28 октомври 2015, Любомир Бояджиев
Световното производство на вино отбелязва ръст от 2% през 2015 г. и достига 275,7 млн. хл., обяви Международната организация на виното и лозата (OIV) в доклад за прогнозните количества в края на годината.
Другият важен извод след реколта 2015 е, че Италия измества Франция като производител №1 в света. Тазгодишната реколта на Апенинския п-ов възлиза на 48,9 млн. хл. (+10%), докато във Франция тя е 47,4 млн. хл. (+1%). На трето място се нарежда Испания с 36,6 млн. хл. (-4%). Следват САЩ със 22,1 млн. хл. и Аржентина с 13,3 млн. Чили отбелязва рекордно производство с 12,8 млн. (+23%). Австралия и Южна Африка запазват стабилни позиции респективно с 12 млн. хл. и 11,3 млн. хл.
Страната ни се завръща към адекватните за потенциала ни нива на производство, след много слабата 2014 г., отбелязват от OIV. Португалия (6,7 млн. хл.) и Румъния (4,1 млн. хл.) се радват на сериозен ръст съответно от 7% и 10%. В Германия (8,8 млн. хл.) и Гърция (2,7 млн. хл.) тазгодишните реколти са по-слаби съответно с 11,1% и 1 %.
Прогнозните данни за консумацията на вино по света се движат между 235,7 и 248,8 млн. хл. По отношение на климатичните промени, генералният директор на OIV Жан-Мари Аро успокоява, че производителите на вино по целия свят вече са се адаптирали. „А и гроздето може да се адаптира до степени, които не можете да намерите в повечето растения", отбелязва той.
Ако искате да разберете как българските винари определят реколта 2015, заповядайте на DiVino.Taste! Най-големият форум за българско вино се провежда от 20 до 22 ноември в НДК, София. Вижте пълната програма!
На 22 март, на празнична церемония в 2020 Event Space, бяха обявени победителите в класацията DiVino TOP 50 за 2024.