19 юли 2017, DiVino
Коктейлите се възраждат и това е безспорен факт в света! Дължи се най-вече на две неща. Първо - все повече се консумират по-нискоалкохолни напитки. И второ, колкото и необичайно да ви звучи, вермутът се възражда. Да, именно вермутът, който е в основата на много класически коктейли. Впрочем наскоро един от най-великите бармани в света - Манолис Ликярдопулос, отвори в Атина своя вермутерия (Odori Vermuteria Di Atene, намира се на 2 Skouleniou St, Monastiraki, Athens, 105 61). А това в крайна сметка говори достатъчно.
Освен че светът е обърнат към по-леките питиета, той от известно време е и на “винена вълна” и затова съвсем естествено все повече се търсят класическите коктейли с вино. Сред всички тях има три рецепти, които можем да наречем вечна класика, evergreen. Те са задължителни за всеки уважаващ себе си бар и всеки уважаващ себе си барман, но тъй като понякога могат да се допускат и грешки, тук даваме утвърдените рецепти от авторитетни източници като Diffordsguide. Ще публикуваме в няколко последователни материала класически и по-интересни коктейли с вино, които освен това са и много лесни за направа.
И така, започваме с класиката!
50 мл пюре от италиански бели праскови
100 мл просеко
Украса: резен праскова
Сервира се в предварително изстудена чаша тип флейта. Първо се налива виното и след това се добавя пюрето, след което нежно се разбърква. Тук уловката е пюрето от бели праскови, което има специфичен, много красив млечнорозов цвят и съответно определен вкус. Често допускана грешка е използването на пюре от български, турски или гръцки праскови, които са жълти, жълто-оранжеви на цвят и съответно с различен вкус и аромат. Пюре от италиански бели праскови може да се намери вече и у нас, но е замразено.
История на коктейла
От много години в Италия традиционно белите праскови се мариноват във вино и Белини е продължение на тази традиция. Коктейлът е изобретен от Джузепе Киприяни в прочутия Harry’s Bar във Венеция през 1945 г., точно 14 години след като той за пръв път отваря малкото кокетно заведение на Канале гранде, недалеч от Сан Марко. Коктейлът е посветен на ренесансовия венециански художник Джовани Белини тъкмо заради розовия цвят (типичен за платната на художника). Впрочем подобно на повечето легендарни заведения и Harry’s Bar донякъде дължи своята слава на може би най-известния ценител на доброто питие - Ърнест Хемингуей, който е бил чест посетител, редом до такива имена като Орсън Уелс, Скот Фицджералд, Дороти Паркър и други. И до днес, както вероятно знаете, той привлича знаменитостите, но разбира се, не е необходимо да сте известна личност, за да се отбиете в това заведение. Ако все пак минавате оттам, трябва да знаете, че всички ходят тъкмо за да опитат оригиналния вкус на Белини, като най-предпочитани са месеците между май и октомври, когато е сезонът на белите праскови. От октомври до май съответно коктейлът се сервира със замразеното пюре, също добър вариант за постигане на правилния вкус.
Мимоза и Бъкс Физ са много близки коктейли като се различават по това, че Мимоза се сервира във винена чаша върху лед и е в съотношение 1:1 шампанско и портокалов сок, докато Бъкс Физ се сервира без лед в чаша тип флейта и е в съотношение 2:1 шампанско и портокалов сок.
75 мл шампанско
75 мл прясно изцеден портокалов сок
Лед и портокалова кора за украса, която се изрязва върху чашата, за да може етеричното масло да опръска чашата
100 мл шампанско
50 мл прясно изцеден портокалов сок
Портокалова кора за украса; сервира се в охладена флейта-чаша
Очевидно питието е толкова просто, че е трудно да се нарече точно коктейл, но всъщност това е истинският коктейл на богатите, защото двете съставки са много важни! Портокалите трябва да са сладки и да са охладени, тоест прясно изцеденият сок трябва да е студен, а така също и шампанското - Brut, добре охладено. Евтино пенливо и портокалов сок от кутии - това са уловките, които са накарали много хора да се откажат от двата коктейла. Горещият летен следобед е идеалното време да се насладите на освежаващата и лека Мимоза, докато брънчът е създаден, за да пием Бъкс Физ! Също така често ще ги срещнете на елитните сватбени тържества, а ето и няколко популярни версии на комбинацията:
Гранд Мимоза е Мимоза с даш портокалов ликьор
Пучини - Мимоза, но с мандаринов фреш, мандаринов ликьор и просеко
Мимоза блъш - портокалов сок, ананасов сок, шампанско и гренадин
Валенсия - портокалов сок, кайсиев ликьор и шампанско
История на коктейлите
Има по-скоро бегли доказателства за възникването на двата коктейла, но все пак може да се твърди, че Бъкс Физ е предшественик на Мимоза. Бъкс Физ се смята, че е създаден през 1921 г. от Пат Макгари, барман в лондонския Buck’s Club, докато Мимоза се е родила в ръцете на бармана на парижкия Риц - Франк Майер четири години по-късно, през 1925. Бъкс Физ е един от 21 физ коктейла в легендарната книга на Хари Крадък The Savoy Cocktail Book, издадена през 1930.
Харесват ли ви или не, летните коктейли на винена основа са част от новата градска култура и както винаги, добре е да бъдем подготвени със знания за тях.
бел. под линия:______________________________
Текстът и всички коктейли са подготвени от Димитър Димитров, бар мениджър на By the way и Planet Club, както и съосновател на Българска барманска гилдия. Работи в тази професия над 15 години, като получава барманското си образование и основния си стаж отвъд океана. Възпитаник е на Boston Bartenders School of America, но освен това завършва и тренировъчната програма на Гари Реган - Cocktails in the Country, в Ню Йорк. През 2012 неговият коктейл Sushi Companion е публикуван в 101 Най добри коктейла в света. През 2015 печели двете най тежки състезания за бармани - Invite Bulgaria Cocktail Competition и The Bartender of the Year of WorldClass Bulgaria. От миналата година е и първият българин съдия на европейските бар награди - Mixology Bar Awards.
България с 40% наградени вина от всички подадени проби. Австрия, Нова Зеландия и Южна Африка впечатляват отново, а Чили изненадва.