Начало - Статии и новини - Места - Алто Адидже: величието на високата винена долина
Места
   

Алто Адидже: величието на високата винена долина

Алто Адидже: величието на високата винена долина

Алто Адидже е най-северният винарски регион на Италия. Намира се в североизточната й част и граничи на запад с Ломбардия, на изток с Венето и с Австрия на север. Разположен е само на около 50 000 дка, но поради разнообразните терени е разделен на седем подрегиона. На практика всяка долина и хълм с подходящо изложение са засадени с лозя, изрядно подредени като зелен килим, които на фона на отвесните скални възвишения на Алпите създават спиращи дъха гледки, наситени с драматична красота.

Независимо от тирето, с което са свързани Трентино и Алто Адидже във всички справочници (двете провинции административно са обединени в една област), в своята същност те са доста различни. В Трентино говоримият език е италиански, докато в Алто Адидже, гушнало се като в гнездо на юг от Австрия, се говори предимно немски. Провинцията е отстъпена след първата световна война от Южен Тирол на Италия. Административните и политически деления обаче нямат нищо общо с манталитета и мнозинството на населението в сърцата си се чувстват все пак жители на Sudtirol и това неизменно се отразява и в стилистиката на вината от Алто Адидже.

През 1971 настъпва коренна промяна с приемането на закон за класификация и разделение на апелациите със защитено наименование за произход. Оттогава досега Алто Адидже си е спечелило репутация на малка зона с вина с отлично качество. Заедно с Трентино са регионите на Италия с най-много DOC апелации. Тясната свързаност с Австрия рефлектира върху етикетирането на вината. Повече от половината или около три четвърти от тях се продават с етикет със статут DOC Alto Adige Sudtiroler плюс името на сорта. Апелациите се изписват на италиански и на немски език – например DOC Caldaro (Kalteler), DOC Meranese di Collina (Meraner Hugel), DOC Santa Maddalena (Sankt Magdalener) и т.н. Именaта на сортовете също се изписват и на двата езика.

Климат и почви

Както показва името (alto означава висок), регионът е разположен по високите части на долината на река Адидже, докато тече през южните хълмове на Алпите. Близостта на Алпите и Доломитите формират умерено континентален климат със средиземноморско влияние, нахлуващо по течението на реката откъм Адриатическо море. Лятото е със средни юлски температури от 21-22 градуса, със слънчеви топли дни, съчетани с хладни, наситени с влага нощи, което позволява плавно узряване на гроздето с достатъчно натрупване на захари и киселини. Почвите са алувиални върху варовикови подложки с добра отцедливост, съставени от чакъл, пясък и глина, отложени от ледникови наноси.
Териториално Алто Адидже може да се намира в Италия, мнозинството от жителите му да говорят немски, но сортовете, които се садят тук, са предимно френски.

Сортове

Отглеждат се шардоне, пино гри, пино блан, совиньон блан, ризлинг, траминер, гевюрцтраминер, силванер, малвазия, мускат, мюлер-тургао и червените канберне совиньон, мерло, пино ноар, каберне фран и местните лагреин, скиава, като насажденията между бели и червени сортове се разпределят относително по равно.

Лозята заедно с избите, повечето от които са провинциални замъци на по триста - четиристотин години, са разположени по полегатите възвишения по долината на река Адидже. Тук наричат замъците schloss, немската дума за château. Надморската височина на насажденията варира от 200 до 1000 м, но тези, посадени над 550 метра, често са застрашени от измръзвания през зимата и недостатъчно натрупване на захари заради по-хладните летни температури и късно узряване.

Долините Веноста и Изарко, или Айсак, както я наричат тук, се намират в южните части на Алпите на 30 километра на север от град Болцано и са приютили по високите си части насаждения от ризлинг. Лозята са разположени на строго терасирани парцели и вината от тях напомнят опънати лъкове на цигулки. Вътрешната им сила и дълголетност се дължат на големите амплитуди между дневни и нощни температури на алпийския въздух. По-ниските склонове са призвани да покажат плодовия потенциал и силната енергичност на шардоне, пино блан и пино гри, докато лозята на Терлано са запазената марка за совиньон блан. Почвите са тънък слой, разположен върху твърди гранитени шисти с високо съдържание на кварц. Гевюрцтраминер и траминер са господари на свой собствен терен, разположен на 20 километра южно от Болцано, а именно градчето Трамин, което се счита за тяхно родно място. Ако изобщо има някакви съмнения относно най-доброто, на което са способни тези два сорта, трябва да се опитат вината на Franz Haas, Hofstatter, Elena Walch, Alois Lageder.

Скиавата или вернача е сортът, който оформя в най-голяма степен оцветения в червено образ на Алто Адидже. Независимо от бледите цветове, мекотата и обраността, вината от него са способни на завидна енергичност и сочност, перфектно отговарящи на местната кухня. Традиционният лагреин, разпространен най-вече около Болцано, е способен на повече дълбочина в цвета и на сериозен потенциал за отлежаване, базиран на баланс и концентрация. Лагреин е древен сорт, споменат още преди каберне совиньон. С насажденията му само от около 4500 дка в Алто Адидже, а може би и в света, е относително трудно да се намерят вина от него. Характерен е с аромати на черни плодове, гарнирани със землисти и пиперени тонове. Високото съдържание на танини и киселини го прави издържлив на времето, прекарано в избата. Във вкусово отношение напомня сира и барбера. От него се прави розето Lagrein-Kretzer, което, подобно на бандолците, е известно със способността си да става по-добро след няколко години отлежаване в бутилка. Пино ноар, мерло и каберне совиньон заедно с лагреин в последните години успешно заместват насажденията със скиава.

Кооперативните изби са съществена сила в Алто Адидже. Славата на тези от Болцано, Калдаро, Сан Микеле Апиано, Терлано и Термено може да се мери с тази на по-изявените малки частни производители.

Като цяло винопроизводството в Алто Адидже е особено интензивно. Често е свързано с ръчна работа по стръмни терасовидни склонове, с техники, щадящи околната среда. Трудолюбието в съчетание с пиетет, респект и отговорност към природата са неизменна част от манталитета на мястото и хората тук. Мисля си, че няма как да не е така. Та нали съвършеното величие на Алпите постоянно ги дърпа за ръкава с въпроса: Аз съм тук. Ти какво направи?

Tenuta Lageder Krafuss Pinot Noir 2009
Bossi Fedrigotti Pinot Grigio Masi 2012
Elena Walch Chardonnay Alto Adige DOC
Bossi Fedrigotti Gewurztraminer 2012
Mezzcorona Pinot Nero Trentino DOC 2012
Tenuta Lageder Porer Pinot Grigio 2013
Mezzacorona Gewurztraminer Trentino DOC 2013
Mezzacorona Pinot Grigio Riserva Trentino DOC 2012
Mezzacorona Castel Firmian Teroldego Rotaliano DOC 2011
Elena Walch Sauvignon Alto Adige DOC 2013
Wilhelm Walch Prendo Pinot Grigio 2013
Mezzacorona Castel Firmian Sauvignon Trentino DOC 2013
Mezzcorona Merlot Trentino DOC 2012
Mezzacorona Pinot Grigio Trentino DOC 2013
Mezzacorona Castel Firmian Chardonnay Trentino DOC 2013
Elena Walch Pinot Bianco Alto Adige DOC 2013
Mezzacorona Lagrein Rosato Trentino DOC 2013