25 февруари 2015, Вили Гълъбова
Винопроизводството в Южна Африка има една любопитна черта, която го отличава от всички останали страни по света, а именно, че знае точната си рождена дата. Това се дължи на записките на Ян ван Рийбек, представител на Холандската източноиндийска компания и първи губернатор на Кейп, който на 2 февруари 1659 е записал в дневника си: “Днес с божията помощ за първи път направихме вино от гроздето на Кейп.”
Ако винарите от Южна Франция с гордост отбелязват, че виното им е vin du soleil (слънчево вино), то колегите им от Южна Африка предпочитат да премълчават африканското слънце, когато говорят за иначе средиземноморския климат на страната си. Всъщност Южна Африка е по-хладна, отколкото предполага географското й положение. След дългото горещо лято от ноември до май следва студена и влажна зима. Пролетните слани са толкова рядко явление, колкото и силните дъждове през лятото. Комбинацията от климат и почви създава много добри предпоставки за развитие на винарството. По-старите масиви се намират в крайбрежните райони, където прохладният морски бриз благотворно освежава лозята. Снабдяването им с влага обаче е проблематично, тъй като само по крайбрежието и на североизток има достатъчно валежи, докато вътрешността е обградена отвсякъде с планински вериги, което прави напояването в тези региони задължително.
От 1973 в Южна Африка съществува системата за вина с наименование за произход – Wines of Origin (WO). Тя се контролира от независимата инстанция Wine and Spirits Board (Съвет за вината и спиртните напитки). Южна Африка териториално е разделена на райони (Regions), области (Districts), зони (Wards) и имения (Estates) в низходящ ред според площите. С най-голямо икономическо значение сред тях са Стеленбош (Stellenbosch), Паарл (Paarl), Франчхук (Franschhoek), Констанша (Constantia), Свартланд (Swartland), Уорчестър (Worcester), Оувърбърг (Overberg), Дърбънвил (Durbanville) и др . Стеленбош е с най-много лозови насаждения - около 16,4%, следван от Паарл 16,2%, Робертсон 14,7%, Сварланд 13,6%, Бриидеклууф 12,9%, Олифантс ривър 10,2%, Уорчестър 8,8% и др.
Южна Африка мисли за себе си като за страна на бялото вино. Наистина от около 100 000-те хектара площи четири пети са засадени с бели сортове, предимно шенин блан и коломбар, които принципно при масовото им производство не дават особено впечатляващи вина. В миналото голяма част от тези вина са били дестилирани или преработвани в подсилени напитки. В края на 90-те години обаче възниква инициатива, наречена Ренесанс за шенина, Chenin Renaissance, която привлича много новаторски настроени производители да експериментират със сорта, в резултат на което се раждат истински интересните вина от шенин блан. Едва с изместване на акцента от количеството върху качеството Южна Африка усилено започва да засажда червени винени сортове. Наред с класическите сортове от Бордо като каберне совиньон, мерло и каберне фран, усилено се засаждат и малбек, пти вердо, както и сортовете от Долината на Рона – мурведър и гренаш.
Към тях трябва да се добави и разбира се местният пинотаж. Получен от кръстосването на сензо (Сinsault) и пино ноар през 1925, пинотажът е съкровището на Южна Африка, давайки й отличителна идентичност в днешния до голяма степен унифициран винен свят. Заедно с шираз и каберне совиньон той участва в т. нар. Кейп бленд. От пинотаж се правят и доста чисто сортови вина, с които някои от местните винари впечатляват дори капризната международна публика.
В Южна Африка блендирането е разрешено само ако сортовете са били преди това винифицирани поотделно, като не е необходимо да се посочва процентното съдържание на сортовете, но е задължително те да бъдат изброявани на етикета в низходящ ред. Много популярни са т.нар. Бордо блендове от сортовете каберне совиньон, мерло, каберне фран, понякога пти вердо и др. Често могат да се срещнат и блендове от сортовете на Рона – гренаш и мурведър. Все пак с най-голяма популярност се ползва Кейп блендът, в който задължително участие има сортът пинотаж с не по-малко от 30-70%, а останалите компоненти най-често са каберне совиньон и шираз. Понякога терминът Кейп бленд се използва и за бели вина с участието на сорта шенин блан.
Краткият ни обзор на южноафриканското вино няма да бъде пълен, ако не споменем сериозното посвещение на южноафриканските винари активно да пазят и поддържат биологичното разнообразие на природата си, да се стремят да намаляват вредното въздействие от работата си върху околната среда чрез устойчиво екологично производство.
Южна Африка се счита за страна от новия свят, макар че винопроизводството там има повече от 360 годишна история.
Страната разполага с над 100 000 хектара лозя.
Тя е деветият по големина производител в света с около 4% дял от световното винопроизводство.
През 2013 произведеното вино е около 925 млн. литра
Днес Южна Африка изнася близо половината от вината си или около 450 млн. литра
Белите сортове все още доминират над червените в съотношение 55% - 45% , но с тенденция към изравняване.
Най-разпространеният винен сорт е шенин блан, а сред останалите най-популярни сортове се нареждат каберне совиньон, коломбар, шираз и совиньон блан.
Вайк Уайнс Ви канят на своето юбилейно събитие BANFI & VAYK Wines - на 18 октомври 2024 г. от 16:00 до 19:00 ч. в Esterhasi Restaurant.