Начало - Статии и новини - Места - Бавните вина на Грузия
Места
   

Бавните вина на Грузия

14 април 2016, Веселина Маринова

Бавните вина на Грузия

Грузинският винарски метод квеври, при който гроздовата мъст ферментира и отлежава в огромни глинени делви, вкопани в земята, е застрашен от изчезване. Големите кооперативи и индустриалните винарни все по-често залагат на международните сортове и на конвенционалните лозарски практики. Още повече че големите глинени съдове се произвеждат от местни занаятчии по древна технология и броят на тези майстори бързо се стопява, понеже за младите хора не са привлекателни продължителното чиракуване и ниското заплащане. Именно с цел да бъдат взети мерки за запазването на хилядолетния метод на виноделие е регистриран и първият и единствен засега президиум на международното движение Slow Food в Грузия.

В президиума членуват производители от четири грузински винарски области: Кахетия, Имеретия, Картли и Гурия. Целта е да се помогне на традиционните винари да произвеждат качествено вино, което може да бъде бутилирано и продавано, като им бъде осигурено необходимото оборудване за винификация и отлежаване, както и консултации от енолози и обучения, чрез които да подобряват качеството и да използват устойчиви практики. Днес тези производители бавно разширяват производството си, като приобщават и ценни стари лозови масиви с местни сортове. Те са членове и на Kvevri Wine, асоциация за опазване и развитие на грузинските вина, произвеждани в традиционни керамични съдове.

По повод 40-годишнината на Decanter прочутото британско винено списание помоли своите експерти и сътрудници да посочат тяхното любимо вино за 2015 – едно от целия свят. В престижния списък фигурира грузинското вино Tsolikouri Nakhshirgele 2013 от Имеретия на Николадзеебис Марани. Производителят Рамас Николадзе е един от координаторите на президиума на Slow Food. За избраното от нея вино известната винена авторка Карла Капалбо пише: „Обичам вина, които ни карат да поставяме под въпрос статуквото. Това красиво бяло вино с кехлибарен цвят е направено – както много от най-добрите грузински вина – в квеври. Рамас Николадзе го произвежда от 100-годишни лозя цоликури по хълмовете на Имеретия, в централна Грузия, чрез тримесечен контакт на мъстта с ципите (без чепките). Екзотичните нотки на подправки, кайсия и чай ни отвеждат с вълнуваща енергия към фино таниновия, елегантен финал. Прекрасно е за съчетания с храна.

Снимките са любезно предоставени от грузинския винарски президиум на Slow Food. Техен автор е Гиорги Барисашвили от град Мцхета, близо до Тбилиси.