Начало - Статии и новини - Новини - Заради коронавируса, 1 млрд. литра европейско вино може да бъде загубено
Новини
   

Заради коронавируса, 1 млрд. литра европейско вино може да бъде загубено

21 април 2020

Заради коронавируса, 1 млрд. литра европейско вино може да бъде загубено

Един милиард литра произведено в Европа вино може да бъде загубено, заради липсата на пространство за складирането му, след като барове и ресторанти бяха затворени. Това предупреждава френският евродепутат Ерик Андриу. Освен намалялата консумация по заведенията, за огромния излишък допринася и спадът в износа на европейско вино. Ерик Андриу призовава Европейската комисия да се намеси, като подчертава, че ситуацията може да има сериозни последици за заетостта, особено за малките производители.

Европейският комитет на винените предприятия (CEEV) обяви, че винопроизводителите в много европейски страни съобщават за сериозни логистични проблеми и спад в продажбите. Заради предприетите ограничения и изискванията за опазване на здравето все повече винарни работят със забавени темпове, а има и такива, които затварят.

Заради повсеместното затваряне на хотели, ресторанти и барове близо 30% от количеството и 50% от стойността на европейския винен пазар е блокиран, заявява Жан-Мари Барийер, председател на CEEV. Като имаме предвид частичното унищожаване на ХоРеКа сектора, последиците за туризма и възможния фалит вносители и дистрибутори на вино, всички ние трябва да разберем, че сме изправени пред дългосрочна криза, заявяват още от CEEV. Ще е нужно време и инвестиции за възстановяването на винения пазар.

По данни на CEEV, който представлява над 90% от европейския износ на вино, всички негови членове съобщават за спад в експорта. Европейският комитет на винените предприятия е създал спасителен план, наречен Covid-19 Wine Package, който включва мерки за финансово подсилване на фирмите и за възстановяването на пазара.