Начало - Статии и новини - Новини - В Китай има повече Lafite 1982, отколкото въобще е произвеждано
Новини
   

В Китай има повече Lafite 1982, отколкото въобще е произвеждано

12 юни 2012, DiVino

В Китай има повече Lafite 1982, отколкото въобще е произвеждано

"Европейският съюз иска да се убеди, че Китай води ефикасна борба срещу фалшификатите на вина от Стария континент". Това заяви еврокомисарят по земеделието и развитие на селските райони Дачиан Чолош, който е на посещение в Пекин. По думите му, "през септември предстои да бъде подписан протокол за сътрудничество в борбата срещу фалшификатите".

Проблемът с фалшивите стоки засяга особено винения сектор, тъй като той представлява значителна част от европейския износ към Китай, заяви Дачиан Чолош. Китайският пазар е буквално залят от фалшификати на големите европейски вина. Най-ощетени са френските топ-производители, особено тези от района на Бордо. Годишният оборот на вината, изнасяни от Европа към Китай възлиза на над 1 млрд евро и въпреки че е трудно да се изчислят загубите от фалшификатите, мнозина експерти говорят за няколко стотин милиона евро.

Вината на Château Lafite например са изключително ценени в Китай и затова са сред най-често фалшифицираните. Според вносителите на френски вина, в Китай има повече Lafite 1982, отколкото въобще е произвеждано във Франция. Наскоро китайските власти задържаха повече от 4 000 бутилки с вино на Château Lafite.