Начало - Статии и новини - Новини - Рубин печели пред мавруд като най-предпочитан сорт
Новини
   

Рубин печели пред мавруд като най-предпочитан сорт

01 май 2010, DiVino

Рубин печели пред мавруд като най-предпочитан сорт

След близо едномесечно гласуване тук в сайта DiVino, стана ясно, че рубин е най-харесван от нашите читатели сред традиционните български сортове. Кръстоската, която дори не е типично местна, изпревари най-спрягания за емблема на българското вино сорт - мавруд.

Сортът  рубин е създаден в края на 40-те години на XX век чрез кръстосване на небиоло със сира. Сравнително ранно зреещ е и се отглежда най-добре на хълмисти терени. Подходящ е  за получаване на качествени и трапезни, сухи и десертни вина. Младите вина са интензивно оцветени, с наситен тъмен рубинен цвят и специфичен за сорта аромат на сочни горски червени плодове. Имат добра свежест, но и доста стегнати танини, които в процеса на стареене се стопяват. Смята се, че лесно може да се оксидира и не винаги вината от рубин имат качества да отлежават. Ето какво казва Наталия Гаджева, един от специалистите, който добре познава сорта: „Върху виното от рубин трябва да се извършва стриктен енологичен контрол през цялото време на ферментация, защото (подобно сира) е предразположен към редуктивност. Типични аромати в готовите вина са на интензивни червени плодове – малина, вишна. В зависимост от степента на зрялост на гроздето и отлежаване в дървесина вече може да се появят нюанси на люляк, виолетка, кожа, дори пушена риба... Има лека фенолна част, която се изразява в добра, зърнеста структура и при добре водена технология могат да се получат комплексни вина с потенциал. При ограничаване на добива до 600, макс. 700 кг от декар (тоест с две зелени резитби в растежния период), рубин може да предаде характера на тероара, при достатъчно развити лозя.”

Останалите местни сортове също се радват на популярност, макар и не така, както рубина. Ето и окончателните резултати от анкетата:

1. Рубин - 55 гласа

2. Мавруд - 41 гласа

3. Мелник (широка мелнишка лоза) - 26 гласа

4. Гъмза - 11 гласа

5. Мискет - 8 гласа

6.-то място си поделят памид и димят с по 3 гласа.