Начало - Статии и новини - Места - История, природа и вино по Долината на Рона
Места
   

История, природа и вино по Долината на Рона

09 януари 2014, Любомир Бояджиев

История, природа и вино по Долината на Рона

Долината на Рона е една от най-красивите области на Франция. На север тя граничи с прочутото Божоле, а на юг с не по-малко известната Прованс. От Виен на север до Авиньон на юг Долината има дължина 200 км и се простира върху територията на шест департамента, над 250 населени места, или близо 80 000 ха! Тук са разположени над 8000 производители на вино, което заедно с богатите културни и кулинарни традиции предлага чудесни възможности за винен туризъм. Фактът, че през ХІV век престолът на папата се установява в Авиньон, придава на тази френска област допълнително очарование.

Северната винарска част на Рона е разположена на западния бряг на реката. Началото е на 30 км южно от Лион, а краят на 70 км южно от Валанс. Южната част започва точно под Монтелимар и продължава на юг до Авиньон. Докато на север климатът е континентален, тук се усеща мекото средиземноморско влияние, а това благоприятства всичките форми на винения туризъм, който може да включва пешеходни и велосипедни разходки, конна езда, приключение с лодки в ждрелото на река Ардеш или обиколка на многобройните римски останки или средновековни селца.

За улеснение при посещението и запознаване с невероятно разнообразното винарско лице на Рона са създадени 13 винени маршрута. Всички те са много добре означени, а местата за посрещане на гости – изби, ресторанти, хотели и исторически обекти, са обединени от така наречената харта за качество Côtes du Rhône, Terroirs d’Accueil. Всички места са класирани в три степени, като отличителен символ е виненото листо (едно листо – качествено посрещане; две листа – по-високо посрещане; три листа – изключително посрещане). Всеки един от маршрутите по Долината на Рона е означен в отделен цвят, а всяко място, участващо в хартата, има метална табела на входа. Лесно ще се ориентирате.

Северен лозаро-винарски район

В северното начало на винарския регион Рона се намира градчето Виен. Легендата разказва, че римският прокуратор Пилат Понтийски е бил заточен тук от император Тиберий и тук намира смъртта си, като се самоубива. През 1922 във Виен е открит един от най-големите по тези места римски амфитеатър. В наши дни той продължава да се използва за сцена на известния джаз фестивал Jazz à Vienne, който се провежда всяка година през юни и юли.

Освен че е административен център на департамента Дром, малкото градче Валанс отдавна се е превърнало в кулинарно средище, което не трябва да се пропуска. Не само че тук се правят прочутите равиоли от Валанс, но и тук се намира ресторантът на Ан-Софи Пик, която е единствена жена във Франция, удостоена с три звезди от Мишлен. Валанс представлява и отправна точка за един от най-зрелищните маршрути, който разкрива чудесни панорами към цялата долина на Рона.

Вината от района на Виен са били познати и ценени на римските трапези още век пр. Хр. От Виен до Валанс този маршрут се простира основно по западния бряг на Рона, а разположените по стръмните склонове лозя предлагат зрелищна гледка. Тук се намират възвишението на Ермитаж, което може да бъде изкачено пеша, и главозамайващите склонове на Кондрио и Кот Роти.

Провансалски Дром

Този туристически маршрут се простира от Нион до Болен и се намира в сърцето на така наречения Провансалски Дром. Прочутият туристически район е част от департамента Дром и е наречен така заради близостта си, както географска, така и културна, със съседната Прованс. Достатъчно е да затворите очи и да се доверите на сетивата. Вие сте в земята на лавандулата, маслиновите дръвчета и дъбовете с трюфели. Богатото историческо минало се усеща навсякъде с многобройните замъци. В Сюз-ла-Рус, в старата сграда на принцовете на Оранж се помещава Винарският университет, където учат студенти от цял свят. В този истински рай за епикурейците и хедонистите се намират и много от винарските имения от Côtes du Rhône Villages.

Папският анклав

Тази изключително интересна територия, принадлежаща административно към департамента Воклюз, но географски намираща се в Дром, предлага чудесни възможности за винени дегустации, съчетани с пешеходен туризъм. Тук се намират винарските райони Côtes-du-Rhône-Villages Valréas и Visan. Защо обаче тази област представлява анклав? Отговорът се намира в ХІV век, когато болният папа Йоан XXII опитал виното на Валреас и оздравял. Той решил да откупи Валреас, а по-късно неговите наследници присъединили към папските земи в Авиньон и останалите три общини Ришранш, Грийон и Визан. Освен с виното си обаче този анклав е прочут и с трюфелите. Всяка събота сутрин през зимата в Ришранш се провежда най-големият пазар за скъпоценните гъби в Европа.

Северозападно от Оранж се намира градчето Пон Сент Еспри (Мост на Светия дух), кръстено на едноименния мост над Рона, който представлява една от забележителностите в този край. Това е най-старият мост над реката и свързва Прованс с Лангедок. Строен между 1265 и 1309, със своите 919 метра дължина той продължава до наши дни да е сред символите на Долината на Рона.

На изток от Оранж се издига планинската верига Dentelles de Montmirail (Дантелите на Монмирай), около която се редуват живописни селца с тесни и стръмни улици. Дългата 8 км планина е рай за любителите на скалното катерене, а гледката от и към това възвишение е наистина зрелищна. Виното се усеща навсякъде и това е обяснимо – тук са някои от най-известните crus на Кот дю Рон - Gigondas, Vacqueyras и Beaumes de Venise, сред чиито лозя има много маркирани пътища.

Извън виното безспорната кулминация в Долината на Рона е Авиньон. Тук се намира една от най-големите и най-важни средновековни готически сгради в Европа – папският дворец, както и строената през 1150 катедрала Нотр-Дам де Дом. Има обаче едно събитие, което всяко лято превръща Авиньон в световна столица на сценичното изкуство. Това е създаденият през 1947 театрален фестивал, заради чиято неповторима атмосфера в градчето се стичат десетки хиляди посетители.

Би било несправедливо, ако пропуснем да споменем и района около високата близо 2000 метра планина Ванту (Ventoux). Съчетанието на типично провансалски и планински пейзажи прави подножието на този масив толкова привлекателно, независимо дали се разхождате по средновековните улички или из пропитите с многообразни аромати гори.

_________________________________________________________________

Материалът е публикуван в брой 12 на DiVino Magazine. Очаквайте скоро и дегустацията ни на вината от прочутата френска област.