Начало - Статии и новини - Дегустационни репортажи - Бароло и Барбареско - италианските класици
Дегустационни репортажи
   

Бароло и Барбареско - италианските класици

06 февруари 2012, Яна Петкова

Бароло и Барбареско - италианските класици

Всеки от нас, отбил се дори за малко в уроците по география в основното училище, ще се съгласи, че надали има по-впечатляваща карта от тази на Италия. Спомням си, че когато я видях за първи път, се запитах как може да се направиш на ботуш, ако се смяташ за сериозна държава? Тогава бях на четири години и по-късно ми се изясни, че Италия не е нито сериозна, нито несериозна държава, а просто Италия, но това е друга тема. Та, поглеждайки тази карта във винения й вариант забележете къде се намира Пиемонт - в горната лява част на ботуша, с формата на кожен език или голяма халка, за която той може да се издърпа нагоре при обуването му. Емблематичните пиемонтски вина Бароло и Барбареско са точно това - халка, която качествено и стилистично изтегля нагоре цяла винена Италия.

Разбира се, при тегленето на цял един ботуш трябва да се внимава, халката може да се скъса и всичко да потъне в морето на повърхностната привлекателност, bella figura и dolce far niente. Бароло и Барбареско са всичко друго, но не и сладко безделие - те изискват търпение, ангажираност на сетивата и желание да вникнем в техните на пръв поглед крехки цветове и тела, в техните уж ръбати танини и киселини, както и съмнително изглеждащ потенциал. Подобно на бургундския пино ноар, те се разкриват или само на авантюристичните и свръхсетивни натури, или на достатъчно помъдрелите и смирени, натрупали сериозен дегустационен опит.

Дегустацията ни този път не беше скромна като количество, още по-малко - като качество: 18 вина (по равно девет Барбареско и девет Бароло) на едни от най-реномираните производители от региона.

Поредното, за много хора решаващо, макар и да не е ясно в коя посока, сходство с Бургундия е цената: да се намери прилично Бароло или Барбареско под 30-40 лева е нереално. Най-ниската цена в нашата дегустация беше 30 лева, а най-високата - 212 лв (за магнум бутилка, обаче). Най-ниските точки бяха 87, а най-високите - 94, дадени на легендарното Бароло Брик дел Фиаск на Паоло Скавино. С 90 и повече точки бяха оценени вината и на Пио Чезаре, Гая и Фонтанафреда. Много приятна изненада бяха и вината на Тенута Карета - италианската изба на Едоардо Миролио.

За членовете на дегустационния панел подобна дегустация е един отговорите на въпроса „Защо обичате професията си?”. Тези вина изискват свръхконцентрация, отговорност и особено важно - подход - тъй като, подобно на бургундските, са едни от най-трудните за оценяване на света! Човек трябва да е наясно как да сглоби пъзела от елементи с на пръв поглед абсолютно несъответстващи краища. След много учене, постоянство и търпение сетивата и емоциите биват възнаградени и наградата е не толкова добре свършената работа, колкото идеята, че си се докоснал до нещо велико.

Имам една много близка приятелка, която всеки път, когато се озове в Лондон отива в National Gallery да гледа „Слънчогледите” на Ван Гог. Защо, исках да знам. “Защото ме омагьосват напълно, потъвам в тях, спирам да мисля за всичко друго и не мога да се отлепя”, каза ми тя. Подобно на Ван Гог и купуването на Бароло и Барбареско не е евтино удоволствие, което да се упражнява всеки ден. Няма и нужда, защото все пак омагьосването има своята препоръчителна цена и честота.

Ето и дегустираните вина:

(След линка е отбелязан вносителят. Към дегустацията добавихме и още две други, които сме опитали преди около година, но чиито актуални реколти са същите в момента на пазара).

Paolo Scavino Bric del Fiasc Barolo 2004, Bibendum

Pio Cesare Barolo 2005, Passash Wines

Tenuta Carretta Barolo Cannubi 1998, Edoardo Miroglio

Gaja Dagromis Barolo 2006, VAYK

FontanaFredda Barolo 2004, Wine.co

Paolo Scavino Cannubi Barolo 2003, Bibendum

Tenuta Carretta Barbaresco Bordino 2000, Edoardo Miroglio

Pio Cesare Barbaresco 2005, Passash Wines

FontanaFredda Coste Rubin Barbaresco 2004, Wine.co

Tenuta Carretta Barolo Cannubi 2004, Edoardo Miroglio

Tenuta Carretta Barbaresco Magnum 1996, Edoardo Miroglio

Michele Chiarlo Reyna Barbaresco 2004, VAYK

Prunotto Barbaresco 2005, Wine Market

Beni di Batasiolo Barolo 2006, Wine & Wine

Tenimenti Ca'Bianca Barolo 2006, Vinita

Tenuta Carretta Barbaresco 2003, Edoardo Miroglio

Bersano Mantico Barbaresco 2007, VAYK

Beni di Batasiolo Barbaresco 2006, Wine & Wine

Bersano Barolo Niwasco 2007, VAYK

Attilio Ghisolfi Barolo 2005, Вино и други

Повече за Бароло и Барбареско можете да прочетете в брой 3 на DiVino Magazine.