27 октомври 2014, Марина Караконова
Нещо, провокирано от една минала дегустация, споделено във връзка с една предстояща – DiVino Taste 2014.
Нека сме наясно със следното: винената дегустация НЕ Е светско събитие. Затова и на него се идва с любопитство, а не с тоалет. Повечето хора, които ще срещнете – било търговци, ресторантьори или журналисти - са на работа. Трябва да опитат, запомнят, запишат, и вземат решения. Хората са тук не за да си покажат, а за да си кажат неща. Всичко, което разсейва или направо застава на пътя между човека и виното, е, меко казано неуместно. Тези три съвета, или по-скоро напомняния, винаги биха били от полза.
Няма никакво значение какъв е сезонът, и дали сте сред лозята или в залата, почти сигурно е, че ще извървите километри. Затова обуйте най-удобните. Високите токове са най-неудачният избор. Същото се отнася до дрехите. Изберете най-удобните, без пискюли, дантели, панделки, жаба. Както казахме - между вас и чашата ви е необходимо единствено празно пространство. Бялото, и бялата риза са класика, но имайте пред вид онова мистериозно привличане между червеното вино и белите дрехи. С други думи, шансовете да разлеете вино, щом си сложите бялата риза, многократно се увеличават. Все още необяснен феномен.
Не, че е излишно, направо е нелепо да си го сложите. Няма по-грозна гледка от чаша за вино, която сама по себе си е съвършенство между форма и функция, с мазни цикламени петна по ръбчето (същото се отнася и до лепкавите пръстови отпечатъци, но, за разлика от червилото, те по-често са неизбежни). Повечето миялни машини не вадят петната на червилото и всичките му производни. И по логиката на „каквото си оставил, то ще ти се върне”, нищо чудно чашата със следи от червило да се окаже в ръцете ви. Освен това, формулата на червилото съдържа мазнини, които киселините на виното ще разградят за отрицателно време.
Всеки има поне един кошмарен спомен за идиотщината, която някои упорито допускат: да се напръскат със солидно количество парфюм. По-точно – с каквото и да било количество парфюм. Кошмарът в повечето случаи е „парфюмът й се стелеше и полепваше по всички наоколо, а ваниловите му нотки оттекваха като крясъци”.
Една съществена част от качеството на виното се преценява с и в носа. Всяка странична „миризлива” намеса пречи и на вас, и на всички около вас. Правилото „без парфюм” на дегустация на вино важи от Хонг Конг до Хонолулу. В противен случай показвате невежество или липса на възпитание, изберете си кое. По същия начин действат и всички останали странични миризми и помади – най-вече цигарения дим, дъвки и бонбонки. За естествените миризми няма да отварям дума – някак си би било обидно.
Свеж въздух
Спареният, застоял въздух от страна на домакина е еквивалентът на парфюма при госта.
Чиста звукова среда
Едно от малкото места, в което музиката е направо нежелана.
Достатъчно пространство
В идеалния случай всеки гост трябва да е получил възможността да мине през всяка маса, да се запознае или поприказва с максимален брой други гости по възможно най-безпрепятствения начин.
Най-важното: всички на дегустацията са свързани от един общ интерес, който – питайте ако искате - всички биха нарекли „страст”. Жалко би било да я помрачим.
На 13 март 2025 г. Bibendum навършва 25 години и отбелязва празника с една епична портфолио дегустация под мотото You are family.