Начало - Статии и новини - Сортове - Каберне фран
Сортове
   

Каберне фран

01 февруари 2010, DiVino

Каберне Фран

Каберне Фран - полезна информация

Синоними:

Буше, гро буше, гро каберне, кармене, грос видюр

Лист: 

Светлозелен, петделен, лъскав, много дълбоко и нагъсто нарязани долни врязове, тесен лирообразен опашен вряз, заострени зъби, мрежесто мъхната долна страна.

Грозд:

Средно голям, цилиндричен до коничен, понякога крилат; зърната са малки, сферични, тъмносини.

Характеристики на Каберне Фран

Ранно напъпване, силен растеж; по-подходящ за хладен климат от каберне совиньон поради по-ранното зреене.

Вино: 

Средно наситен цвят, в букета се долавят нотки на малини, понякога виолетки; относително ранна кулминация поради средното съдържание на танини.

Значение:

Присъства в почти всички медокски вина; от кръстоската му със совиньон блан е произлязъл каберне совиньон; характерен за Жиронда и други области в Югозападна Франция и все по-разпространен в района на Лоара; спираловидно нарастване на площите с този сорт в Новия свят (с изключение на Австралия); екстензивно отглеждане в Италия; тенденция към увеличаване на отглеждането му, макар и в по-малък мащаб, в почти всички страни, произвеждащи вино.