Начало - Статии и новини - Новини - Националната лозаро-винарска камара с нов председател
Новини
   

Националната лозаро-винарска камара с нов председател

13 декември 2013, DiVino

Националната лозаро-винарска камара с нов председател

На 12 декември 2013 година Националната лозаро-винарска камара (НЛВК) проведе годишното си отчетно-изборно събрание и гласува нов Управителен съвет. За негов председател бе избран Радослав Радев, юрист с дългогодишна практика във винарския сектор. Буквално минути след многочасовите дискусии на събранието Радев даде и първото си интервю за DiVino:

Господин Радев на първо място честито за избора. Какво ще се промени в НЛВК след като я поехте Вие?

Това, което стана очевидно на събранието днес бе, че за последните 13-14 години от съществуването на Камарата, се е насъбрало огромно напрежение. Както на подобна тийнейджърска възраст в организма на човека се случват драматични промени, така и при НЛВК е видно, че трябва да се случи драстична промяна. На всички нива в бранша е ясно, че тази промяна е искана и очаквана. Тоест мандата на този Управителен съвет е натоварен с очаквания именно за подобна реформа. Обсъждали сме я много преди това събрание, обсъждахме я и днес цял ден и предстои да я обсъдим детайлно от тук нататък. Но накратко: предвиждаме реформа в организацията, която ще доведе вероятно и до промени в законодателството. Което пък от своя страна съвпада с намеренията на това правителство за промени в закона за браншовите организации.

От всички дискусии, които вървят в последните години става ясно, че нещата не са гладки като структура...

Именно. Целта ни ще бъде да се абстрахираме максимално от детайлни или личностни противоречия и да изгладим организационно нещата, структурата на регионалните камари и на представителната функция на НЛВК.

Има много добри практики по света за браншови организации в сектор вино. Насочили ли сте се конкретно към някой от примерите?

Така е има отлични примери. Смятам да използваме всички добри практики за сдружаване и уреждане на отношенията, но нито една от тях няма да пренесем "на сляпо". При всички положения ще адаптираме тези примери, защото нашата икономическа и социална реалност е специфична.

Но най-важното, което искам да подчертая изрично, въпреки цялото черногледство около нас, е огромния скок във винопроизводството през последните 6-7 години. Тоест не можем да не отчетем революцията в българското вино, великолепните продукти, които ние произвеждаме. Нашата обща задача и с вас включително, ще бъде да комуникираме тъкмо това с останалия свят. Да инвестираме повече в маркетирането на нашите вина.

И накрая: какво бихте пожелали на читателите ни?

DiVino вече е доказана платформа за активна обмяна на мнения. Искам специално да се обърна към читателите на сайта и да ги призова ако се чувстват свързани с темата да изказват мнения, защото е ясно, че РЛВК, НЛВК и изобщо целия сектор като структура и организация са (или поне трябва да бъдат) функция от живия живот, от идеите и хората, заети в него.