Начало - Статии и новини - Новини - Започва обратното броене на DiVino Топ 50
Новини
   

Започва обратното броене на DiVino Топ 50

01 февруари 2016, DiVino

Започва обратното броене на DiVino Топ 50

Честит Трифон Зарезан!

Тематично (а и обмислено), точно на професионалния ни празник тази година се падна да дадем старта на обратното броене на DiVino Топ 50 - класацията на 50-те най-добри български вина за 2015 според DiVino.

Класацията ни стартира преди пет години, през което време много неща се промениха, ние се променихме, българското вино - също. Нашите вина претърпяха еволюция и сме много щастливи да отбележим, че посоката пак е вярна - стилът не е толкова надъбен, все повече местни сортове участват в купажите, с много от тях се работи усилено на лозето и се постигат видими резултати. Винарните ни отварят врати за винен туризъм, нашите вина получават все по-голямо (заслужено) международно внимание, пък и все повече родно. С други думи има раздвижване на пазара, а това дава повод за един умерен оптимизъм.

Петдесетицата е класация на седем винени професионалисти, съмишленици и колеги в дегустационния екип на DiVino. Тя отразява целогодишната ни работа, която в началото всяка година систематизираме в един списък от вина с доказани качества.

Тази година ще започнем обратното броене с вината от 20-то до 1-во място, а в средата на месеца ще публикуваме и целия списък с Топ 50 български вина. Принципите ни на оценяване са ясни, но е редно да припомним най-важните правила на класацията:
• оценяваме вина целогодишно на дегустации с различна тематика;
• заради фактора пазар изрично условие за влизане в класацията Топ 50 е от съответното вино да има произведени поне 2 000 бутилки;
• от най-високо оценените през годината и най-интересните според нас вина се съставя списък с топ 50-те вина на България;
• при равни точки предимство имат вината с по-добра цена, по-интересните според нас вина (т. нар. Х-фактор) и съответно - онези с по-голяма партида;
• вината си набавяме както от производителите, които ни ги подават за дегустация, така и от търговската мрежа (особено в случаите, когато трябва да се предегустират или за формиране на челната двайсетица);
• седмината дегустатори в екипа на DiVino, определят независимо един от друг своя собствена класация от топ 20 вина, които са го впечатлили през годината, като условието е всяко вино да е от различна българска изба;
• взависимост от съвпаденията в личните класации на седмината от дегустационния екип се оформя един общ списък с 20-те най-добри вина на България;
• всичко започва от нулата, а именно не се взимат предвид никакви по-рано получени оценки и рейтинги и топ 20 се дегустира още три пъти, за да се определи окончателната подредба.

И така, без да губим повече време, ето кои са вината от 20-то до 17-то място:

20. Manastira Ilaya Mavrud Reserva 2013

89 точки
DiVino рейтинг 3
23 лв.

Изба Манастира за първи път попада в Топ 20. Те са нова винарна, която отвори през 2012 година в подножието на Средна гора, близо до с. Лесичово. Имат 30 ха собствени лозя, където освен "обичайните заподозрени" каберне совиньон, мерло, сира, шардоне и совиньон блан, се отглежда мавруд с отлично качество. Работата на винарите от изба Манастира с този сорт е забележителна и освен сериозните червени вина, от тях можете да опитате и меко, плодово розе.
 

Дегустационна характеристика:
Прозирен керемиден цвят с оранжево-кафеникави оттенъци. Опушен нос с интригуващи йодено-орехови акценти със сушени червени плодове, газена лампа и землиста нотка. Средно тяло, свежо и препечено на вкус с доминиращ все още ванилено-дъбов аромат, който остава и до финала. Виното е в отлична форма за пиене в момента. 4000 бутилки.

 

19. Katarzyna Chopin Concerto Cabernet Sauvignon & Syrah 2011

90 точки
DiVino рейтинг 3
48 лв.

Катаржина Естейт е добре позната на всички ценители на качествените български вина и разпознаваема със стила си - червените вина са обли, кадифено меки и конфитюрени, а белите - плътни и ароматни. От първата реколта 2006 насам до сега енолози на Катаржина са братята близнаци Свилен и Иван Кисьови, чиито вина неведнъж са украсявали челото на нашата класация.
Виното Chopin Concerto е базирано на два супер успешни сорта - каберне совиньон и сира, обявени за най-продавания червен купаж в света. Нежното му име се дължи на факта, че винарите от Катаржина пускат божествената музика на Шопен на бъчвите (френски барици), в които отлежава. Резултатът говори сам за себе си.

Дегустационна характеристика:
Плътен гранатов цвят с керемидени оттенъци. Развит, атрактивен нос с нотки на печени горски плодове, черни плодове, черен чай и екзотични подправки. Средно тяло със зрели, полирани, велурени танини и сушени горски плодове с черен шоколад. Дълъг, пикантно сух финал със спомен за чай, горски плодове с карамел и печена тиква. 3000 бутилки.

 

18. Vinex Preslav Rubaiyat Red 2012

92 точки
DiVino рейтинг 4
29 лв.

Няма как да не започнем представянето на избата Винекс Преслав с тази условност: това е традиционен бял производител от традиционно най-силния район за бели вина у нас. Да видим червено вино с такива качества от Винекс Преслав беше поредната приятна изненада (след реколта 2008 на същото вино) и доказателство, че екипът на винарната, ръководен от Стефан Пирев, е не само амбициозен, но и многофункционален! Сред всички техни вина блестят белият и червеният Rubaiyat на върха на качествената пирамида и след няколко участия на бялото шардоне Rubaiyat в Топ 20 и Топ 10, дойде ред да оценим безспорните качества и на този титаничен червен купаж.
 

Дегустационна характеристика:
Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc & Merlot & Malbec, цветът е непрогледен - пурпурнорубинен. Топъл, благороден, класен нос със сложни акценти на сухи и свежи цветя, печено месо, кожа, печена тиква и сочни черни плодове. Плътно, сочно, зряло в устата с мощна структура от кадифени, зрели танини и дълъг, подправков финал. Вино със сериозен потенциал за развитие в бутилка. (2016-2021). 4000 бутилки.

 

17. Minkov Brothers Le Photographe Pinot Noir 2013

90 точки
DiVino рейтинг 3
17 лв.

 

Един сортов, фин и елегантен пино ноар, който с доброто си съотношение качество/цена спечели симпатиите на дегустационния екип при първоначалната селекция. Проектът Le Photograph на изба Братя Минкови освен това е добре издържан както визуално, така и концептуално и си струва да отбележим добрата им работа и с останалите сортове от серията - каберне фран, сира и рейнски ризлинг. Чудесна работа на екипа на главния технолог Иван Бакалски.

Дегустационна характеристика:
Типичен за сорта цвят - прозирен рубин. Отличен, съблазнителен нос с нотки на масло и мока, череша с ванилия и кожа. Заоблено и гладко в устата с много добра структура и добре узрели, галещи небцето танини. Живо и сочно до края. Впечатляващо, добро пино ноар. (2016-2018). 13 000 бутилки.