Начало - Статии и новини - Как се дегустира виното - Дегустацията - общи положения
Как се дегустира виното
   
Дегустацията - общи положения

27 януари 2010, Юлия Костадинова

Първото и най-важно нещо, което трябва да уточним за дегустацията на вино, е следното: това е преди всичко субективен процес. Разбира се, винаги е по-добре, когато имате познания в дадена област. Така е и с виното. Колкото сте по-образован, толкова по-добре. Само че не винаги това е гаранция, че ще ви улесни да се ориентирате в лавинообразното предлагане. Най-добрият начин е да опитвате, да дегустирате. Колкото повече опитвате, толкова повече се образовате и толкова повече удоволствие изпитвате от виното. Изключително важно е да слушате вътрешния си глас, който безпогрешно ви казва "харесва ми, не ми харесва". Овладеете ли този първи урок, вече имате най-стабилната основа, за да се превърнете в бъдещ дегустатор. Иначе има много трикове, отнасящи се до винената дегустация, които ще ви помогнат да добиете по-задълбочени познания и да разберете тази извънредно интересна и сложна биохимична материя.
 
Съществуват три подхода при дегустирането на вино.
 
Първият е пътят на хедониста. Намирате вино, което страшно ви харесва, и го споделяте с добра компания и вкусна храна. Това е романтика, това е удоволствие. Това е чистата наслада! Ако сега четете тези редове, то вие най-вероятно сте хедонист.
 
Вторият подход е дегустацията на експерта. Тогава виното е на изпит пред вас: идентифицирате, го, описвате го и се опитвате да го прочетете в дълбочина. Това е наука. И си е доста работа, за която се изисква много сериозно дългогодишно обучение.
 
Третият път е пътят на ценителя. Тогава вие вече търсите виното, което да ви достави удоволствие и едновременно с това да обогатите познанията си. Този подход далеч не е по-лесен от подхода на експерта и определено не означава снобизъм и неоправдани претенции. Това е истинското възхищение и оценяване на виното. Така вие тренирате небцето си всеки ден, а мозъкът ви се наслаждава на всяка глътка от божествената напитка.
 
Звучи ли ви всичко това твърде схематично? Сигурно е така, но при нас, като редактори, които в същото време са и дегустатори, си е професионална деформация.
Накратко: на базата на досегашния ни опит установихме, че именно третият подход при дегустацията на вино кара начинаещия любител да стане истински експерт, а обучения дегустатор - да открива все повече нюанси в чашата си. Надяваме се, че скоро и вие вече ще сте се превърнал в истински ценител.

темата е разработена за списание "Бакхус"