Начало - Статии и новини - Анализи - Анализ на медалите или малко повече статистика от CMB 2016
Анализи
   

Анализ на медалите или малко повече статистика от CMB 2016

10 май 2016, DiVino

Анализ на медалите или малко повече статистика от CMB 2016

След излизането на резултатите от 23-ото издание на Concours Mondial de Bruxelles, зачестиха обсъжданията и въпросите за безпрецедентния брой отличия, които страната ни получи. Броят на медалите наистина впечатлява, а статистиката е красноречива - 71 процента от участвалите в Concours Mondial български винопроизводители са получили отличие!

Ето какво споделя и анализира Меглена Михова от компанията Probegex, организатор и партньор на конкурса от българска страна:

"България е с по-голяма успеваемост в Concours Mondial de Bruxelles. В надпреварата участваха 70 винопроизводители от страната ни, с 257 мостри на вина. За отличие в престижния конкурс се бореха близо 9000 вина от над 50 държави в света. Българските вина грабнаха общо 109 медала: 58 сребърни, 47 златни и 4 Големи златни (Grand Gold) медала.

45% от наградите за България са златни медали, което е прецедент в над 20-годината световна история на Concours Mondial de Bruxelles. 42 процента е успеваемостта на страната ни - доста над средното ниво на успеваемост за останалите страни (30%), известни с традициите си в производството на вино и с качествата на вината си по света.

Разпределението на медалите по райони на производство е следното: най-много медали имат винопроизводителите от Тракийската низина (37 победители, 89 медала – 48 сребърни, 38 златни, 3 Големи златни медала), следвани от Дунавската равнина (7 победители: 13 медали - 7 златни и 6 сребърни медала). На трето място по брой отличия се нареждат винопроизводителите от долината на р. Струма (4 победители, 5 медали – 2 златни и 3 сребърни), а на четвърто и пето са съответно Подбалканският район (1 винопроизводител, 1 медал – сребърен) и Черноморският район (1 винопроизводител, 1 суперзлатен медал)."

"Тракийската низина както обикновено е водещ район“, пояснява Меглена Михова от Probegex. "За първи път в историята на Конкурса има наградени изби, при това много, от долината на р. Струма. Отличия от поречието на р. Дунав е имало и преди, но сега те са много повече“, допълва тя.
"Огромен е процентът на родните винопроизводители, които участват за първи път в Concours Mondial de Bruxelles, но си тръгват с награди. Това също е новост за конкурса, от една страна, а от друга говори много за качеството на вината ни. Например Нерагора, Драгомир, Малката звезда или Spiritus Sanctus за първи път участват с мостри в конкурса, но печелят между 2 и 4 медала.
Най-големият победител в 23-тото издание на Concours Mondial de Bruxelles в Пловдив е Домейн Бойар. Винопроизводителят донесе на България 9 медала, от които и един голям златен медал",
завършва Меглена Михова.

Организаторите отбелязват и успеха на Винекс Славянци, които получиха голям златен медал за своето бяло вино Leva. "За първи път голям златен медал получава entry level вино, от ниския ценови сегмент. Leva е единственото вино в Европа със Fair Trade сертификат (избата подпомага образованието на ромите в района, които са и основните работници в лозята на Винекс Славянци)", коментират още българските организатори.

"Идеята на конкурса още от самото начало е да помогне на хората да направят информиран избор“, заключават организаторите от белгийска и българска страна на Concours Mondial de Bruxelles и ни съветват, когато избираме вино за себе си, за своите близки или приятели, да обръщаме внимание и на световните медали.