Начало - Статии и новини - Анализи - Какво се случва с винената търговия след вота за Брекзит
Анализи
   

Какво се случва с винената търговия след вота за Брекзит

15 юли 2016, DiVino

Какво се случва с винената търговия след вота за Брекзит

Винените баери от САЩ, Азия и Европа много бързо се ориентираха към преимуществата на ниския курс на британския паунд, следствие на вота на Обединеното кралство да напусне ЕС. Decanter.com събра факти и мнения за тенденциите в търговията с вино след референдума.

Все повече британски винени търговци съобщават за повишено търсене след Брексит, но и се притесняват, че цената на подновяване на вината от Европа може да бъде значително по-висока.

Откъде идва търсенето?

Ценителите на вино и търговците извън Великобритания са тези, които търсят печалба от паунда, който след вота за Брексит достигна най-ниските си нива от 31 години насам.
След Брексит и сгромолясването на паунда имаме фантастични продажби,“ казва Стивън Броует от лондонската търговска къща Farr Vintners. “Повечето от вината заминаха за Хонконг,“ продължава той, “но ние ще трябва да заредим отново стези вина тъйкато паундът падна с 10% спрямо еврото, цените ще се повишат с горе-долу толкова.

Liv-ex, търговска платформа за вино, вече отбеляза засилено търсене от САЩ веднага след крайния резултат на референдума, както и че основните им търговски индекси за качествено вино през юни са започнали да се възстановяват след няколко слаби години.

В Европа няколко търговци от Бордо са се опитали да купят обратно вино от Великобритания.

Бордо en primeur 2015

Макс Лалондрел от Berry Bros & Rudd в Лондон казва, че примьор кампанията за Бордо 2015 е активна, въпреки опасенията за обратното след вота за Брекзит. Дори купувачи в паундове са се изкушили да продължат покупките, притеснени, че цените вече ще вървят само нагоре.

През последните дни наблюдаваме голямо засилане на нашата основна търговска платформа за качествени вина ВВХ и търсенето на en primeur 2015 е добро, тъй като клиентите ни знаят, че вероятно ще трябва да плащат повече, след като продадем вината, които сме закупили в условията преди Брекзит вота,“ споделя г-н Лалондрел.

Управление на наличностите

Някои търговци прилагат тактика при продажбите на стоката си. Макс Лалондрел казва: “Много внимавам да не продавам закупените на добра цена отлежали вина в Азия или ЕС, защото тези серии ще се възстановяат все по-трудно занапред."

Увеличава ли се цената на виното?

Може да се окаже, че британските ценители на виното ще са на най-голяма загуба. Търговците на едро и на дребно ще трябва да плащат повече за вино от ЕС, ако паундът не се възстанови.

Australian Vintage, които произвеждат McGuigan пък споделят, че Брекзит вероятно ще намали печалбата им.