14 юни 2022
Елегантно и изключително свежо просеко, винифицирано по т.нар. метод in bianco, т.е. без ципите, при контролирана температура от 20°С. При бавната рефементация се образуват ценните мехурчета в големи затворени съдове при температура 12-14°С, с отлежаване върху утайката за около 2 месеца. Налягането в бутилката е 5,5 атмосфери.
Просеко de Bernard е с привлекателен блестящ цвят със зеленикави оттенъци, набразден от миниатюрни устойчиви перлички. Носът е интензивен, много фин и плодов, с ясни нотки на златна ябълка и цветист тон.
Сухо, свежо и стройно просеко, меко и добре балансирано, с привлекателен и устойчив аромат и приятен плодов финал.
То е отлично като аперитив, но се съчетава хармонично с разнообразна по-лека и модерна храна: салати, студени и топли предястия, риба и пиле, паста или леки десерти.
Препоръчителната температура за сервиране на виното е от 5 до 7°С.
Алкохолно съдържание: 11,5%; Остатъчна захар: 8,0 г/л
Международният ден на мавруда 2023 идва с 4 градски фестивала: 30.09-01.10 София, 7-8.10 В. Търново, 13-14.10 Варна, 21-22.10 Пловдив.