Начало - Статии и новини - Новини - Заради коронавируса, шампанските вина търпят спад в продажбите
Новини
   

Заради коронавируса, шампанските вина търпят спад в продажбите

14 октомври 2020

Заради коронавируса, шампанските вина търпят спад в продажбите

Шампанското е сред най-изразителните символи на празниците, но заради пандемията от коронавируса звукът от тапата се чува все по-рядко. За периода от януари до юли тази година, продажбите във Франция са спаднали с 25% спрямо миналата година. Това е пряка последица от ограниченията за големи събития, изложения, сватби и много други, където обикновено шампанското задължително присъства.

И все пак, с наближаване на празниците в края на годината производителите имат надежда, макар и малка, но без да си правят илюзии. Наясно сме, че спадът на продажбите ще продължи, споделя Антоан Шике от синдиката на лозарите в Шампан. Натрупахме загуби, които няма да можем да компенсираме в края на годината. Даваме си сметка, че нещата сега зависят от празниците през декември и чакаме да разберем, дали хората ще започнат отново да консумират. За французите, това е задължителната напитка по време на празниците, подобно изглеждат нещата при нашите английски и италиански приятели, но въпросът, какви ще бъдат количествата…

Заради спада в продажбите, сериозно са се увеличили количествата от шампанско на склад. Десетки милиони бутилки продължават да залежават в избите, а това води до натиск върху цените. За да се справят с този проблем, представителите на бранша постигнаха съгласие да намалят добивите на грозде, за да се ограничи производството. Взехме трудно решение, но то беше единодушно в името на общия интерес и бъдещето на Шампан, да намалим добивите до 8000 кг/ха, споделя Флоран-Рок Боазел, президент на Champagne Boizel. Природата тази година не ни даде много повече, така че в крайна сметка не оставихме големи количества в лозята.

Като един от най-популярните продукти, свързвани с лукса, шампанското често представлява барометър за състоянието на планетата ни. Преди сегашната пандемия, спад в консумацията на пенливото вино предизвикаха финансовата криза и войната в Залива.