Начало - Статии и новини - Анализи - Тероарно-коледни чудеса и пожелания
Анализи
   

Тероарно-коледни чудеса и пожелания

20 декември 2016, Георги Михов

Тероарно-коледни чудеса и пожелания

Преди седмица гледах отново филма Bottle shock и от тогава една реплика ми се е загнездила в главата: “Ако един от нас спечели, всички печелим, нали?“. Това го казва винопроизводител от Калифорния през далечната 1976, във връзка с участието на вина от Калифорния в легендарната Парижка дегустация (още известна като Парижкото възмездие). 40 години по-късно американската мечта отдавна е сбъдната и калифорнийските вина почти не отстъпват на френските.

И сега, когато е времето на коледните чудеса и пожелания, ми се иска и аз да си пожелая това-онова за България и най-вече за виното ни. И дали с чудо, дали с желание и добра воля, през идната 2017 всички да сме щастливи, да заживеем по-добре, като в коледен филм.

Голямо чудо ли трябва, за да видим всички винени сдружения да работят с общ проект, промотиращ Българско вино като продукт. А защо не и седмици на българското вино в ресторантите, да имаме удоволствието да посетим организирани от винари и ресторантьори подобни срещи и дегустации...Или пък на винените международни изложения избите да участват заедно, да предлагат майсторски класове и открити дегустации, да започне да се говори за българските вина, участвали и спечелили на еди кой си конкурс.

С желанията е като с апетита и яденето – като започна и още желания ми идват. Например искам, ама много искам във веригите да има винено разнообразие, а в ресторантите все повече нови български вина. Пожелавам си не един-два, а доста повече спечелени европроекта, популяризиращи българското вино.

Освен DiVino, вече има и други медии плуващи в света на виното. Пожелавам си повече да четем за всеки български успех,  бил той в България или в чужбина. И почти се изкушавам да мисля за повече сомелиери и по-ниски цени на добрите вина (но за това дори и Коледа не може да помогне, така че го забравям веднага).

Ако побългаря репликата от филма, то тя би звучала така: "ако един български винар спечели, ще спечелят всички“. Засега това звучи като коледно пожелание, но всъщност това е пътя, по който трябва да се върви. Мисля си, че всички знаем, че е така, значи е само въпрос на време да започне да се прави нещо конкретно.

Весели коледни празници!