Начало - Статии и новини - Винени области - Австрия
Винени области
   

Австрия

03 февруари 2010

Австрия

Тероар и вино

Две важни неща определят съвремения облик на Австрия като винопроизводител. Първо, това е страната, променила най-радикално винарския си сектор към по-добро през последните 20 - 25 години, и второ, Австрия е преди всичко родина на бели вина. 52.500-те хектара лозя са в съотношение между бели и червени сортове 66% към 34%, като червените се произвеждат предимно в областа Бургенланд (Burgenland), по продължение на най-източната граница, тази с Унгария.

Винопроизводство е съсредоточено почти изцяло в източната част на Австрия, където Алпите преминават в хълмист и по-равнинен релеф. Почвите тук са изключително разнообразни - от пясъчни до глинени, като се премине през чакълести, льосови и гнайсови, а това предопределя и разнообразието на сортове и стилове вина.

Сортът с най-голямо значение за австрийското винарство несъмнено е грюнер велтлинер (1/3 от общата площ на лозята). Сравняват грюнера с шардоне имено заради качеството му да дава както леки и свежи, така и пищни, мощни вина с отличен потенциал за отлежаване. Грюнерът, винифициран като свежо, леко вино, се отличава с нюанси на зелена ябълка и прясно смлян черен пипер. В районите на Камптал (Kamptal), Кремстал (Kremstal) и Вахау (Wachau) грюнерът достига екстракция и пищност, с нотки на зрели екзотични плодове, но винаги  - с изразена свежест на вкус. Трите региона са световно известни и с ризлингите си. Освен че нерядко алкохолният градус достига 13,5° и дори 14°, благодарение на топлия климат, тези вина се отличават и с невероятен баланс, придаденим от чудесния вулканичен тероар. 

Областта с най-хладен климат е Щирия (Steiermark) и там се правят вина от по-ароматни бели сортове като пино блан, велшризлинг, шардоне (което тук наричат морилон), мускателер, траминер и чудесния совиньон блан.

При червените вина, след известен период на предпочитания към каберне совиньона, австрийските винари се обръщат все повече към местните сортове като блауфренкиш, санкт лаурент и цвайгелт (носещ името на създателя си – Др. Цвайгелт, кръстосал първите два). Австрия също така е родина на изключителни вина от пино ноар (или блаубургундер).

Основните винарски райони в Австрия са четири:

Долна Австрия (Niederösterreich)

(32 100 ха)

Западната граница на винарския район Долна Австрия е Вахау (1 500 ха) – несъмнено най-известната винарска област. Преобладават сортовете грюнер велтлинер и ризлинг, но се срещат още нойбургер, совиньон и мюлер-тургау. По склоновете на тясната долина на Дунав могат да се намерят пък най-завършените ризлинги. Въпреки че нерядко алкохолният градус достига 13,5° и дори 14° ( благодарение на топлия климат), тези вина притежават забележителен баланс, дължащ се на уникалните вулканични почви. Според много специалисти Вахау е един от трите най-добри тероара в света за ризлинг (редом с Елзас във Франция и Мозел в Германия).

Вахау поддържа собствена система на класификация на вината, с три степени на качество. С Щайнфедер (Steinfeder - името идва от вид трева, която расте между терасите с лозя), се обозначават най-семплите и леки вина с нисък алкохолен процент (до 11,5°). Следващата степен е Федершпийл (Federspiel), като името произлиза от способ в дресировката на соколи за лов, чрез който соколът се примамва обратно към ръкавицата. Тези вина са с по-плътен вкус и имат между 11,5° и 12,5° алкохол. Третият и най-висок клас е Смарагд (Smaragd), кръстен на малките смарагдово - зелени гущерчета, които се припичат насред лозята през лятото. Техният алкохол е над 12,5° и са с най-голям потенциал за отлежаване.

Кремстал (2.300 ха) е непосредствен съсед на Вахау, така че не е изненада фактът, че сортовата палитра и тук е доминирана от грюнер велтлинер и ризлинг. Центърът на областа – градът Кремс, бива неформална граница: на запад от него вулканичните почви определят елегантния характер на вината, докато на изток преобладават тежки льосови почви и мощни и наситени вина. (Kremstal DAC - от реколта 2007, зад този етикет се крие ризлинг или грюнер).

Другият съсед на Вахау – Камптал (4 000 ха), е разположен значително пò на север от двете, което го определя като по-скоро cool climate област. Пейзажът е доминиран от глинени и льосови тераси с едно голямо изключение – 351 м – високият Хайлигенщайн, който е отличен за отглеждането на ризлинг с комбинацията от вулканични почви и пустинен пясъчен камък. (Kamptal DAC - от реколта 2008, зад този етикет се крие ризлинг или грюнер).

На север от Виена, рзположена върху 17 200 ха, половината от които грюнер, се намира областта Вайнфиртел (Weinviertel), което буквално означава "винена махала". По принцип вината тук са леки и лесни за пиене. Известен в миналото с огромните количества наливно вино, в последните няколко години (особено след въвеждането на DAC Weinviertel през 2002), регионът изживява своя собствен малък ренесанс. (Weinviertel DAC – първото запазено наименование с контролиран произход в Австрия! - от реколта 2002, зад този етикет се крие грюнер).

Разположена на отсрещния, десен бряг на Дунава е една сравнително млада винена област. Това е Трайзентал (Traisental – 700 ха) с терасиранит лозя, със сухи, чакълести почви, богати на варовик и с над 2/3 грюнер велтлинер. (Traisental DAC – oт реколта 2007, зад този етикет се крие грюнер или ризлинг).

В непосредствено съседство, обхващаща и двата бряга на Дунав, достигайки на изток до Виена е областа Ваграм (Wagram – 2 800 ха). Формално тя се дели на две части – левия бряг на Дунава, формиран от навят льос, с излючително минерални почви, богати на фосили. Този тероар ражда неповторими грюнери, но и интересни цвайгелт и пино ноар. Другата част на Ваграм определят лозята около Клостернойбург.

Със своите 1 100 ха Карнунтум (Carnuntum) е една от най-малките винарски области в Австрия, което в никакъв случай не е повод тя да бъде подценявана. Тук съзряват някои от най-добрите австрсийки червени вина на основата на цвайгелт и блауфренкиш. Комбинацията от глина, льос, чакъл и пясък ражда мощни, многопластови каберне и мерло.

Южно от Виена, в сърцето на Thermenregion (Терменрегион – 2 500 ха), се намира прочутото селище Гумполдскирхен, известно с полусухото си бяло вино, в което има много приятни нотки на подправки, и което е купаж от типичните и отглеждани единствено тук цирфандлер и ротгипфлер. Богатите на варовик почви предопределят истинските “звезди” на областа, а имено шардоне и пино ноар, както и санкт лаурент.

Бургенланд (Burgenland)

(16 000 ха)

Това е най-топлият като цяло район в Австрия, където освен бели вина благодарениe на континенталния, панонски климат съзряват най-мощните червени австрийски вина. 

Изключения разбира се винаги има ... Южна Бургенланд (Südburgenland – 500 ха) е родина на изключително фини и минерални блауфренкиш, които се дължат на комбинацията от по-свежите въздушн маси, идващи от съседна Щирия, и богатите на желязо почви на емблематичното за областа лозе Ейзенберг.

Средна Бургендланд (Mittelburgenland – 2 200 ха) пък се определя с тежките си, глинести почви и от факта, че 55% от всички засаждения са с блауфренкиш. Областта е добър пример за това колко млада е новата винена история на Австрия – червени сортове се засаждат за първи път тук едва края на 70-те и началото на 80-те. Сега блауфренкиш е общата гордост, следван от цвайгелт, каберне и мерло. (Mittelburgenland DAC oт реколта 2005, зад този етикет се крие блауфренкиш. Klassik излиза на пазара най-рано на 01.03. на следващата година. Reserve излиза на пазара най-рано на 01.03. на втората година след реколтата).

Нойзийдлерзее е езерото, което въпреки (или точно поради) плитките си води (макс. 1,50 м) определя микроклимата на двете области, които разделя географски една от друга. Нойзийдлерзее – Хюгелланд (Neusiedlersee – Hügelland – 4 200 ха, в првеод “хълмиста земя”) се слави с ботритизираните вина от сортовете вайсбургундер (пино блан), велшризлинг и рулендер (пино гри), и особено с Ausbruch - виното от историческия град Руст. Освен това областта е известна като бялото сърце на Бургендланд – на отделни, малки парцели с изключително минерални почви съзряват фини бургундски вина, совиньони и много индивидуални грюнери.

На изток от езерото пейзажа се променя в по-равнинен. Областта Нойзийдлерзее (Neusiedlersee – 9 100 ха) с голямато си разнообразие на почви – от льос и чернозем до чакъл и пясък, предопределя и богатата сортова палитра. От леки и свежи велшризлинг, през обли и мощни шардонета, вайсбургундер, многопластови санкт лаурент, блауфренкиш и най-вече цвайгелт. Познатият като Seewinkel (Зеевинкел – “ъгълът на езерото") микрорегион, е родина на едни от най-добрите десертни вина в световен мащаб. Топлите, сухи лета, студените зими и високата влажност заедно с честите мъгли през есента, създават условия за редовното развитие на ботритис.

Щирия (Steiermark)

(3 650 ха)

Областта, разположена южно от Алпите и до границата със Словения, е разделена на три отделни района - южен, югоизточен и западен. Най-добрите вина от Щирия се правят в южната част и са също толкова ценени, колкото и престижните от Вахау. Лозята тук са разположени по стръмни склонове – една от причините вината от Щирия да са известни със своята свежест и елегантност.

Южна Щирия (Südsteiermark – 1 850 ха) е почти изцяло доминирана от совиньон блан и мускателер като в големите реколти тук съзряват невероятни граубургундер (пино гри) и морилон (щирийски за шардоне). Югоизточна Щирия (Südoststeiermark – 1 300 ха) пък е родина на друго бяло съкровище – Кльох и селищата около него са дома на едни от най-добрите траминери в света. Западна Щирия (Weststeiermark – 500 ха) се слави пък с пикатното розе от блауер вилдбахер, наречено Шилхер, което е типичен местен специалитет.

Виена (Wien)

(700 ха)

Със 700-те си хeктара лозя Виена e най-голямата столица-винопроизводител в света и почти цялото количество вино се консумира тук. Винарските селища край Виена, като Grinzing, Nussdorf, Neustift, Stammersdorf предлагат леки бели вина, които се пият през първата им година. Те обаче не бива да се подценяват, тъй като в най-добрите тероари като Nussberg и Bisamberg са с изключително високо качество. Най-популярният сорт край Виена е грюнер велтлинер, но се правят и отлични вина от ризлинг и пино блан. Голямата част от вината, които се пият в така наречените Heuriger (хойригер) представляват сепажи от различни сортове (Gemishter Satz).

Класификация

Вземайки си поука от грешките в миналото, Австрия се е сдобила с може би най-стриктното европейско законодателство в областта на виното и върху етикетите на тези вина трябва задължително да има някои означения.

Когато се изписва сорт, той трябва да представлява най-малко 85 % от виното.

Отделните качествени категории са почти идентични с тези в Германия и започват от Tafelwein (трапезно вино) и Landwein (регионално вино).

Качествените вина се разделят на две категории: всички качествени вина (Qualitätswein ) се подлагат на химически анализ и дегустация, като получават специален номер (Prüfnummer). Това означение гарантира, че виното отговаря на изискванията за захарно съдържание на гроздовата мъст. В категорията Qualitätswein, вината са класирани както следва (във възходящ ред по съдържание на захар): Kabinett, Spätlese, Auslese, Eiswein, Beerenauslese, Ausbruch, Trockenbeerenauslese. Означението на остатъчната захар е също задължително: trocken - до 9г/л, halb-trocken - до 12 г/л, halbsüß или lieblich - до 45 г/л, süß - над 45 г/л. Произходът на вината се означава при всички Qualitätswein, като може да се отнася до една от 16-те винарски области (Weinbaugebiete), до някое населено място или точно определен лозов масив. Изписването на произхода обаче означава, че виното идва 100 % от там. Ако върху етикета се изписва реколтата, то поне 85% от виното трябва да е от посочената година.

По-важни производители:

Franz Xaver (F.X.) Pichler, Franz Pager, Franz Hirtzberger, Knoll, Prager, Leo Alzinger, Freie Weingärtner Wachau, Willi Bründlmayer, Jurtschitsch, Loimer, Hirsch, Ott, Reinisch, Markowitsch, Netzl, Heinrich, Paul Achs, Renner, Feiler-Artinger, Krutzler, Triebaumer, Kracher, Polz, Sattlerhof, Tement.