Начало - Статии и новини - Новини - Заради затоплянето, Бордо въвежда нови винени сортове грозде!
Новини
   

Заради затоплянето, Бордо въвежда нови винени сортове грозде!

22 юли 2019

Заради затоплянето, Бордо въвежда нови винени сортове грозде!

Изправени пред предизвикателствата на трайното затопляне, винопроизводителите в Бордо се подготвят да заменят традиционните за областта сортове, без обаче да променят характера на вината.

Климатичните промени не се изразяват единствено със зачестяване на летните жеги. Изместването на сезоните, промяната на водния цикъл, все по-меките зими и по-горещите лета правят работата на лозарите по-трудна, а това засяга и крайния продукт.

По-топлото начало на пролетта кара лозите да цъфтят все по-рано, а това ги прави податливи на измръзвания. Във всички лозови масиви на Франция, повишаването на летните температури води до покачване на захарното съдържание, а оттук и на алкохола във вината. Това обаче води до по-малко киселини, което променя традиционния характер на вината.

Седем нови сорта

Производителите от Бордо със сигурност не искат да поемат толкова голям риск и както се очакваше, по време на Общото събрание на Контролираните наименования за произход (AOC) Bordeaux и Bordeaux Supérieur одобриха безпрецедентни мерки за справяне със затоплянето на климата. Всички, които желаят вече ще могат да засаждат и отглеждат седем нови сорта, различни от традиционните за Бордо. Четири от тях са червени: марселан, турига насионал, касте и аринарноа, а три са бели: албариньо, пети мансенг и лилиорила

Разнообразен произход

Някои от тези сортове са с португалски произход (албариньо и турига насионал), други принадлежат към голямата група на забравени сортове (касте и пети мансенг), а трети са по-нови или по-стари хибридни сортове (аринарноа, марселан и лилиорила). От всички тях се очаква да се справят по-добре с последиците от затоплянето, както и с болестите, които се увеличават на фона на новите климатични условия.

За да влязат в сила новите сортове за Бордо остава само да бъдат одобрени от Националния институт за наименованията за произход (INAO), което е само формалност. Очаква се първите засаждания на новите сортове да станат по време на кампанията 2020-21, а първите винификации 5-6 години по-късно.

Основните сортове, които се използваха досега в Бордо са червените мерло (66%), каберне совиньон (22,5%), каберне фран (9,5%) и белите семийон (47%), совиньон блан (45%), мюскадел (5%). За обогатяване на купажите в Бордо се използват, но в много по-малки количества, червените пети вердо, малбек, карменер и белите коломбар, мерло блан, совиньон гри, юни блан.

Очаквайте по-подбробно описание за всеки един от новите за Бордо сортове.