01 февруари 2010, DiVino
Синоними:
Буше, гро буше, гро каберне, кармене, грос видюр
Лист:
Светлозелен, петделен, лъскав, много дълбоко и нагъсто нарязани долни врязове, тесен лирообразен опашен вряз, заострени зъби, мрежесто мъхната долна страна.
Грозд:
Средно голям, цилиндричен до коничен, понякога крилат; зърната са малки, сферични, тъмносини.
Характеристики на Каберне Фран:
Ранно напъпване, силен растеж; по-подходящ за хладен климат от каберне совиньон поради по-ранното зреене.
Вино:
Средно наситен цвят, в букета се долавят нотки на малини, понякога виолетки; относително ранна кулминация поради средното съдържание на танини.
Значение:
Присъства в почти всички медокски вина; от кръстоската му със совиньон блан е произлязъл каберне совиньон; характерен за Жиронда и други области в Югозападна Франция и все по-разпространен в района на Лоара; спираловидно нарастване на площите с този сорт в Новия свят (с изключение на Австралия); екстензивно отглеждане в Италия; тенденция към увеличаване на отглеждането му, макар и в по-малък мащаб, в почти всички страни, произвеждащи вино.
Празничната церемония&дегустация DiVino TOP 50 ще се състои на 22 март, събота, в Event Space 2020, София, Малкото НДК, бул. България 1.