Начало - Статии и новини - Новини - Мелник бе домакин на годишната среща на Европейската конфедерация на независимите лозаро-винари
Новини
   

Мелник бе домакин на годишната среща на Европейската конфедерация на независимите лозаро-винари

22 април 2013, DiVino

Мелник бе домакин на годишната среща на Европейската конфедерация на независимите лозаро-винари

Проблемите, които срещат малките и средните винопроизводители в Европа обсъдиха представители на Европейската конфедерация на независимите лозаро-винари (ЕКНЛВ) на годишната среща в Мелник. Домакин на работния форум беше създадената през 2012 Българска асоциация на независимите лозаро-винари (БАНЛВ).

Президентът на ЕКНЛВ Тома Монтан от Франция заяви пред БТА, че досега винаги е имало отглас в Брюксел, в Европейския парламент и в Европейската комисия на предложенията и исканията, поставени от организацията. "Две са главните теми, които обсъждахме в Мелник, съобщи председателят на Българската асоциация на независимите лозаро-винари Иво Върбанов. Първият и много важен въпрос са правата за засаждане, защото има много сериозна конфронтация на европейско ниво, коментира той. Има желание, от една страна, сред част от европейските държави, които не са производители, т. е. консуматорите на вино от Северна Европа, плюс Европейската комисия и още една-две организации, които искат либерализация на правата. А страните, производители на вино, реално желаят да се задържи сега съществуващата ситуация и регламент. Другият важен проблем, дискутиран на форума, е за директните продажби. На този етап има доста противоречия в европейските закони", обясни Върбанов. Като пример той посочи, че ако един малък или среден производител има чуждестранни туристи, които го посещават и решат да си купят вина, което да им бъде доставено, ще трябва да платят много за доставката на няколко бутилки или кашони. 

Участниците в годишната среща на Европейската конфедерация на независимите лозаро-винари участваха и в специална дегустация в новопостроената изба Вила Мелник. На нея бяха представени вината на домакините и на още три изби от района на Мелник - Орбелус, Синтика и Златен Рожен

Уникалността и разнообразие на балканските вина ще бъде основна тема по време на The Balkans International Wine Competition 2013. В рамките на майсторския клас Най-доброто от Балканите Кристи Кентърбъри MW ще се спре на местните сортове и вина от балканските страни. Повече информация може да намерите тук.