Начало - Статии и новини - Винени области - Тоскана
Винени области
   

Тоскана

03 февруари 2010, Емил Коралов

Тоскана

Тоскана е сред най-разнообразните и значими области за италианското вино, където се получава оптималната комбинация на местни и международни сортове, разположени на много различни тероари.
През втората половина на ХХ век тя успя да измине пътя от невзрачно качество до създаване на ярки международни звезди като Sassicaia, Solaia и Ornellaia. Не случайно ги наричат Супертоскански (Supertuscan) заради невероятните им ароматни и вкусови характеристики, съчетани с потенциал за отлежаване.
Погледната на картата, Тоскана прилича на лозов лист в сърцето на Апенинския полуостров. Тя е границата между силно индустриализирания Север и селскостопанския Юг на Италия. Дели се на девет отделни провинции: Арецо, Флоренция, Гросето, Ливорно, Лука, Маса-Карара, Пиза, Пистоя и Сиена, кръстени на главните градове.
Колкото и да е различна Тоскана, като цяло климатът й е средиземноморски с много слънчеви дни в годината. Почвите са основно съставени от глина, пясък и варовик. Шейсет и осем процента от релефа на областта е описан като хълмист.
Сортовете, които са най-разпространени, са санджовезе (абсолютен лидер и безкрайна гордост за местните), канайоло, малвазия, требиано, каберне совиньон, каберне фран, мерло, шираз, верментино и чилиеджоло.
Санджовезе (Sangiovese) вече се е превърнал в синоним на топвино от Тоскана, и макар сортът да е широко разпространен в Централна Италия, тосканският климат (който понякога е с доста мразовити зими) и богатите на калций варовиково-глинести почви се оказват най-гостоприемни за него. Санджовезе може да бъде богато и сочно, но освен това притежава добър потенциал за пресъздаване на специфичния за района тероар. Традиционно в областта го купажират с канайоло и с малвазия, а понякога и с требиано, но от 80-те години на XX век производителите, отдадени на идеята за суперпремиумни вина с принадлежност, го предпочитат 100% чисто. Това е залегнало и в класификацията на областта, според която високите категории DOC и DOCG толерират санджовезе като задължителен участник с над 85% в сортовия купаж.
Ето защо не е чудно, че санджовезе владее лозята на Карминяно (Carmignano), Руфина (Ruffina), хълмовете около Винчи (Vinci), Кианти (Chianti) и Кианти класико (Chianti Classico), на юг около Монтепулчано (Montepulciano) и Монталчино (Montalcino). Броят на насажденията за един хектар е 3500 - 4000 за старите лози и 6000 - 10 000 за новите.
При белите требиано е това, което е санджовезе за червените вина от областта и е регламентирано като преобладаващ сорт за белите DOC апелации. Той е високодобивен, с добра киселинна запасеност и студоустойчивост, но за съжаление с не така изявен характер, заради което го определят като демоде. Тосканските производители напоследък повече го употребяват за естествено сладкото вино на областта - vin santo.

Класификация

Системата за категоризация на вината в Тоскана не се различава по нищо от тази в останалите области на Италия. И все пак има една малка любопитна подробност, свързана тъкмо с този винарски район.
За различните DOCG зони има и различни изисквания за процентно участие на санджовезе. В Brunello di Montalcino DOCG например е 100%, докато в Carmignano DOCG то трябва да е минимум 50% (останалите са канайоло неро - 20%, каберне совиньон или каберне фран - 10-20%, требиано тоскано и/или канайоло бианко и/или малвазия дел Кианти максимум 10%). За Chianti DOCG блендът трябва да съдържа между 75 и 100% санджовезе. Към него е позволено максимум 10% канайоло неро и още толкова (10%) требиано тоскано и/или малвазия дел Кианти. На етикета може да е посочена още една от седемте географски подзони на апелацията: Colli Aretini, Colli Fiorentini, Colli Senesi, Colline Pisane, Montalbano, Montespertoli и Ruffina. За Chianti Classico изискванията са същите, но производствената зона е друга. Vino Nobile di Montepulciano задължително трябва да съдържа поне 70% санджовезе (познат в района с името пруньоло джентиле), максимум 10% канайоло неро и не повече от 20% други, може и бели местни сортове. Единственото бяло вино в най-високата качествена категория е Vernaccia di San Gimignano (прави се от минимум 90% вернача ди Сан Джиминяно и 10% други бели сортове).
Всички DOCG вина отговарят и на други условия като строго определени традиционни методи на винифициране, продължително стареене в дъбови (а в някои апелации и в кестенови) бъчви, минимално алкохолно съдържание и т.н. Законите са наистина доста рестриктивни и по тази причина всички по-съвременно настроени изби, заложили на интернационални сортове като каберне или сира например, са били обречени да произвеждат vino da tavola, защото категорията IGT не е съществувала. Трапезни вина първоначално са били новите супертоскански звезди Sassicaia, Ornellaia, Solaia или Tignanello, въпреки репутацията и високите си оценки във всички световни класации. Именно заради тях всъщност италианският закон за наименованията се разчупва и се създава компромисната апелация IGT.

Наименования

Brunello di Montalcino DOCG, Carmignano DOCG, Chianti Classico DOCG, Chianti DOCG, Morellino di Scansano DOCG, Vernaccia di San Gimignano DOCG, Vino Nobile di Montepulciano DOCG
По-важни производители
Кианти
Antinori, Badia a Coltibuono, Castello di Ama, Castello di Cacchiano, Fattoria di Felsina, Castello di Fonterutoli, Tenuta Fontodi, Marchesi de' Frescobaldi, Isole e Olena, La Massa, Mellini, Fattoria Monsanto, Castello della Paneretta, Podere Poggio Scalette, Castello di Querceto, Agricola Querciabella, Barone Ricasoli, Tenuta di Riseccoli, Ruffino, San Felice.
Брунело ди Монталчино
Altesino, Tenuta di Argiano, Banfi, Fattoria dei Barbi, Biondi-Santi, Tenuta Caparzo, Casanova di Neri, Cerbaiona, Tenuta col d'Orcia, Podere il Galampio, La Fiorita, La Palazetta, La Poderina, Lisini, Mastrojanni, Siro Pacenti, Pieve Santa Restituta, Savioni-La Cerbaiola, Val di Suga.
Вино Нобиле ди Монтепулчано
Avignonesi, Bindella-Tenuta Vallocaia, Boscarelli, Fattoria del Cerro, Fattoria la Braccesca, Poliziano, Valdipiatta
Други
Banfi, Capannelle, Ca'Marcanda, Tenuta di Capezzana, Tenuta di Ghizzano, Grattamacco, Guicciardini Strozzi, Fattoria Petrolo, Le Macchiole, Fattoria le Pupille, Tenuta di Montecucco, Morris Farms, Michele Satta, Tenuta dell'Ornellaia, Panizzi, Parmoleto, Tenuta San Guido, Fattoria Sonnino, Castello del Terriccio, Teruzzi & Puthod, Val delle Rose.

Забележителни реколти: 2004, 2001, 1999, 1998, 1997, 1995, 1993, 1990, 1988, 1985