Начало - Статии и новини - Места - Ароматната палитра на Прованс*
Места
   

Ароматната палитра на Прованс*

Ароматната палитра на Прованс*

Provincia Nostra! Така наричали римляните земите на юг от Алпите и Южна Франция, които днес познаваме като Прованс. Това била първата провинция на Римската империя извън пределите на Италия.

Популярността на Прованс нараства с всеки изминал ден. И това е така не само заради модерността да се пие розе. Регионът предлага забележителни червени вина с характер и малка, но съществена в своята изразителност част бели вина. Въпреки богатата си история Прованс оставаше недооценен в сянката на по-престижни френски региони. В наши дни нещата се промениха. Да се пие Прованс е шик!

Разположен по протежението на 240 километра на средиземноморското крайбрежие от Лазурният бряг на изток на границата с Италия до долината на Рона на запад, Прованс включва в своите граници градовете Екс ан Прованс, Арл, Авиньон, Кан, Марсилия и Сен Тропе. Смята се за най-стария винарски регион на Франция.

Прованс е единствената област, съсредоточена върху правенето на розе и е дом на единствения изследователски институт (Centre de Recherche et d’Experimentation sur le Vin Rose), посветен на стила.

История

В нашите очи провансалските вина може и да са израз на безгрижие, лекота и сладък живот, но истината е малко по-различна: с всяка бутилка вино от Прованс ние посягаме към късче история. Предполага се, че когато преди около 2600 години финикийците основават Марсилия, те засаждат и първите лозя във Франция. Няма писмени данни дали лозата е била отглеждана по тези земи преди това. Сигурно е обаче, че след това винарството се е развивало тук с бързи темпове.

С течение на времето лозарството и винопроизводството били повлияни от културния калейдоскоп, обагрен пъстро от обичаи, традиции и схващания за винарски практики на широк кръг владетели и народи и общности – на сарацините, каролингите, савойците, галите, графовете на Тулуза, каталунците, краля на Неапол Рене I, кралство Сардиния. Най-голям принос за развитието на лозарството и винопроизводството, както и на други места във Франция, имат обаче католическите монаси.

В края на XIX век филоксерата достига лозарството в района. След отминаването на епидемията са засадени някои високодобивни сортове. Със създаването на железопътната система през XIX век се откриват нови пазари за вината на Прованс като Париж. През ХХ век развитието на туризма по френската Ривиера повишава консумацията на розе - комплимент към регионалните ястия като буябес и айоли.

Климат и почви

Франция е благословена по отношение на климатично разнообразие и ако в пределите на страната на север се намира един от най-хладните винени региони в света - Шампан, то Прованс е виненият регион с най-големия запас от слънцегреене – 3000 часа годишно. Характерен е типичен средиземноморски климат с мека зима, ниски валежи, горещо лято с топли дни и прохладни вечери. Ключовият фактор тук е мистралът. Неуморният вятър, духащ от север, допринася за завидното здраве на лозите, изсушавайки въздуха и не позволявайки развитието на болести. Земеделските имоти в Прованс се строят ориентирани с южно изложение, далеч от поривите му.

Комбинацията от продължително слънчево време и мистрал и различната степен на узряване и приспособимост на отделните сортове е научила провансалците да избират най-подходящите места за засаждане на лозята. Системата им най-грубо се основава на следния метод: в райони, където вятърът е особено силен, идеалните лозарски места са на склонове с южно изложение към морето, където се садят по-издръжливите сортове. По-деликатните, по-ранозреещите сортове са по-подходящи за склонове със северна ориентация. Географската текстура на ландшафта в Прованс е разнообразна и осигурява полегати склонове и защитени долини като своеобразни любовни прегръдки за лозята.

Диви смолисти храсти като розмарин, хвойна, мащерка, салвия и лавандула растат почти навсякъде в Прованс, изпускащи упойни етерични аромати, наречени garrigue (когато са на варовик или глина) или maquis (върху кристалинни шисти). Смята се, че тези смолисти аромати влияят върху характера на вината.

Почвеното разнообразие също е голямо. По правило западната част е предимно варовикова с фосили от бившо дъно на море. По на изток почвите са примес на варовик с кристални и гранитни шисти и някои малки площи с вулканичен произход.

36 сорта грозде в Прованс

Разнообразието от почви, климат, надморска височина, както и честите икономически и политически смени през вековете са превърнали областта в своеобразна детска ясла, приютяваща на територията си неизброимо количество сортове грозде – около 1000. След приемането на законите за апелациите основните сортове, които се отглеждат тук, са шардоне, марсан, совиньон блан, семийон, вионие, кларе, гренаш блан, юни блан, бурболен и роле - от белите и мурведър, каберне совиньон, сира, гренаш, сензо, каринян, тибуре, браке, калитор, куноаз и фол ноар - от червените.

Розето

Две трети от цялата продукция на Прованс са розета, или около 80%. С изключение на Касис, областта известна повече с белите си вина главно от кларет и марсан, в останалите части на Прованс бяло вино се прави малко, около 5% от цялото производство. Това са основно купажи с участието на по-универсалните сортове шардоне, совиньон блан, семийон, вионие, марсан в комбинация с традиционно южните сортове на Франция роле, бурболен, кларе, както и с гренаш блан и юни блан. Останалите 15% са червени, някои от които със забележително качество.

Мурведър е царят, а гренаш, сензо и каринян образуват светата троица на Прованс.

Мурведър

Южняк по природа, мурведър узрява бавно. Морският бриз и варовиковите почви са манна небесна за него. Той е гръбнакът на вината със запас от танини. Докато е млад, ароматите на теменужки и къпини изобилстват. След години на стареене мурведър става гладък, с характерни нотки на подправки, черен пипер и канела. 

Гренаш

Родом от Испания, гренаш придава фините нотки на червен плод за младите вина. С течение на времето произвежда по-пикантни и месести тонове. Дава обем, пълнота и интензивност. Главен играч за вината на Coteaux d’Aix en Provence.

Сензо

Кореняк от Южна Франция, сензо е любимец на провансалците и като десертно грозде. Широко използван за производство на розе. Осигурява свежест и плодов вкус и добавя баланс в купажиране с мурведър, гренаш и каринян.

Каринян

Добре адаптирани към по-бедни почви, каринян е бил широко разпространен в целия Прованс. В наши дни е с по-ограничен ареал. Отглежда се предимно с ниски добиви в долните части на хълмовете. Отлична база за купажиране заради наситения си цвят.

Тибуре

Автохтонен сорт за Прованс, тибуре е първият избор измежду останалите южняци браке, фол ноар и калитор. За него е характерен изключително богат запас от аромати.

Рол (верментино)

Изключително издръжлив сорт, донесен от римляните от Лигурия още през древността. В Прованс развива плътни тела с богати цитрусови аромати и характерна круша.

Клерет

Клерет е древен сорт от Прованс, чиято лоза дава малки количества плод за сметка на изключително високи нива на ароматен букет с нотки на бели плодове.

Бурболен блан

Отново издръжлив сорт, повече отглеждан по долината на Рона. Заради рустикалния му характер се използва все по-рядко в Прованс. Все пак редица изби ценят неговия автентизъм и го използват за купажиране.

Семийон

Заради продължителното слънцегреене и постоянния мистрал в Прованс семийон е спасен от сивото гниене, което го заплашва в Бордо. Насажденията от него са малко, но играе съществена роля за уплътняване на телата, предлагайки елегантни нюанси на бели цветя и мед.

Гренаш

Мутация на червения гренаш от Испания, през Пиренеите бялата му версия достига до Южна Франция. Характеризира се с високи алкохоли и ниски киселини с цитрус и билкови нотки. Влиза в купажите с роле, вионие и марсан.

Области

Съществуват 9 АОС региона в Прованс. Важно е да се спомене, че в Прованс, подобно на Бордо, се класифицира престижът на отделните шата, а не лозята, както е в останалата част на Франция.

Cote de Provence е най-големият с поднаименования, включващи Frejus, La Londe, Pierrefeu и Sainte-Victoire, докато Bandol е с най-висока репутация. Вторият по големина регион е Coteaux d'Aix-en-Provence, включващ в себе си подрегиона Les Baux-de-Provence. Следват Coteaux Varois en Provence, Coteaux de Pierrevert, Cassis, Bellet и Palette. Често лозята от Côtes Du Luberon AOC по бреговете на река Дюранс се цитират като Прованс поради стилови сходства, но официално наименованието е част от Рона, както впрочем и Cotes de Ventoux AOC.

В следващите дни очаквайте и дегустираните розета от Прованс!

*Текстът е публикуван със съкращения. Пълният текст за Прованс можете да прочетете в списание DiVino Magazine, брой 16.