Начало - Статии и новини - мискет сандански - Мискет сандански
мискет сандански
   

Мискет сандански

27 юли 2011

Мискет сандански

Синоними, вариации и клонове

Не са известни

Произход и разпространение

Мискет сандански е създаден по метода на половата хибридизация чрез кръстосването на сортовете широка мелнишка лоза и Тамянка през 1963 от З. Занков, Я. Атанасов и Г. Карамитов. Признат еи утвърден като нов и оригинален сорт през 1979. Размножен е върху малки площи в района на град Сандански. Той е включен в официалната сортова листа на Република България - 2010

Лист 

Петурата е средно голяма, кръгловата, слабо нарязана, три- петделна, тъмнозелена, дебела, гола, мрежесто набръчкана. Горните странични врязове са отворени, средно дълбоки, с успоредни страни и остро дъно или плитки във вид на остър ъгъл. Долните врязове са отворени, плитки, във вид на остър ъгъл или липсват и тогава листът е триделен. Опашният вряз е затворен, дълбок, с тесен отвор. Връхните зъби са големи, триъгълни, с широка основа и остър връх, а крайните - средно едри, наклонени, заострени. Нервите от двете страни при основата са слабо виненочервено оцветени. Дръжката на листа е средно дълга до къса, дебела, гола, слабо виолетова. Есенното оцветяване на листа е жълто.

Грозд

Средноголям, зърното е дребно (12,5/12,5 mm), сферично. Кожицата е дебела, жилава, жълтозелена и восъчно-жълта с точици. Консистенцията е сочна, със силен мискетов вкус. В едно зърно има по 3-4 семена.

Характеристики

Мискет сандански е средно зреещ сорт. В района на Сандански гроздето му узрява около средата на месец септември. Продължителността на периода от напъпване до технологична зрялост е 159 дни.

Сортът е силно растящ, но летораслите узряват много добре до края на вегетацията. Характеризира се с много добра родовитост и големи добиви. Средният добив от една лоза е 3.8 кг, а от декар - 1 000 кг. При формиране на лозите на стъблени формировки, при резитбата следва да се прилагат по-къси плодни звена - чепове с две очи и стрелки.

Мискет сандански не е склонен към изресяване. Не е устойчив на обикновена и брашнеста мана и ниски зимни температури. Гроздето е практически издръжливо на сиво гниене. След технологична зрялост се наблюдава слабо завяхване на гроздето. Сортът проявява добър афинитет към използваните в страната подложки.

По механичен състав на гроздето мискет сандански е типично винен сорт. Процентът на зърната в грозда е средно 95.3%, а на чепките - 4.7%. Кожиците съставляват 5.21% от структурата на зърната, семената - 3.04%, а мезокарпът (месото) - 91.75%. Средното съдържание на захари е 25.0% при титруема киселинност 6,6 g/dm3. Теоретичният рандеман на мъстта е сравнително висок - 84.42%.

Вино

Нежен, искрящ бледозлатист цвят. Концентриран и интензивен цветисто-плодов аромат, с подчертани нотки на цитрусови и тропически плодове. Долавят се още аромати на роза, ванилия, сладка папрат. Комплексно вино, с пълно тяло, с мек, заоблен и мазноват вкус. Във финал се открояват сочност и свежест. Елегантно и хармонично.

(Примерът е от ВИ Страждата, Пазарджик, сандански мискет 2010 – ВИ Страждата)

Значение

Мискет сандански се характеризира с ценни стопански и технологични показатели и може да се отглежда и в други топли райони на страната за получаване на качествени бели мискетови сухи и десертни вина.