Начало - Статии и новини - Новини - Страхотно грозде в Европа, но в малки количества
Новини
   

Страхотно грозде в Европа, но в малки количества

01 октомври 2012, DiVino

Страхотно грозде в Европа, но в малки количества

Кризата в Европа е в разгара си, не дълговата, а гроздовата, пише в обширен материал за реколта 2012, публикуван в блога на Ройтерс, журналистката Лесли Гевърц. Реколтата е много по-малко, а в някои части на Португалия е намаляла с близо 40 %! Това означава, че винопроизводителите ще разполагат с по-малко грозде, което да преработят и в крайна сметка ще предложат по-малко бутилки.

Положението е още по-лошо в някои части на Бургундия, заради градушките, които удариха лозята в Помар, Сантене и Волне и унищожиха близо 80% от реколтата, според асоциацията на производителите от Бургундия (BIVB). Когато производителите не се борят със студа или с градушката, надвисва опасност от различни заболявания по лозята.

"Хората се борят с тях много усърдно", заявява Сесил Матио, говорителка на BIVB. Отбелязвайки неравномерния растеж на гроздовете, състояние известно като милерандаж, тя посочва, че "това е лошо за количеството, но обикновено е обещание за качество".

Португалският винопроизводител Бернарду Кабрал от Casa Santa Vitoria, потвърждава прогноза на Сесил Матио, отбелязвайки: "за щастие малките зърна се свързват с висока концентрация. Така в момента произвеждаме вина с много високо качество". Дейвид Бевърсток, уайнмейкър на португалската Esporao, който е към средата на гроздобера посочва: "в някои случаи реколтата е с до 40 % по-малко спрямо нормалното равнище, вероятно ще се окаже, че средно е спаднала с около 20-30%".

По поречието на Лоара, един от най-големите френски региони за производство на вино, тъкмо са започнали беритбата, но също очакват по-малки количества. В Испания, регулаторният съвет по вината на област Риоха потвърди също, че реколтата ще бъде по-слаба. "Добрата новина е, че потребителите няма да усетят ефекта от по-ниската реколта, тъй като Риоха има достатъчно резерви като обеми, за да попълни световното търсене", посочи говорителка на съвета. Според Карл Сторкман, редактор на изданието на Американската асоциация на винените икономисти, е сигурно, че законите за търсенето и предлагането работят на всеки пазар, включително на пазара за грозде. "Ако обаче европейските цени на гроздето се повишат, това не означава, че цените на виното за потребителите ще скочат. Винарските изби са склонни да запазват цените си сравнително стабилни. Не прекалено надолу в лоши години и не прекалено нагоре в добри години", отбеляза той.

Във винарската изба Bersano, чийто лозя са разпръснати из италианския регион Пиемонт, винарите казват, че горещината заедно с малкото валежи са довели до намаляване на количествата от пино ноар, мускат и совиньон блан. Предстои да видят какви ще са резултатите от небиоло, използвано за Бароло и Барбареско, което ще се бере след няколко седмици. В Централна Италия, недалеч от Адриатическо море, в областта Марке, където се отглежда вердикио, уайнмейкърът на Umani Ronchi, Микеле Бернети, описва реколтата като "много предизвикателна" и прогнозира спад от около 10% на количеството след "едно от най-сухите лета през последните 30 години". Бернети добавя, че макар да е загрижен за вердикиото, очаква червените вина от Марке, Абруцо и Монтепулчано да бъдат с много високо качество.

Гръцкият винопроизводител Стелиос Бутарис от избата Kir Yianni, каза, че юли е бил най-горещият, откакто е започнало да се води официална статистика през 1897 година. "В резултат гроздоберът подрани доста... Количествата (за световните сортове като сира и мерло) намаляха също с около 20 %. Изключителната жега обаче изглежда е сътворила чудеса за местните сортове грозде като ксиномавро", отбеляза Бутарис.