Начало - Статии и новини - Анализи - Ройтерс: Брекзит носи горчив вкус за храната и виното в Лондон
Анализи
   

Ройтерс: Брекзит носи горчив вкус за храната и виното в Лондон

09 декември 2016, DiVino

Ройтерс: Брекзит носи горчив вкус за храната и виното в Лондон

Подробностите около евентуалното излизане на Великобритания от Европейския съюз все още не са известни, но самата мисъл за Брекзит предизвиква сериозни опасения у мнозина британци. Това е изводът, който прави в анализа си за Ройтерс Естел Шърбън.

Сред най-притеснените са работещите в областта на кулинарията. Вносът на деликатеси и вино от европейските страни е успешен бизнес за търговци от острова, които разчитат на свободното движение на стоки и работна ръка. Ресторантьорството е един от най-преуспяващите браншове в сектора на услугите, но и един от най-изложените на рисковете при евентуално напускане на Евросъюза. Рязкото поевтиняване на британската лира спрямо еврото след референдума за Брекзит през лятото, вдигна цените на качествените сирена, колбаси и вина, които се внасят от континентална Европа. Според експерти, понижаването на курса на британската лира може да струва на бизнеса около 2 млрд. паунда в сравнение с курса преди година.

За малките фирми, които доминират в кулинарния сектор, преодоляването на валутните сътресения може за бъде фатално, подчертава Естел Шърбън, тъй като нямат достатъчно ресурси да преминат към план за действие при извънредни обстоятелства. Занимаващите се с внос на продукти от Евросъюза се притесняват, че евентуалното споразумение с останалите 27 страни от ЕС може да включва връщане към търговските бариери. "Изключително притеснени сме, споделя Джайлс Бъдибент от компанията за внос и дистрибуция на вино Barton Brownsdon & Sadler (BBS). В момента е толкова лесно – ако искаш да внесеш нещо от Европа, просто го правиш“. Освен очакваното поскъпване, заетите в бранша се опасяват от връщането на бюрокрацията и задължението да се попълват излишно много документи. Притеснения има около етикетирането, произхода, безопасността на продуктите и автентичността им.

Най-голяма е тревогата, че Брекзит ще въведе ограничения върху имиграцията, което пък ще свие избора от евтина чуждестранна работна ръка. „Ресторантьорският бизнес е имигрантски бизнес, казва Питър Хардън от ресторанта Chez Bruce, отличен със звезда от Мишлен. Хардън е съосновател на Harden's London Restaurants, уважаван ежегоден каталог. Няма официална статистика за делът на чуждестранните работници в лондонския ресторантьорски бизнес, но според някои той е доста над 50 процента и дори две трети. Лондончани са свикнали да чуват най-различни акценти, когато похапват в ресторант, купуват си храна за вкъщи или отиват в кафене.

„Чуждестранните работници са изиграли решаваща роля в трансформацията на британската култура на хранене, която преди няколко десетилетия бе повод за шеги сред европейските съседи на Великобритания, но сега е една от най-иновативните и разнообразни в света“, споделя и Брус Пул, собственик на Chez Bruce. „Това се дължи изцяло на хората, които работят в сектора тук… Наемаме хора отвсякъде и това със сигурност помага за разнообразието на културата ни на хранене“, отбелязва Пул.

Средната надница на сервитьор в Лондон е 7,33 британски лири на час, съвсем малко над задължителната минимална надница от 7,20 британски лири за хората на възраст над 25 години, според официалната статистика.