Начало - Статии и новини - Новини - Винобалканика 2012
Новини
   
Винобалканика 2012

26 март 2012, DiVino

За втора поредна година Съюзът на енолозите в България организира международния конкурс за вина ВиноБалканика. В него могат да вземат участие всички вина, произведени от местни сортове грозде, селектирани и разпространени в страните, обхващащи Балканския полуостров (Proles Orientalis Negr.- PON) и Черноморския басейн (Proles Pontica Negr. - PPN)

Целта на събитието е да се популяризират местните за страните от Балканите и Черноморието сортове, да се запознае публиката с тяхната специфика, насърчавайки по този начин тяхното производство и разумна консумация. От Съюза на енолозите в България вярват, че тези специфични и интересни вина имат своето място върху винената карта на Европа, а ВиноБалканика би спомогнал за културния обмен между държавите от региона и останалите страни от ЕС.

Дегустация ще се състои от 9 до 11 април 2012 във Велико Търново. Регламентът е изцяло съгласуван с международните правила на OIV, а оценяването става по 100-точковата система. Официалното награждаване на отличените вина ще се състои на 20 април, а любителите на виното ще имат възможност и да дегустират медалистите от конкурса.

Ето и дегустационната комисия на конкурса:

доц. Христо Спасов, УХТ Пловдив - председател
Стефан Пирев, Винекс Преслав
Ясен Захариев, DiVino.bg
Петър Бошнаков, Винзавод Асеновград
Милена Душкова, Ловико Сухиндол
Коста Вакасиетас, Гърция, енолог  Vine Nurseries Bakasieta
Георги Михов, Сомелиер на България за 2011

За повече информация може да се свържете с организаторите на конкурса на e-mail: seb@wineforum-bg.net