Начало - Статии и новини - Новини - Медали и вкусни моменти от Вал Сени
Новини
   

Медали и вкусни моменти от Вал Сени

07 април 2017, Веселина Маринова

Медали и вкусни моменти от Вал Сени

В края на зимата, през последната седмица на март 2017, се проведе ежегодната Световна среща на Международния ски клуб на журналистите (SCIJ) във Вал Сени – френски алпийски курорт близо до италианската граница, в долината От Мориен, над град Модан. Участваха близо 170 журналисти от 28 страни.

Представителите на Издателство Гурме за пореден път пожънаха успехи. Любомир Бояджиев, редактор на Divino, спечели сребърен медал в ски бягането на 5 км в Бесан и зае петото място в комбинацията от слалом и ски бягане. Пишещата тези редове, главен редактор на издателството, се нареди на четвърто място в женския слалом и на шесто в комбинацията.

Осем български журналисти от различни медии участваха тази година в международната среща, която се провежда всяка година от 1955 насам. Идеята при създаването на престижната организация е да свързва журналистите от Изтока и Запада. Повече от шест десетилетия по-късно обаче, предизвикателствата са различни. По време на срещите се разискват теми като опасността от фалшивите новини, кибер сигурността, предприемачеството в планинските райони и устойчивото им развитие... Журналистите разгледаха и CNRS - най-голямата в Европа подземна лаборатория в Модан.

Изключителен интерес предизвика представянето на Пампорово като домакин на следващата среща на SCIJ през 2018. От тази година Мечи чал стана част от ски зоната на родопския курорт, където догодина ще гостуват около 200 журналисти от близо 35 страни. За отличното представяне на отбора ни във Франция ключово значение имаха ските Rossignol, предоставени от веригата магазини SLS, а сигурността на нашите състезатели по пистите на Вал Сени беше гарантирана от EUROINS.

За поредна година храната и виното изиграха своята важна роля като културен идентификатор на всяка от страните участващи в световната среща. На традиционната Вечер на нациите можеше да се опита от исландска сушена риба и швейцарски раклет, през стриди от Франция, ръчно приготвени баварски колбаси или тънки като цигари турски лозови сармички и пишмание, до италианска паста, сушено бизонско месо от Щатите или вкусна чешка шунка и бира. А българската кулинарна традиция беше представена с домашна лютеница, кисело мляко, овче сирене и кашкавал, сарми с кисело зеле, бански старец и воденска пуска, а сред деветте различни и много качествени родни вина преобладаваха тези от местни сортове, повечето класирани в Divino Top 20.

Чрез няколко внимателно обмислени вечерни менюта френските домакини от Савоя представиха богатата, силна и пълна с вкус местна кухня на долината От Мориен – интересна смес от фини френски техники и здрави планински продукти като прочутите местни сирена Beaufort и Reblochon, най-качествено масло, салами и диви гъби, преобразени в различни тарти, огретени, ястия от дивеч с майсторски сосове и гарнитури, както и деликатни десерти на основата на чудесните тукашни млечни продукти и диви горски плодове… И, разбира се, добрите бели вина на Савоя.

Надяваме се, че кулинарният отговор на домакините от Пампорово – Мечи чал догодина също ще бъде на ниво, в синхрон с богатата и разнообразна кухня кухня на магическата Родопа планина.