Начало - Статии и новини - Новини - Зелена светлина за Prosecco DOC розе!
Новини
   

Зелена светлина за Prosecco DOC розе!

24 май 2020

Зелена светлина за Prosecco DOC розе!

Италианските власти одобриха най-сетне предложението да се позволи производството на Prosecco DOC розе. Досега, съгласно правилата, вината с наименованието Prosecco DOC можеха да са само бели. Вярно е, че близо 200 производители предлагат розови пенливи вина, но те нямат правото да слагат на етикетите означението Prosecco DOC. За да влезе в сила промяната в правилата е необходимо само тя да се публикува в италианския държавен вестник, а след това и в официалния вестник на Европейския съюз.

Очаква се въвеждането на категорията просеко розе да вдигне продажбите на прочутото италианско пенливо вино със 75 млн. бутилки годишно. Президентът на Prosecco DOC, Стефано Дзанете, благодари на всички, които допринесоха за постигането на този важен резултат в един наистина труден за винената индустрия момент. Новината е добре дошла за производителите, които се борят със спад в продажбите заради пандемията от коронавируса. Още повече, че производството през 2020 г. е ограничено до 15 тона/ха за Prosecco DOC и 12 тона/ха за Prosecco Superiore DOCG.

Според новите правила, просеко розе ще може да се прави от сорта глера и 10-15% пино неро. Допустимото количество остатъчна захар може да бъде Brut Nature или Extra Dry. Таванът за добивите на глера е 18 тона/ха и 13,5 тона/ха за пино неро. Виното трябва да остане в танкове за вторична ферментация поне 60 дни, за стабилизиране на цвета.

Новите Prosecco DOC розе ще може да се продават най-рано на 1 януари след гроздобера. Ако е означена реколта на етикета, най-малко 85% от гроздето трябва да идва от съответната година.

Очаква се през декември тази година да се появят първите просеко розета.