Начало - Статии и новини - Акценти - Зехтинът екстра върджин се превръща буквално и наистина в течно злато
Акценти
   

Зехтинът екстра върджин се превръща буквално и наистина в течно злато

09 октомври 2023

В Турция е наложена забрана за износ на небутилиран зехтин и зехтин в бъчви. През последната година цената на маслиновото масло екстра върджин в страната се е качила с 102%. Ръст има и в Испания, Гърция и Италия, където цените са скочили съответно с 84%, 72% и 58%. Засега... 

Всички българи, които ежегодно се запасяваха със зехтин от Гърция, това лято установиха, че няма екстра върджин маслиново масло на цена под 10 евро за литър. 

Задава ли се криза в #evoo света?

По молба на партньорите ни от Elly's Supreme Taste международният експерт и сомелиер по зехтина, Костас Лирис (Kostas Liris), прави кратък анализ на маслинопроизводството през последните години. Предлагаме на вашето внимание неговите наблюдения и прогнози  в статията, публикувана първоначално в ellystaste.com

Припомняме, че през ноември 2022 Костас Лирис проведе изключително интересен майсторски клас, озаглавен Непознатият зехтин в рамките на DiVino.Taste.
 

Зехтинът екстра върджин се превръща в истинско течно злато
автор: Костас Лирис

На края на кампанията 2021-2022, когато първоначално получихме данни за обемите на производство, осъзнахме, че нещо не е наред. Реколтата 2021-2022 се оказа трудна не само за Испания, но и за други страни маслино- и зехтинопроизводители, като Италия, Гърция и Тунис. Но особено за Испания, като най-голям производител, тя беше особено тежка. Липсата на дъжд през зимата и пролетта на 2021 г., заедно с неблагоприятните метеорологични условия по време на цъфтежа през април и май, доведе до първата лоша година за производство от много време насам. Това беше първият сигнал, че нещо не е наред и че производството ще бъде относително малко. Което всъщност се потвърди след няколко месеца. Допълнително техническият дефицит на пазара на слънчогледовото и рапичното масло, предизвикан от войната в Украйна, допринесе за усложняване на ситуацията.

Малкото производство през 2021-2022 година започна да разкрива потенциала за ескалация на цените на зехтина след беритбата, като осъзнахме, че производството на Испания ще бъде изключително ниско. Цените започнаха да се увеличават с няколко цента на ден, но постоянно.

Липсата на складови запаси от зехтин в Испания, общото ниско производство и общото увеличение на цените на всички стоки продължиха да оказват натиск върху пазара. Цените на основни материали като торове, инсектициди и газ вече бяха нараснали с 30-40% от 2020-2021 г., засягайки производствените разходи. Последният удар дойде от неблагоприятните метеорологични условия и сушата през пролетния цъфтеж на 2021 г. – година, която производителите ще запомнят.

Обикновено всяка година през месец септември голямото производство на Испания създава значителни складови запаси от зехтин и това действа като амортисьор на цените, когато през месеца настъпва естествен дефицит на продукта, докато се чака новото производство. Тази година обаче няма да наблюдаваме този ефект - факт, който беше известен още през март 2022 г. Освен това валежите през последната зима бяха изключително малко в Испания, Италия, Гърция и Тунис, поне до май, което оказва влияние върху следващата година. Перспективата е мрачна, с много малко складово наличие на зехтин, очаквания за слабо производство през 2023-2024 г. и базова цена от производителя достигаща 9 евро за литър,  наскоро въведена в някои части на Гърция. Това са знаци, които показват какво можем да очакваме за предстоящото производство.

Общото състояние на маслиновите дървета е лошо, особено в райони, където няма напояване. Складовите наличности на зехтин се очаква да бъдат напълно изчерпани, а цените за следващата година ще останат високи според прогнозите. Това означава, че дори ако производството за следващата година, 2024-2025 г., е значително по-голямо, ще влезем на пазара през 2025 г. с малки или никакви складови наличности, а цените вероятно ще останат високи.

Никой не вярва, че тази ситуация ще се върне към нормалност скоро. През последните 2-3 години цените на всички стоки са се увеличили с 30% или повече в някои случаи, и същото се очакваше за зехтина. Въпреки това метеорологичните условия, липсата на вода и световната икономическа ситуация нанесоха последния удар със скока на цените. Надяваме се следващата година да е по-добра, имайки предвид кличатичните изменения и общата икономическа ситуация, но аз оставам все така скептичен, че в близко време ще видим възстановяване на цените до някакви нормални нива.