Начало - Статии и новини - Дегустационни репортажи - Пенедес значи кава
Дегустационни репортажи
   

Пенедес значи кава

02 септември 2013, Ефросия Благоева

Пенедес значи кава

Няма съмнение, че Пенедес (ударението е на последното е) е една от най-динамичните провинции на Каталуния, люлка на испанското изкуство, литература, философия, гастрономия, финанси и култура, а Барселона - епицентър на проявленията на творческия дух и заряд на гении като Хуан Миро, Салвадор Дали, Пикасо, Антонио Гауди, Пабло Касалс, Монсерат Кабайе, Хосе Карерас. На този фон виното отразява цяла култура, съсредоточавайки въжделения, стил и начин на живот.

Винарската област Пенедес се намира югозападно от Барселона и е разположена в радиус от 25 - 30 километра около градчето Вилафранка дел Пенедес. Лозовите насаждения приличат на пачуърк, разположени по хълмисти терени с нежни извивки. Разделена е на три зони, включващи Baix-Penedès, (Долен Пенедес), Mitja-Penedès (Среден Пенедес) и Alt-Penedès (Висок Пенедес). Границите са обособени по естествен начин от природата – на север от планинския масив Монсерат, на изток и юг от Средиземно море. Лозята следват терените на плавната брегова ивица на Долен Пенедес, преминавайки през Среден Пенедес и стигайки до високите до 800 метра надморска височина плата на Горен Пенедес. Отглеждат се сортовете макабео, парeляда, шарело, шардоне, малвасия, кариньена, гарнача, каберне совиньон, мерло, пино ноар, трепат, монастрел и темпранийо, който тук се нарича ул де льебре (заешко око), като относителният дял на белите сортове значително доминира над червените.

Пенедес е само една от няколкото апелации Denominaciones de Origen на Каталуния, но по значение е знакова с производството на широк спектър на висококачествени вина във всички категории. Най-важната и съществена от тях обаче си остава кавата – испанският отговор на френското шампанско. В специалното занимание на Пенедес в наши дни са въвлечени 175 производители, включително двете най-големи изби за пенливо вино в света, Фрешенет и Кодорню.

Историята на испанската кава е красива приказка, написана благодарение на далновидния ум на дон Хосе Равентос, собственик на Кодорню и потомствен винар и търговец от род, занимаващ се с вино още от ХVІ век. Докато бил в Шампан, дон Хосе опитал местното пенливо вино и останал очарован от удоволствието на мехурчетата, гъделичкащи небцето му. Върнал се, оборудван с техника от Франция и решен да направи свое собствено шампанско. Използвал три местни сорта - макабео, пареляда и шарело, които остават и до днес водещи в производството на испански пенливи вина. 

По онова време група от успешни напредничави винарски фамилии, между които и Равентос, се събирали всяка неделя, за да обсъждат и обменят информация по винени дела и постепенно узряла идеята всички местни изби да пренасочат производството на тихи вина в пенливи и да превърнат Пенедес в испанския Шампан. Речено – сторено: повечето от семейните винарни се пренасочили и специализирали предимно в правене на пенливо вино. Нарекли новата си рожба xampany. По-късно името било заменено с cava, каталунската дума за изба, тъй като винарите решили, че тяхното пенливо е много по-различно от френското и заслужава собствено име. 

За да носят марката cava, пенливите вина трябва да са произведени по класическия метод за направа на шампанско, в който вторичната ферментация протича в бутилката и отлежават минимум девет месеца в контакт с дрождите. По-ниското качество вина ферментира в стоманени танкове, но по закон не се титулуват кави. Кавата може да бъде бленд от различни реколти, както и vintage. По закон се прави от макабео, пареляда и шарело с процентно добавяне на шардоне и местния сорт субират (малвасия). Шарело допринася за богатство и пълнота на телата, съчетани с достатъчна киселинност. Макабео е сорт с добра ароматна плодова изява и също с добър запас от киселинност, докато пареляда е носител на финес. Неговата деликатност се развива най-добре в лозя на по-високи и хладни терени. Купажирането с шардоне прави кавата още по-фина и напоследък тази стилистика се отразява на все по-високото оценяване на кавата от винената критика. Десетки от топ производителите като Codorniu, Loxarel, Agusti Torello Mata, Gramona, Juve y Camps, Raventos, Recaredo, Rimarts Uvae, Huguet, Miro, Freixenet, Segura Viudas, Mont-Marsal се радват на оценки в порядъка на 92 -96 точки. 

Около 1% от цялото количество са розета, за които се използват сортовете пино ноар, каберне совиньон, гарнача, трепат или монастрел. Обикновено тези розета имат забележителни тела с наситени пикантни аромати и вкусове. Испанската кава има седем степени, които следват френските постулати за остатъчна захар. 

Brut nature – изключително сухо
0 до 3 % - от 0 до 3 грама остатъчна захар на литър

Extra Brut – много сухо
0 do 6 % - от 0 до 6 грама остатъчна захар на литър

Brut - сухо
15 % - не повече от 15 грама остатъчна захар на литър

Extra Seco – полусухо
1.2 до 2 % - 12 до 20 грама остатъчна захар на литър

Seco – полу сладко
1.7 до 3.5 % - от 17 до 35 грама остатъчна захар на литър

Semiseco – сладко
3.3 до 5 % - от 33 до 50 грама остатъчна захар на литър

Sweet – много сладко
5 % - 50 грама остатъчна захар на литър

Можете да намерите пълния текст на статията в брой 11 на DiVino Magazine

Ето и дегустираните вина от Пенедес

Cava Villa Conchi Brut Reserve

Cava Villa Conchi Brut Reserve

Juve y Camps Reserva De La Familia Cava 2008

Juve y Camps Cinta Purpura Reserva Cava 2009

Roura Cava Brut Nature

Roura Cava Brut Nature

Roura Cava Brut Nature Rosat

Roura Cava Brut

Bach Extrisimo Cava

Bach Rose Cava