Начало - Статии и новини - Новини - Магията на Прованс през погледа на френски топ сомелиер!
Новини
   

Магията на Прованс през погледа на френски топ сомелиер!

26 юни 2018, DiVino

Магията на Прованс през погледа на френски топ сомелиер!

110 сомелиери и близо 40 представители на лозаро-винарския бранш се събраха в понеделник в Арк-сюр-Аржан, недалеч от Лазурния бряг, за празника на френските сомелиери. По този повод, провансалското издание Вар Матен публикува интервю с носителя на титлата Най-добър сомелиер на света за 1992, Филип Фор-Брак. Акцент в него са вината на емблематичната област Прованс.

Как се възприемат вината от Прованс сред сомелиерите?

Огромната част от провансалските вина са розе и са много достъпни. Хората, които ги обичат са много широко скроени. Ние, сомелиерите, вярваме, че занаятът ни не се състои в това да продаваме вина, които така и така ще бъдат продадени, а да придаваме и допълнителна стойност. Не трябва да робуваме на клишетата, а да гледаме отвъд тях. А и в Прованс, освен розета има страхотни бели и червени вина. 90% от произвежданото вино е розе, но има и други цветове… Белите също дават много добри резултати, червените са достъпни, но има и такива, които са с голям потенциал и могат да отлежават.

Как можете да опишете розетата от Прованс?

Те са изключително разнообразни: нежни, леки, плодови, има такива, в които се долавят подправки, има с по-плътна структура… На границата между Côtes de Provence и Côteaux Varois вината са с повече свежест. В района на Пиерфю вината са по-плътни, а край Фрежюс и край Лонд се усеща влиянието на Средиземно море. Климатът в Прованс е изключително разнообразен и от това се получават много различни тероари, стилове, нюанси. А за нас, сомелиерите, това е възможност да се забавляваме.

Какво е мястото на розетата от Прованс сред големите вина?

В продължение на дълго време, много хора си казваха „розето не е вино“. Пред последните години обаче бяха положени много усилия от страна на производителите и това се вижда много ясно. Днес розетата от Прованс не само, че се смятат за вина, но и показаха, че могат да бъдат големи вина. Достатъчно е да видите широката ценова гама и зрелищния ръст на пазарния дял на розетата. А и провансалският начин на живот също допринася за магията около розетата!

Ако искате да се докоснете до магията на Прованс, заповядайте на Summer Taste: розе и провансалска кухня! Ще опитате десетки супер качествени и дори легендарни розета и то във вкусни съчетания с истински шедьоври от кухнята на Прованс – солени и сладки, по-деликатни или по-пикантни!

По време на събитието ще представим и току-що издадената нова кулинарна книга на шеф Ивелина Иванова - 4 сезона в буркани, майсторски пътеводител в апетитния и уютен свят на домашно консервираните храни, обогатен с вдъхновяващи фотографии. Гостите на Summer Taste: розе и провансалска кухня първи ще имат досег с тази съвременна библия на домашното консервиране. Очакваме ви!

Кога
28 юни, четвъртък

16:00 до 20:00 часа: мини изложение розе & провансалска кухня
18:00 часа: представяне на книгата 4 сезона в буркани

Къде
Пред офиса на Gourmet Publishing, Софарма бизнес тауърс - София, Търговски център, етаж 2

Вход
12 лева във Vintage Club или на място