Начало - Статии и новини - Дегустационни репортажи - Първите три вина в класацията на DiVino за 2017 година!
Дегустационни репортажи
   

Първите три вина в класацията на DiVino за 2017 година!

01 март 2018, DiVino

Първите три вина в класацията на DiVino за 2017 година!

Дойде време и за Големия финал! Ето кои са бронзовият, сребърният и златен медалист в нашата класация.

#3 в DiVino Top 10 за 2017

Salla Estate Blaskovo Vineyards Chardonnay 2013

DiVino рейтинг 4
92 точки
21 лв.
2 000 бутилки

Дегустирано: май 2017

Производител: Салла Естейт
Произход: с. Блъсково, Провадия

Винарска изба Салла Естейт е създадена през 2010 година. Намира се в село Блъсково до Провадия. Селото е разположено в сърцето на прочутото провадийско плато Сърта, само на 60 км от Варна. В близост до селото се издига естествено защитената средновековна крепост Мухалийско кале, а при засаждане на новите лозя на имението, са открити гръцки и римски монети, фрагменти от глинени съдове и керамика, датирани от IV в пр.Хр. до XIX в, които свидетелстват за сравнително голямо тържище за вино на същото това място.

Какво е Салла? В миналото името на Блъсково е било Салла, произхождащо от думата Салих (чист, праведен - от турски език).

Преди две години в класацията за 2015 година на DiVinо Салла направи огромно впечатление като зае второто място със своя изключителен каберне фран от реколта 2013, а сега се нарежда на трето място с великолепното си шардоне, отлежавало в дъб, от същата реколта 2013. Още тогава обърнахме внимание на тяхното лозе, откъдето са и двете вина, защото е едно от най-добрите в страната ни. Целият масив е 30 хектара собствени лозя съвсем близо до избата, върху югозападен склон. Теренът е хълмист, посадъчният материал е френски и освен шардоне и каберне фран, там са засадени още совиньон блан, траминер, ризлинг, пино ноар и местният български врачански мискет. Климатът е преходно континентален с годишна температурна сума 3100 – 3700°С, а почвите - карбонатни песъкливо–глинести с отличен дренаж.

Зад това фино и сложно вино стои една елегантна дама - Анелия Христакиева, енологът на Салла Естейт, чиято работа видимо се отличава с изключителна чистота, с минимална намеса върху суровината и запазване естествените аромати и киселини на гроздето. Ето защо всеки път е удоволствие да дегустираме нейните вина!

Достойният и заслужен сребърен медал е за:

#2 в DiVino Top 10 за 2017 

Edoardo Miroglio Pinot Noir Reserva 2013

DiVino рейтинг 4
91 точки
40 лв.
4 400 бутилки

Дегустирано: януари 2018

Производител: Едоардо Миролио
Произход: с. Еленово, Нова Загора

Отново в десетката, но този път на второ място, сребърният медал в класацията DiVino TOP 50 за 2017 година отива при един от най-добрите пино ноари правени някога у нас - Edoardo Miroglio Pinot Noir Reserva 2013! Избата е построена през 2002 година, когато италианецът с български паспорт Едоардо Миролио, решава да инвестира в родната винарска индустрия и купува едно вече готово лозе и още земя на хълма свети Илия до село Еленово, на 22 километра от Нова Загора.

Приказката за Едоардо и виното започва с класическите червени сортове мерло, каберне совиньон и каберне фран, рубин и мавруд, но скоро след това се появява дебютната му реколта 2006 в премиумния клас вино с резервата от бургундския благородник - сортът пино ноар. И всички заговориха за него. И за Едоардо, и за пиното му.

Капризният червен сорт е труден за отглеждане и още по-труден за работа, нуждае се от проветриво място и сравнително хладен климат, но ето че екипа на Миролио някак успя да го овладее и напълно заслужено тъкмо с тази резерва се озовава на върха. Освен с отличното пино ноар като сухо червено, винарите на Едоардо Миролио жънат успехи и с изящното пенливо брют розе, направено по шампанския метод. Но като че ли все пак тъкмо резервата пино ноар е тяхната “визитна картичка”.

Разбира се нищо не е оставено на случайността, когато зад такова вино стоят хора като Десислава Байчева и Алберто Ла Роса, оглавили екипа на изба Миролио, отдадени на работата си 101%. С други думи - брависимо на целия тим в избата и в лозята, пожелваме им още по-добри реколти за финото и гъвкаво пино на Едоардо Миролио!

Виното, поставено под номер едно за 2017 година е:

#1 в DiVino Top 10 за 2017

Domaine Bessa Valley Grande Cuvee 2013

DiVino рейтинг 4
94 точки
52 лв.
7 800 бутилки

Дегустирано: ноември 2017
Производител: Домейн Беса Валей
Произход: местността Зад Баира, с. Огняново, Пазарджик

Победителят в класацията на DiVino за 2017 година е и най-високо оцененото от нас сухо вино през годината с произход България! След седем години Домейн Беса Валей отново се завърна на върха на класацията, като заслужи достойно своето първо място защото:

- са постоянни и последователни;
- са задълбочени в работата в лозята си;
- вината им са с подчертано разпознаваем стил;
- правят изключителна реклама на бранда България с всички свои вина навсякъде по света.

Знаете, вероятно, че зад проекта стоят френският граф Стефан фон Найперг, собственик на още редица имения в Бордо, заедно с герменския му партньор Карл Хаупман в съдружие с двама българи. Енолозите в избата се ръководят от френският консултант Марк Дворкин, който вече близо 20 години е движещата сила на проекта, построен, организиран и (като резултат) реализиран в най-добрите традиции на Бордо. Тоест ако някъде трябва да говорим за тероар, или казано по друг начин за съчетанието между природа, климат и човек, то това несъмнено е в Беса Валей - истинско френско шато върху българска земя.

Беса Валей се намира сред хълмовете между Родопите и Марица. Климатът е континентален - с горещо лято и студена зима, силно повлиян от реката и планината. Почвата в долината е глинесто-песъчлива и камениста, примесена с варовик.
Долината е оградена с хълмове, отворена е само от запад и изток. Това дава възможност на свежите въздушни потоци да проветряват гроздето, а от тук идват и ароматите. И то какви аромати…

Виното, поставено под номер едно е тяхното най-добро кюве - Domaine Bessa Valley Grande Cuvee, което ревностните почитатели на избата вероятно си спомнят доскоро под бранда BV (абревиатура, която се получава от началните букви на Bessa Valley). Както и всички предишни, така и реколта 2013 е купаж с участието на класическите френски каберне совиньон, мерло, пети вердо и сира, от най-добрите парцели на масива, с минимална намеса при обработката в избата и със завидно отлежаване от година и 1/2 в нови, второ и трето пълнене малки френски барици. За него и за останалите вина на Беса Валей, граф фон Найперг казва: “Гроздето е чудесен плод, но обвивката му дава единствено цвета на виното. Ако няма концентрация, никога няма да получите добро вино”.