05 септември 2015, DiVino
Тази година австрийското грозде успя да се запази въпреки горещото лято. Качеството ще е високо, а количеството - около средния добив.
Виненото грозде трябваше да се справи с изключително горещото австрийско лято с пустинни дни и тропически нощи. Фермерите очакват добра като количество реколта, част от която ще е с отлично качество. Според Йоханес Шмукеншлагер, президент на Австрийската асоциация на лозарите, след трудната 2014 избите изчисляват тазгодишния обем на 2,4 – 2,5 милиона hl,
Времето през 2015
След слабата миналогодишна реколта австрийските винари се заредиха с оптимизъм в началото на вегетационния период през 2015 благодарение на оптималната почвена влажност през зимата и хубавото пролетно време. Цъфтежът премина добре, а преди да ударят летните жеги, много райони на страната бяха облагодетелствани със забележимо количество валежи. Последвалите почти пустинни условия и продължителните периоди с температури над 30° С поставиха лозята на прага на издържливостта им. Напояването, където е налично, действаше непрекъснато, а много лозари проредиха вече оформените горздове особено на младите лози, за да им помогнат да се справят с водния и температурен стрес.
Дългоочакваният дъжд дойде в средата на август и лозята, които дотогава задържаха развитието си най-накрая имаха възможността да засилят вегетационния процес. Последните горещи седмици имат оптимален ефект върху зреенето на плодовете, докато сравнително прохладните нощи влияят положително върху формирането на аромата.
„Ако времето продължи да ни се усмихва, ще имаме много добра, напълно узряла реколта с малко по-висок алкохол и по-умерена киселинност в сравнение с миналата година,“ казва в заключение г-н Шмукеншлагер.
Вайк Уайнс Ви канят на своето юбилейно събитие BANFI & VAYK Wines - на 18 октомври 2024 г. от 16:00 до 19:00 ч. в Esterhasi Restaurant.