върбанов, освен концертиращ пианист е и просветен винопроизводител с лозя в района на Южен Сакар, създател на едни от най-великолепните вина в България. Живял е дълги години в Италия, съпругата му е италианка и той често се връща там. И не спира да изучава, вече с професионално настроени сетива и подход, съкровищницата от винени стилове, сортове и тероари в тази прекрасна страна.
 

  • Всички майсторски класове, както и лекцията и специалната дегустация, ще бъдат със симултанен превод на български или на английски език.  
  • Билетът за майсторски клас ви дава достъп и до трите дни на изложението DiVino.Taste в зали 5 и 6 на ИЕЦ София. Не е необходимо да купувате отделен билет за вход.
  • Освен билет за всеки един майсторски клас, имате възможност да закупите VIP пакет с четири класа по избор, както и пакет 2 в 1.  

Признателни сме за ценната подкрепа на спонсорите на DiVino.Taste 2024:  Mastercard, Glass Pack Trade Şişecam и Acqua Panna & S. Pellegrino!

 

Заповядайте на DiVino.Taste 2024!
29 ноември – 1 декември, Интер Експо Център София, зали 5 и 6
Още информация и билети може да намерите в taste.divino.bg.

 

Вярваме в българското вино!