Начало - Статии и новини - Дегустационни репортажи - Отлично представяне на българските вина на Mundus Vini 2010
Дегустационни репортажи
   

Отлично представяне на българските вина на Mundus Vini 2010

18 септември 2010, Елисавета Захариева

Отлично представяне на българските вина на Mundus Vini 2010

Твърдението:

Отлично представяне” не е преувеличено твърдение, защото 35% от участвалите български вина са наградени, който процент надхвърля организационното изискване наградените вина (голям златен медал, злато и сребро) да не са повече от 30% от общо участвалите. Тази година имаме 1 голям златен медал за No Mans Land Kometa 2008, златните медали са 11, а сребърните – 6 броя. По-добро представяне в сравнение с 2009, когато златните медали бяха 4 броя. Спечелилите винарни са: Катаржина с 5 медала, Черноморско злато с 4, Дамяница с 2, Румелия и Лайт Касъл с по 2 медала, а Винекс Преслав, Едоардо Миролио, Минков Брадърс и Шато Бургозоне по един медал. Наградените вина могат да се видят на сайта на конкурса.

Вътрешен коментар:

Журито, на което се падна да дегустира част от пробите червени вина коментира, че е било приятно изненадано от произхода на вината (след края на дегустацията се раздават разпечатки с кода на пробата, сорта или купажа, страна и евентуално регион). Дейв Хюз, винен съдия от Южна Африка, коментира, че като цяло качеството не само на отделните проби е било много добро, но и самата серията е била похвално консистентна.

Статистиката:

От българска страна броят изпратени проби е съизмерим с този през 2009. Традиционно сме наблегнали на червените вина: 33 дегустирани проби от общо 52 български вина са червени, белите са 18 и отчитаме едно скромно участие с розе.

 Как го правят по света:

Участието в конкурси може да обслужва различни цели. Изпращайки пробите си, една винарна не губи нищо, освен таксата за участие, ако се представи катастрофално. Дали мотивът за участие е печеленето на награда или вземането на равнис, в крайна сметка производителят иска да има максимална яснота защо е бил оценен по определен начин. В това отношение Mundus Vini е добър конкурс, защото осигурява прозрачност: Дегустациите са слепи, освен използването на точковата система на OIV се съставя и сензорен профил на всяка дегустирана проба. Новото от 2010 е, че организационният комитет поставя допълнителен фокус върху маркетинга на спечелилите вина и те ще бъдат дегустирани от широка публика. Тази година това ще се случи в периода 12-14 ноември, по време на Forum Vini в Мюнхен. Всичко това са практики, от която българските конкурси могат да заимстват идеи. Дали имат желание и мотиви да го правят е отделен въпрос.

Mundus Vini:

Провежда се вече за десета година и отдавна може да се нарече международен конкурс. От старта си през 2000, броят на участвалите проби нарастна до 5883 през 2010, а участвалите страни са 42. За да се осигури обективност и да се изчисти влиянието на местните вкусове, дегустационните комисии се състоят от 6 до 7 професионалисти от различни страни.