Начало - Статии и новини - Новини - Италия измества Франция от първото място по производство на вино
Новини
   

Италия измества Франция от първото място по производство на вино

08 октомври 2015, Любомир Бояджиев

Италия измества Франция от първото място по производство на вино

Смяна на лидерството на световния винарски връх! Италия ще отнеме тази година мястото на Франция като най-голям производител на вино в света. Това съобщава Европейската комисия, която обобщава данните за реколта 2015. Докато в Италия производството тази година нараства с 13%, във Франция се отбелязва спад от 1 на сто. Така произведеното количество от новата реколта на Апенинския п-ов се очаква да достигне 50,4 млн. хл., а във Франция прогнозите са за 46,4 млн. хл. 

Основна причина за тази размяна на местата на двата винарски колоса е времето. Сухото лято във френските винарски региони доведе до намаляване на добивите, докато в Италия климатичните условия бяха повече от благоприятни. Въпреки смяната на първото място, винарите и в двете страни очакват продукция с много добро качество. На третото място се нарежда Испания.

България се нарежда на 10-о място сред 28-те страни от Европейския съюз (по данни на ЕК от края на септември 2015 г.). Прогнозите за количеството българско вино от реколта 2015 са за 1,538 млн хл. Това представлява ръст от 85% спрямо предходната реколта!

Как определят реколта 2015 винарите в България може да разберете по време на DiVino.Taste! Най-голямото изложение за българско вино ще се проведе от 20 до 22 ноември в НДК, София.

Билети за майсторските класове, както и пакетни пропуски, ще може да се закупят на преференциални цени от 16:00 часа на 9 октомври, през електронния магазин Vintageclub. Билети за DiVino.Taste 2015 ще се продават предпремиерно по време на Discover.Vino Южна Америка, в четвъртък, 8 октомври.